Ceyhun KALENDER

Ceyhun KALENDER

DAHA NE BEKLİYORUZ?

Öğrenci Andı’nın iptal edilmesi üzerine Türk Eğitim-Sen tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 8. Dairesinin 2018’de verdiği lehte karar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temyiz edilmişti.

10.06.2021 tarihi itibariyle basına yansıdığına göre Temyiz başvurusu İdari Davalar Daireleri Kurulu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı lehine onaylanmış ve gerekçeli karar nihayete erdirilmiştir.

Kararda, Öğrenci Andı içeriğinde ifade edilen değerlerin Anayasa ve yasalara uygun olduğu ve hatta Milli Eğitim Temel Kanununda dile getirilen amaçlarla da örtüştüğü ancak her sabah törenle okutulmasının idarenin takdiri dahilinde olduğu ifade edilmektedir. 

Bu kararda Danıştay, açık bir şekilde Öğrenci Andı’nın Anayasaya ve yasalara aykırı olmadığını, metnin ihtiva ettiği değerlerin Milli Eğitim Temel Kanununun amaçlarına da uyduğunu belirtmekte, her sabah okutulması kararını ise Milli Eğitim Bakanlığının tasarrufuna bırakmaktadır. Dolayısıyla bu karar bir taraftan da Öğrenci Andı’nın okutulmasının önünde herhangi bir hukuki engel olmadığının da tescilidir.

andimizin-okutulmasinin-onunde-hukuki-bir-engel-kalmamistir-9343079.jpg 

Her ne kadar gündeme düşen gerekçeli kararla Danıştay 8. Dairesinin kararı iptal edilmiş olsa da aslında İdari Davalar Daireleri Kurulunun bu kararı Türkiye Kamu-Sen’in iddialarının haklı ve yerinde olduğunu ve Öğrenci Andı’nın mutlaka her Türk çocuğuna okutulmasının gerekliliğine işaret etmektedir.

Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı, ihtiva ettiği değerler bakımından Milli eğitim sistemimizin ruhuna da uygun olan Öğrenci Andının yeniden okullarda okutulmasına yönelik bir düzenleme yaparak bu konuyu hiç bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde çözüme kavuşturmalıdır.

Ceyhun KALENDER
Türk Eğitim-Sen 
Rize Şubesi
 

Önceki ve Sonraki Yazılar