Çay Sağlık Ürünü Olacak!

Çay Sağlık Ürünü Olacak!

Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Avni Uydu, çay atıklarının ekonomiye kazandırılacağını ve sağlık ürünü olarak kullanabileceğini kaydetti.

Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Avni Uydu, Türkiye'de yılda 50 bin ton civarında çay atığı ortaya çıktığını ancak bu atıkların ekonomik olarak değerlendirilmediğini söyledi.

Uydu,  yaptığı açıklamada, bugüne kadar çayın faydaları üzerine pek çok çalışma yapıldığını, bu çalışmalar sonucunda çayın antioksidan özelliklerinin ön plana çıktığını ancak atıkları konusunda pek çalışma yapılmadığını belirtti. Bu nedenle bu konuda araştırma yapmaya karar verdiklerini dile getiren Uydu, ''Ülkemizde yılda 50 bin ton civarında çay atığı ortaya çıkıyor. Bu atıklar ekonomik olarak değerlendirilmiyor'' dedi.

-Sağlık ürünü olarak kullanılabilir-

Çay atığının sağlık ürünü olarak kullanılıp kullanılmayacağı üzerine araştırmalar yaptıklarını anlatan Uydu, ''Atık çayların mesela banyo çayı olarak kullanılıp kullanılmayacağı konusunda araştırmalar gerçekleştirdik. Çay atığının antioksidan bileşenlerine baktık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda çay atığında hemen hemen çaya yakın özellikler olduğunu belirledik. Çay atıklarında, çayın kendisinde olduğu gibi biyo yararlı maddeler var. Bunun biyolojik sistemde yansımasını anlamak için de kan üzerinde çalışmalar yaptık'' diye konuştu.

Uydu, Türk çayının diğer ülkelerin çaylarına oranla lif bakımından daha zengin olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:  ''Çayın gövde ve yaprak atığını alıp çay ile karşılaştırdık. Vücutta strese en dayanıksız bileşenler yağdır. Stres oluşursa ilk etkilenen yağ hücreleridir. Bu nedenle araştırmalarımızı yağ hücreleri üzerinde yaptık. Araştırmalarımızın ilk sonuçlarına göre yeşil çay atığının, siyah çayın kendisinden daha fazla koruyucu etkisi var. Siyah çay atığı ise bazı noktalarda yeşil çay atığının gerisinde kalıyor.''

Hüseyin Avni Uydu, çay atıklarının DNA üzerinde etkisini araştırdıklarını ifade ederek, ''Araştırmamızdan elde edeceğimiz sonuçların bölge için çok faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü ekonomik olarak kullanılmayan çay atıklarının ekonomik değer haline gelmesi söz konusu. Çay atığından banyo çayı gibi sağlık ürünleri oluşturabilir. Bu da bölge için önemli bir ekonomik girdi olur'' diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.