Ekmeğini mağarada taştan çıkarıyor

Ekmeğini mağarada taştan çıkarıyor

RİZE`nin İyidere İlçesi`nde yaşayan 63 yaşındaki Mustafa Yılmaz, yerin 500 metre altında 700 metre derinliğe sahip mağarada yörede ekmek pişirilmesi için kullanılan ve ;pileki” adı verilen taşı çıkararak ekmek parasını kazanıyor.

İyidere`nin Köşklü Köyü’nde yer alan ve bir dönem yörede ekmek pişirilmesi için kullanılan pileki taşının çıkarıldığı mağara köyde hayatta kalan son 3 ustanın geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Pileki taşı ustalarında Mustafa Yılmaz, her gün yerin 500 metre altında 700 metre derinliğe sahip mağaraya girerek pileki taşı çıkarıyor. Gün boyu süren yorucu çalışma ile mağara duvarlarından taşı söken Yılmaz, daha sonra şekil verdiği taşı tanesi 100 liradan satıyor. Taşlar, özellikle ekmek pişirmek için bölgedeki yöresel restoranlar tarafından tercih ediliyor.

 BU İŞİN EMEĞİ ÇOKTUR

 Dedesinin babasının bu işi yaptığını bildiğini ifade eden Mustafa Yılmaz, kendisinin de bu işi devam ettirdiğini belirterek “Bu işin emeği çoktur. Mağarada ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Yerin 500 metre altında yaklaşık 700 metrede ileriye gidebiliyoruz. Bu mesafe geçmişten günümüze kadar çıkarılan pileki taşları ile açıldı. Mağarada halen gitmediğimiz bilmediğimiz yerler var. Günümüzde emeği fazla olduğu için bu işi artık yapan pek kalmadı. Köyde sadece 3 usta bu işi biliyor” dedi.

 MAĞARA TURİZME KAZANDIRILIYOR

 İyidere`nin Köşklü Köyü’nde yer alan ve bir dönem yörede ekmek pişirilmesi için kullanılan pileki taşının çıkarıldığı Pileki mağarası için İyidere Kaymakamlığı proje hazırladı. Mağaranın iç ve çevre düzenlemesini içeren ve toplam 214 bin lira bütçeli proje, DOKA tarafından kabul edildi. 1.5 kilometre uzunluğundaki 300 yıllık yapay mağara yapılacak çalışmalarla turistlerin ziyaretine açılacak.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.