İstenen çay taban fiyatı açıklandı

İstenen çay taban fiyatı açıklandı

Rize Ziraat Odası Bu yılki Yaş Çay Taban Fiyatına 1.40 lira istedi.

Rize Ziraat Odası bir süredir sürdürdüğü araştırmaların ardından istdikleri yaş çay taban fiyatını açıkladı. Açıklamaya göre istenen taban fiyat 1.40 lira olarak belirlendi. Bilindiği üzere 2011 yılı yaş çay taban fiyatı 98 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,10 lira olarak açıklanmıştı.

 

     Bölgede ki Ziraat Odaları ve STK ların görüşlerini aldıklarını söyleyen Paliç “ Tüm Bölge STK temsilcilerinin görüşlerini aktarıyoruz. Çay da kaliteyi yakalamak için 45 gün süren hasadın 25 güne düşmesi gerek, Çaykur kapasite artırımına gitti, kaliteli çay istiyorsak ve Kaliteli ürün sunmak istiyorsak, çay taze iken mutlaka işlemesini yapmamız gerek. Önceki yıl desteklemesiz 980 KRŞ olan çay fiyatına hiçbir özel sektör uymadı ve 600 KRŞ kadar çay aldılar. Günde 12 bin ton çay işleyen özel sektör işine geldiği zaman çok az çay alabiliyor ve üreticiye taban fiyatın altında fiyat verebiliyor. Özel sektör un amacı kaliteli çay üretmekse tam kapasite sezona girmeli” dedi.

  Kaçak çay alan ve satanlara ceza verilmesi gerektiğini söyleyen Paliç” Artık kaçak çay piyasaya sürenler cezalandırılmalı, ertesi gün yakalanan çaylar Türk çayı diye piyasaya sürülmemeli, Çay kanunu hazırlayanlar özel sektör temsilcisi olmamalı, kendilerine yontuyorlar. Üreticinin aleyhine olan kanunlar tartışmaya bile girmemeli” dedi.

    Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç önceki yıl 1.20 KRŞ olarak belirledikleri fiyatın bu yıl en az 1 Lira 40 KRŞ olması gerektiğini söyleyerek” Önceki yıl belirlediğimizin 10 KRŞ altında fiyat verildi. Geçtiğimiz yıl gübre fiyatları 800 TL idi, bu yıl gübre fiyatları 1.050 ye çıktı ve vade ile birlikte 1.20 KRŞ olarak karşımıza çıkmakta” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.