2021/2022 Fındık İhraç Sezonunda Şampiyonu Yine Trabzon
DOĞU KARADENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNDEN YAPILAN AÇIKLAMADA; 2021/2022 Fındık İhraç Sezonu Sona erdi, Yeni sezondan Ümitliyiz denildi.
1 Eylül 2021 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2022 tarihinde sona ermiş olan 2021/2022 fındık ihraç sezonunda ülkemiz genelinden ihraç edilen fındık miktarı 341.544 tona ulaşırken, karşılığında 1 Milyar 987 Milyon 874 Bin 676 dolar tutarında döviz girdisi sağlandı. 2021/22 sezonunda gerçekleşen fındık ihracatında önceki sezona göre miktarda yüzde 17 artış sağlanırken, döviz girdisinde ise yüzde 1 düşüş yaşandı. Toplam 126 ülkeye gerçekleştirilen fındık ihracatında en büyük payı geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Ülkeleri aldı.
2021/2022 Fındık İhraç sezonunda fındık ihracatında şampiyonluğu yine Trabzon ili göğüslerken, Trabzon toplam fındık ihracat miktarının yüzde 33’lük kısmını tek başına gerçekleştirdi. Trabzon’dan 114.182 ton fındık ihraç edilerek karşılığında 610 Milyon 585 Bin 618 dolar döviz girdisi sağlandı. Sezonda Trabzon’dan ihraç edilen fındık miktarında yüzde 16 oranında artış yaşandı. Trabzon’dan 61 farklı ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav; geçtiğimiz yıllarda dünya genelinde yaşanan pandeminin küresel pazarlarda yüksek oranlı enflasyona ve talep daralmalarına yol açtığını, buna rağmen 341 Bin Tonun üzerinde fındık ihraç edilebilmesinin ihracatçının önemli bir başarısı olduğunu ifade etti.
Cirav, alıcı ülkelerdeki talep daralması ve yeni alımlardan ziyade stokların tüketimine ağırlık verilmesinin fiyatlarda baskı oluşturması nedeniyle ihraç fiyatlarının bir önceki sezonun altında kaldığını belirtti.
Yeni sezon hasadının iyi başladığını hatırlatan ve yeni ihraç sezonunun verimli bir sezon olması temennisinde bulunan Cirav; geleneksel fındık ihraç pazarlarımız olan Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülke pazarlarında yaşanmakta olan durgunluk ve resesyon ortamının alıcıları temkinli hareket etmeye zorlayacağı ve mamul ürün üretiminde yaşanması muhtemel durgunluğun, siparişlerde ertelemelere yol açacağı için, bu sezon ister istemez talepte daralma oluşacağını belirterek, bu olumsuzluğa rağmen yeni sezondan yine de ümitli olduklarını ve ihracatın 300 Bin ton üzerinde gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti.
Yeni hasat döneminde; belirlenen fındık fiyatlarında düşüş yaşanmaması için üreticinin çok temkinli hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Cirav; Cumhurbaşkanımızın fındık için çok iyi bir fiyat açıkladığını ve bundan dolayı da üreticinin ürünün pazar indirilmesinde aceleci
davranmaması gerektiğini, alivre satış ve emanete fındık verilmemesini ve fiyat hareketlerine göre ürünün pazara indirilmesi gerektiğini hatırlattı.
Ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden olan ve tek başına en fazla döviz girdisi sağlayan tarım ürünümüz olan fındığın, gelecekte değerini koruyabilmesi için Bakanlıkların teşvik politikalarını verim ve kalite odaklı uygulamalar eksenine oturtması gerektiğini vurgulayan Cirav; tüm dünya ülkelerinde tarıma verilen önemin arttığının, kaliteli ve sürdürülebilir bir üretim için yeni destekleme modellerinin uygulanmasının zaruri olduğunun altını çizdi.
Cirav; özellikle Karadeniz Bölgesi için altın değerinde olan fındıkta kaliteli ürün üretiminin teşvik edilmesi, bahçe bakım ve yenilemesi ile birim başına verimi artıracak üretime dönük destek politikaları geliştirilmesi ve fındık üretiminde uygun alanlarda makineli tarıma ağırlık verilmesi için üreticiye destek verilmesi ile fındık üretiminde kalitenin artacağını, bu durumun ihracatımıza da olumlu yansıyacağını aktardı.
Cirav, birçok farklı ülkenin fındık üretimine hız verdiği ve önemli aktörler olarak piyasaya dahil olduğu günümüzde, sanayici ve ihracatçının finans imkanlarına erişme anlamında çok ciddi sorunlar yaşadığının, kur dalgalanmaları ve parite nedeniyle ihracatçının zor durumda kaldığının ve özellikle son enerji zamlarının ihracatçının rekabet imkanını yok edeceğinin altını çizerek üreticiye ve ihracatçıya verilecek desteğin fındıktaki stratejik üstünlüğümüzün kaybedilmemesi için önemli bir yatırım olacağını ifade etti.
Sayın Cirav yeni hasat döneminde üreticiye emeğinin karşılığını aldığı bereketli kazançlar dileyerek, ihracat camiası için de verimli bir dönem olması dileklerinde bulundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.