Rize’de “Ayın Konferansı”na Yoğun İlgi
''Bedir'den Çanakkale'ye'' konferansı Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Bedir Savaşı'ndaki ruh ile Çanakkale Zaferi'ndeki ruh arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. Yoğun ilginin olduğu Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapılan konferansta B salona da video konferans sistemiyle yayın verildi.
Bedir; var olma mücadelesinin adı, Çanakkale; yok olmama mücadelesinin ismidir.
Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, Rize Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce, Çanakkale Zaferi'nin 97. yıl dönümü dolayısıyla İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Bedir'den Çanakkale'ye'' konulu konferansta, şair Mehmet Akif Ersoy'un, Çanakkale şehitlerine yazdığı şiirdeki ''Bedrin aslanları, ancak bu kadar şanlı idi'' dizesiyle Bedir Savaşı ile Çanakkale Zaferi arasındaki benzerliğe işaret ettiğini belirtti.
Bedir Savaşı ile Çanakkale Savaşı'nın varoluş mücadelesi olduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu, ''Bedir Savaşı'ndaki ruh ile Çanakkale Zaferi'ndeki ruh arasında hiçbir fark yoktur. Bedir'de zaferi nasip eden güç neyse, Çanakkale'de sayısız top, tüfek, asker ve teknolojiye karşı da zafer kazanan güç oydu'' dedi.
Bedir Savaşı'nda 314 kişinin aç, susuz, elbisesiz binlerce düşmana karşı savaştığını vurgulayan Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti:
''Çanakkale Savaşı öncesinde 1912-1915 yıllarında Osmanlı devleti 1 milyon 200 bin şehit vermişti. Bu şehitlerin çoğu okumuş, tahsilli insanlardı. Çanakkale Savaşı'na savaşlarla yorgun düşmüş bir ülke olarak girmiştir. Çanakkale Savaşı'nda lise öğrencileri cephede korkusuzca savaşmıştır. Yaşları 15-16 olan gencecik çocuklar, emperyalizme karşı büyük bir mücadele ve cesaret örneği göstermiştir.''
Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, tarihin bir milletin hafızası olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Tarih bilgileri sürekli tazelenmeli ve hafızada kalmalı. Gelecek nesillere anlatılmalı. Bu konuda çok dikkatli olmalı ve asla gevşememeliyiz. Maalesef çok farklı bir yeni nesil yetişiyor. Ecdadımızın verdiği mücadeleyi hayal bile edemiyor. 'O zamanlar öyleydi, ne yapalım' gibi sözlerle geçiştirilecek bir tarihimiz yok. Bedir Savaşı olmasa, Malazgirt harbi olmasa, İstanbul fethedilmese, Çanakkale Zaferi yaşanılmasa bugün hiç birimiz buralarda olamazdık.'' dedi.
Fakülteden hocası Ömer Çam hocanın kendi sesinden izleyicilere dinlettiği “Çanakkale Şiiri” büyük ilgi gördü. Zaman zaman konuşmasında sesi buğulanan Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, “duygulanmamak elde değil” diyerek duygularını ifade etti.
Program sonunda günün anısına Rize Belediye Başkanımız Sayın Halil Bakırcı, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan veRize Ticaret Odası adına Ali Yaşar Er hediye ve plaketlerini takdim ettiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.