Tuncer ERGÜVEN

Tuncer ERGÜVEN

Cumhuriyetin bilinmeyen kurucuları


CUMHURİYETİN  GERÇEK  VE İDEALİST  KURUCULARI


Osmanlı devletini sona erdiren ve Osmanlı hükümeti tarafından kabul edilen sevr anlaşması gereği İstanbul ve Anadolu işgal edilirken Ankara da Padişaha göre, İsyancıların, batılılara göre Kemalist haydutların kol gezdiği Anadolu merkezine,Ankara ya Philadelfia Publıc Ledger Gazetesi muhabiri gelir.
Gazetesine ,Ankara da Türk devleti ve hükümetinin kurulduğunu yazar.BU mesaj batıya ulaşan fakat istenmeyen ilk gerçekçi haberdir.Batılılara göre Kemalizm Türk milliyetçiliğidir.
Kemalist milliyetçiliği 1948 den sonra CHP,DP,AP,ANAP,MSP,MHP,AKP anlayışında henüz görebilmiş değiliz. Kemalizm ;  marksist,sosyalist,faşist,şeriat,diktatörlük  rejimi değildir.Kemalizm Türk milletini ebedi bağımsızlığa taşıyacak değişken fakat akıl e gerçekçililikle dolu bilimsel bir doğrudur.
Kemalist ordudan  3 küçük askerin Bilinmeyen Türkler kitabında  Mr.Streit ‘ anlattığı hayat hikayelerine  baktığımızda Edirneli Cemalın: Annesinin Bulgarlar tarafından katlinden sonra babasının 1.ci savaşta öldüğünü,İstanbul a yetimhaneye geldiğini ,fakat düşman işgalinden sonra kaçıp İzmi te geldiğini ve kuvai milliye çetelerine katılıp savaştığını ,şimdi Ankara da Kemalist ordu mensubu olduğunu söyler.
Çocuk asker Tevfik ise egelidir,anne babası barbarlığın dünyadaki ilk ve tek temsilcisi yunanlılar tarafından öldürülmesinden sonra İzmir,Bursa yöresinde kuvai milliye ye katıldıktan sonra Ankara ya gelerek M. Kemal paşanın emrinde olduğunu söyler.
Üçüncü cengaver Çavuş Osman dır. Laz kıyafeti ile tüfeği ile tam bir komutan edasında yazara poz vermiştir.
Dikkat edin Anadolu –Ege-Karadeniz-Trakya evlatları vardır. Peki devleti ortak kurduk diyen Kürtler nerdedir. Nerde olacak şeyhleri ve ağaları ile İngilizler-Fransızlar olabilirler.

BU üç askerle beraber Kastamonu-Çankırı-Sinop kervanlarına yerimiz müsait olmadığı için yer veremiyoruz.
Herkes, herkes bugünü nü Mustafa Kemal ve arkadaşlarına ve askerlerine borçludur. Acaba bu üç asker ne oldu,nerede şehit oldular,Cumhuriyetin kurucuları olarak hangi nimetlerle mükafatlandırıldılar.
Özel Paşa bırak resepsiyonu, denetimi, sözde tankları güneye yığmayı ,kayıtlarına bak ve bu üç gencin nerede olduğunu bul.Çünkü sen ve hepimiz omuzlarımızdaki apoletleri bu çocuk askerlere borçluyuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar