Bayram Ali KAVALCI
“İNSANLIK İÇİN”
YAŞLILAR GÜNÜNDE; YAŞLILARIMIZA NE KADAR SAHİP ÇIKABİLİYORUZ?
İlgili kaynaklara baktığımda; Dünya Yaşlılar Günü her yıl 1 Ekim'de kutlanan özel bir gündür. Bugün dünyada yaşanan acımasız savaşlar, yaşlı, çocuk, genç demeden yaşanan toplu katliamlar, yoksulluk, sahipsizlik, sefalet, açlık vs. gibi insanlığa yakışmayan hadiselere karşı BM’ler açılama yapmanın dışında bir etkinliğinin olmadığına şahit oluyoruz.
İşte bugün sadece ismi olan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 14 Aralık 1990'da oy birliği ile Dünya Yaşlılar Günü olarak kabul edilmiştir. İlk olarak 1 Ekim 1991'de kutlanmıştır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Yaşlılar Haftası” insan haklarının yaşlılar için de geçerli olduğunun vurgulanması, yaşlılara yönelik her türlü ön yargının ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması, toplumun tutum ve davranışlarının şekillendirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Kısa adı TİHEK olan, Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurum ülkemizdeki yaşlılarla ilgili yapmış oldukları açıklamada; Dünyanın çok hızlı bir sosyokültürel dönüşüm yaşadığı günümüzde yaşlı bireylerin hakları, her geçen gün daha da önem arz etmektedir. Bilhassa yükselen yaşlı nüfus; kamusal ve sosyal hayatın gözden geçirilmesini, siyasal ve normatif anlamda yaşlı dostu yeni yaklaşımların geliştirilmesini, bugünün ve geleceğin ihtiyaçları çerçevesinde gelecek projeksiyonlarının gündem edilmesini zorunlu kılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizdeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının, 2018 yılında %8,8 iken 2023 yılında %10,2'ye yükselmesi; (1) yalnızca iki sene içerisinde böylesi yüksek bir artış oranı, bahsedilen zorunlulukların vakit geçmeden eylem hâlini alması, yaşlı bireylerin hakları çerçevesinde hazırlıkların yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.” şeklinde açıkladılar.
Yaşlılarımızla ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar Türkiye’de yaşlı nüfusun maalesef her geçen yıl katlanarak artığını açıklıyorlar. Dünya yaşlılar günü vesilesiyle yaşadığım Rize ilimizde bende artık 62 yaşımla yaşlılar kategorisine girmiş oldum. Bugün kutlanan Dünya Yaşlılar gününde, başta kendi ailelerimiz olmak üzere yaşlılarımızın kıymetini, hayatlarında yaşadıkları, zorlukları, mutlulukları, emekleri, gayretleri, fedakârlıkları çocuklarımıza, eğitim kurumlarımız aracılığıyla gençlerimize aktarmalıyız.
Kitaplarda yaşlılarımızın tecrübelerine yer vermeliyiz. Yaşlılarımızın tecrübelerinden her ortamda yaralanmalıyız. Toplum olarak başta, toplu ulaşım araçlarında, açık alanlarda, sağlık kurumları gibi yaşlılarımızın bulunduğu ortamlarda olması gereken saygı, sevgi ve yardımları yapmalıyız. Yaşlısına sahip çıkamayan toplumların geleceği sağlıklı gelişemez. Hükümetlerimiz, yaşlılarımızın korunması ve haklarının güçlendirilmesine olması gereken önem vermelidir. Her ilde ve ilçede sahipsiz yaşlılarımızın kalan ömürlerini sağlık ve huzur içerisinde geçirmeleri için, Huzur Evleri sayımızı artırmalıyız. Dünya yaşlılar günü kutlu olsun.