Rizeli Üzeyir Şimşek Denemesini yaptı ve bu meyveden verim aldı
KARADENİZ'E UYUM SAĞLAYAN VE ÜRETİMİNİN BAŞARILI OLDUĞU MEYVE RİZELİ ÇAY ÜRETİCİLERİNİN DE DİKKATİNİ ÇEKMEYE BAŞLADI. RİZELİ ÜZEYİR ŞİMŞEK ARONYA MEYVESİNİ RİZE'DE YETİŞTİRDİ. DONDURMASINI BİLE YAPTIRDI
Rize’de Yeni Bir Üretim Alanı: Aronya Meyvesi Çay Üreticilerinin Dikkatini Çekiyor
Gülgiller familyasından gelen ve üzümsü meyveler grubuna ait olan aronya meyvesi, Türkiye’de giderek popülerleşiyor. Karadeniz’in iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayan bu meyve, çay üreticilerinin de ilgisini çekmeye başladı. Rize’de çay üreticiliği ile bilinen Üzeyir Şimşek, yaklaşık 1,5 yıl süren araştırmasının ardından aronya üretimine başladı ve ilk hasadını gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çekti.
İlk ürünlerini alan Üzeyir Şimşek, deneme amaçlı görüştüğü çeşitli işletmelerden olumlu geri dönüşler aldı. Hatta aronya meyvesinden yapılan dondurma da oldukça beğeni topladı. Şimşek, deneme sürecinden elde ettiği başarıdan dolayı üretimini genişletmeyi hedefliyor.
Aronya, kansere karşı koruyucu etkisi ve bağışıklığı güçlendirme özellikleri ile birçok ülkede alternatif tıpta yaygın olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra enfeksiyonların tedavisini hızlandıran aronya, adeta şifa deposu olarak biliniyor. Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve, Türkiye’de sağlık ve gıda sektöründe hızla yaygınlaşıyor.
Aronya Çaya Rakip mi Olacak?
Rizeli üretici Üzeyir Şimşek, aronya üretiminin çaya rakip olup olmayacağı sorusunu, “Her iki ürün de Rize’nin toprağına uygun. Çay zaten bölgemizin simgesi ama aronya da yeni bir fırsat. Genç üreticilere, farklı ürünlere yönelme cesareti göstermelerini tavsiye ederim,” şeklinde yanıtladı.
Aronya’dan Neler Üretilebiliyor?
Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, bugün dondurmadan reçele, meyve suyundan çaya kadar birçok farklı üründe kullanılabiliyor. Özellikle sağlık sektöründe, içerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde aronya, giderek daha fazla tercih edilen bir ürün haline geliyor. Bugünlerde Türkiye’de en çok araştırılan meyveler arasında yer alan aronya, alternatif ürün arayışında olan çiftçilerin de ilgisini çekmeye devam ediyor.
HABER
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.