Çaykur Bu Çayları Kesinlikle Almayacak

Çaykur Bu Çayları Kesinlikle Almayacak

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur'un yaş çay üreticilerinden kesinlikle almayacağı çayı açıkladı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, budama desteğini bin kilogramdan bin 500 kilograma çıkardıklarını belirterek üreticilerin çaylıklarda yapılacak budamanın yerden en fazla 20 santimetre yukarıdan olması gerektiğini söyleyerek "Aksi halde daha yukarıdan yapılan tıraşlamayı kabul etmeyeceğiz. Tekrar budama yapılmasını isteyeceğiz. Budamasını yapmayanın çayını da almayacağız." dedi.

Sütlüoğlu, yaptığı açıklamada, 1993 yılında başlayan budama projesinde ilk iki dönemin 5'er yıllık uygulandığını, ardından son olarak 7 yıllık bir süreçte çaylık alanlarda budama yapıldığını belirtti.

BUDAMA 10 YIL DAHA DEVAM EDECEK

Çaylık alanlarda 17 yıldır uygulanan budama projesinin sona ermesinin ardından, devam etmesi için tekrar çalışma yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, ''Vatandaşlarımızın, proje 5 yıllık uygulanırken çay bitkisinin küçük kaldığını söylemesi üzerine 7 yıla çıkarılmıştı. Üreticilerimizin yine çay bitkisinin küçük olduğunu söylemesi üzerine projenin 10 yıla yayılarak yapılması yönünde karar aldık. Hazırladığımız kararname, Bakanlar Kurulunca kabul edildi. Böylece çaylıklarımızı 10 yılda yenilemiş olacağız'' dedi.

KISA BUDANAN ÇAYLIKLARIN ÇAYINI KABUL ETMEYECEK O ÇAYLIKLARI YENİDEN BUDATACAĞIZ

Geçmiş yıllarda yapılan budamaların tıraşlama şeklinde çok üstten yapıldığını, bu yıl bu şekilde budamayı kabul etmeyeceklerini bildiren Sütlüoğlu, ''Yapılacak budama, yerden en fazla 20 santimetre yukarıdan olacak. Buna dikkat edilmesi lazım. Aksi halde daha yukarıdan yapılan tıraşlamayı kabul etmeyeceğiz. Tekrar budama yapılmasını isteyeceğiz. Budamasını yapmayanın çayını da almayacağız. Bu çok önemli'' diye konuştu.

BUDAMA DESTEĞİ 1 TONDAN 1,5 TONA ÇIKARILDI

Sütlüoğlu, vatandaşın mağdur olmaması için budama desteğini bin kilogramdan bin 500 kilograma çıkardıklarına işaret ederek, şunları kaydetti: ''Destekte önemli bir artış sağladık. Vatandaşımız mağdur olmayacak. Çay bitkisinin budanması, verimi için çok önemli. Ayrıca budandıktan sonra çayın düzgün hasat edilmesi de çok önemli. Çay filizinin çok derinden hasat edilmesi, bitkisinin küçük kalmasına, toparlanamamasına neden oluyor. Usulüne uygun olmayan çayı almayacağız. Üreticilerimiz düzgün budama yapsın ve düzgün hasat etsin. Bunlara bu yıl daha fazla dikkat edeceğiz.''

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.