ABD, Suriye'ye füze fırlattı! Rusya, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı
İç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'ye ilk kez saldırı düzenleyen ABD, Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise füzesi fırlattı. Füzelerin hedef aldığı yerler Şinsar ve El Şayrat hava üsleri. İdlib'de kimyasal katliam yapan rejime ait savaş uçakları, Şayrat hava üssünden havalanmıştı.
Üstte konuşlu en az 15 savaş uçağı hasar gördü. Vurulanların çoğu Rus yapımı Sukhoi savaş uçakları. Saldırılarda en az beş can kaybı var. Bölgedeki kaynaklar ayrıca, füzelerin düşmesiyle hava üssünde büyük bir yangın çıktığını belirtiyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırı sonrası hava üssünün neredeyse tamamen yok olduğunu ve kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.
İdlib'deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarıyı önceki gün veto eden ve sivillerin ölümlerini 'yalan haber' olarak niteleyen Rusya, Şam rejimine saldırı düzenlenince bu kez kendisi BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.
Resmi açıklama yapan Pentagon, saldırının bir sefere mahsus olduğunu duyurdu. Pentagon ayrıca füzeler fırlatılmadan Rusya'ya bilgi verildiğini de aktardı.
Suriye'nin batısındaki İdlib kentinde hafta içinde gerçekleşen kimyasal saldırının ardından ABD bugün Şam rejimine ait hava tesislerini vurdu. Yedinci yılına giren iç savaşta ilk kez Suriye'deki hedeflere füze saldırısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Akdeniz'deki savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise füzesi fırlattı. Füzeler saat 04.40'ta ateşlendi, saldırı tüm dünyada son dakika oldu. Televizyonlar, yayınlarını kesip haberi duyurdu. Vurulan hedefler Şinsar ve El Şayrat hava üsleri. İngiltere, Suudi Arabistan, İsrail ve Avustralya operasyona tam destek verdiklerini duyurdu. Şam rejiminin müttefiki Rusya BMGK'yı acil toplantıya çağırdı, İran ise saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı. Pentagon, operasyonun ilk aşamasının tamamlandığını belirterek saldırının bir sefere mahsus olduğunu duyurdu.
Türkiye'den ilk tepki
09.05 : Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu sabah "Esed rejimi halkına zarar veremez hale gelene kadar Birleşmiş Milletler yaptırım uygulamalıdır, ABD'nin operasyonunun barışa katkı sağlamasını umuyorum. Sınırlı bir operasyon gibi görünüyor" dedi.
Putin suskunluğunu bozdu
08.55 : Kremlin, saldırının uluslararası hukuku çiğnediğini savundu. Kremlin'e göre, fırlatılan füzeler ABD-Rusya ilişkilerine zarar verdi.
08.50 : Rejime yakın El Meyadin TV, Suriye ordusunun füze saldırıları öncesinde üsteki birçok savaş uçağını tahliye ettiğini aktarıyor.
08.45 : Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, saldırı öncesi Washington tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.
İlk fotoğraf sosyal medyada
08.40 : Şayrat hava üssünden yükselen dumanların fotoğrafı, sosyal medyadan paylaşıldı. Suriyeli aktivistler, üste büyük bir yangının çıktığını bildiriyor.
İsrail ve İngiltere'den tam destek
08.35 : İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yazılı açıklamayla operasyona tam destek verdi. "Başkan Trump, güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir."
İngiltere de füze saldırısını tüm gücüyle desteklediğini ilan etti.
En az beş can kaybı var, yedi yaralı hastanede
08.30 : Daha önce fazla can kaybı olmadığını söyleyen Hums Valisi, bu kez beş kişinin öldüğünü ve yaşamını yitirenler arasında sivillerin de bulunduğunu açıkladı. Valinin verdiği bilgiye göre yedi yaralı tedavi altına alındı.
İran kınadı
08.25 : İran, Suriye'deki hava üslerinin vurulmasını güçlü bir şekilde kınadı.
08.10 : Suudi Arabistan'dan sonra açıklama yapan Avustralya da, operasyona destek verdiğini açık bir şekilde ilan etti.
Hava üssü neredeyse tamamen yok oldu
08.00 : Suriyeli gözlemciler, füzelerin vurduğu hava üssünün neredeyse tamamen yok olduğunu bildiriyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, saldırıda en az dört asker öldü.
07.50 : Suudi Arabistan, ABD saldırısına tam destek verdiğini duyurdu.
Rusya, BMGK'yı acil toplantıya çağırdı
07.50 : İdlib'deki katliamdan sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarıyı önceki gün veto eden ve sivillerin ölümlerini 'yalan haber' olarak niteleyen Rusya, Şam rejimine saldırı düzenlenince bu kez kendisi BMGK'yı acil toplantıya çağırdı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.
Üsteki En az 15 uçak vuruldu
07.45 : Üstte konuşlu en az 15 savaş uçağının imha edildiği veya hasar gördüğü bildiriliyor. Füzelere hedef olan jetlerin çoğu Rus yapımı Sukhoi savaş uçakları. Saldırıda en az bir asker öldü, aktivistler general Şerif Halil İbrahim'in öldüğünü aktarıyor. Bölgedeki kaynaklar ayrıca, füzelerin düşmesiyle hava üssünde büyük bir yangın çıktığını belirtiyor.
Üsten bu sabah çekilen fotoğraflarda ise, Rus helikopterleri görülüyor.
BBC muhabiri: Kararsızlık sona erdi, bedeli ödetilecek
07.20 : BBC'nin ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Barbara Plett, peş peşe tweetler atarak füze saldırısını değerlendirdi. Plett'e göre, saldırılar ABD'nin ana politikasında değişikliğe işaret ediyor ve Şam rejimi ilk kez vuruldu. Trump yönetimindeki kararsızlığın sona erdiğini belirten Plett, yeni dönemde kırmızı çizgiler aşılırsa bedeli ödetilecek. Saldırılar bunu gösteriyor, Obama döneminden farklı olarak.
Hums Valisi: Can kayıpları var
06.40 : AP ve Reuters haber ajanslarına konuşan Hums Valisi Telal Berazi, Şayrat hava üssünde can kayıpları olduğunu söyledi. Ancak Vali Berazi'ye göre büyük bir insani kayıp yok, daha çok maddi hasar meydana geldi.
Pentagon sözcüsü: Kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak
05.50 : Pentagon sözcüsü Jeff Davis, "İlk göstergeler Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak şekilde saldırının El Şayrat hava üssündeki pek çok hava aracını, destek altyapı sistemini ve ekipmanını tahrip ya da yok ettiğini gösteriyor" dedi.
Füzelerin fırlatıldığı gemiler Kıbrıs açıklarında
05.45 : Saldırı için iki gün hazırlık yapan Pentagon'da gün içinde de toplantı sürdü. Bu sırada, USS Ross ve USS Porter ABD savaş gemileri, Suriye açıklarına yaklaştı.
Kimyasal bomba atan uçaklar Şayrat'tan havalanmıştı
05.30 : Söz konusu üslerden Şinsar Akdeniz kıyısına yakın bir konumda yer alırken, Şayrat ise kimyasal saldırının düzenlendiği Han Şeyhun kasabasının yaklaşık 100 kilometre güneyinde, Hums vilayetinde. Han Şeyhun'u vuran savaş uçakları, Şayrat üssünden havalanmıştı.
El Şayrat hava üssü, Rusya tarafından Palmira çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmak için kullanılmıştı. Pentagon, Şayrat üssü vurulmadan önce Rusya'ya bilgi verildiğini açıkladı. ABD'nin yaptığı açıklamaya göre, üsteki Rus askerleri hedef alınmadı. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, saldırı öncesinde veya sonrasında Rusya ile irtibata geçilmediğini söyleyerek kafaları karıştırdı.
Dikkat çeken zamanlama
05.25 : ABD Başkanı Trump, Çin lideri Xi Jinping'le buluşmadan hemen önce Washington saldırıyı duyurdu. Çin yönetimi, Rusya ile birlikte Esad rejiminin en önemli destekçileri arasında.
Tillerson'dan ilk sözler
05.15 : ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, saldırı sonrası ilk açıklamasında "Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, 'kırmızı çizgi' aşıldığında Trump'ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi.
05.10 : Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin olumsuz sonuçları olacağını savundu. Gazetecilerin olumsuz sonuçların ne olacağını sorması üzerine Safronkov, "Irak'a, Libya'ya bakın" yanıtını verdi.
05.00 : Trump: Emri bizzat verdim
ABD Başkanı Donald Trump, saldırı emrini bizzat kendisinin verdiğini basın toplantısında dünyaya ilan etti: "Bu akşam kimyasal saldırının gerçekleştirildiği Suriye'deki hava üslerinin vurulması talimatı verdim. Tüm uluslara Suriye'de devam eden katliam ve ölümlerin son bulması için çağrı yapıyorum. Kimyasal silahların kullanımı ve yayılmasını önlemek Amerika'nın ulusal güvenliği için de hayati önem taşımaktadır."
Trump, İdlib'deki kimyasal katliamın ardından yaptığı açıklamada bunun sonuçları olacağını söyleyerek müdahale sinyali vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Washington'dan gelen açıklamalar üzerine Türkiye'nin üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Erdoğan, "Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti.
04.10 : ABD, iç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'de ilk kez rejim hedeflerini vurdu. Gün boyunca an be an tüm gelişmeleri aktaracağız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.