Rize'de Mantar ve Kompost Üretim tesisi açıldı

Rize'de Mantar ve Kompost Üretim tesisi açıldı

Rize Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı Yaptığı açıklamada;

 Rize Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı Yaptığı açıklamada; 
Çay tarımına bağımlı Rize ilimizde hane halklarımıza çay’a alternatif başka bir ürün üretebileceklerini ve aile ekonomisine madi katkı yapabileceklerini göstermek ve teşvik etmek amacı güdüyor bu sosyal projemiz.

Tarim il müdürlüğümüzün de desteğini alarak belediyemize ait 650m2 kapalı alanda mantar çifliğimizi kurduk. Bu tesisimizde hem mantar üretimi yapıyor hemde mantarın üremesini sağlayan kompoze hammaddesini ve tohumlamadınız yapıyoruz.





 
Mantar üretmek isteyen ailelere mantarın kompozesini mantar tohumu ekilmiş bir şekilde biz vereceğiz üretim aileler için çok kolaylaşmış olacak.Ailelerin üretecekleri mantarlarıda biz alıp pazarlayacağız. Bölgemizde hayvancılık terk edildi ve ahırlar bomboş kaldı. Boşalan bu ahır ve benzeri nemli ortamlar mantarhaneye dönüştürülebilir.



Birkaç yıl içinde başta beldemiz ve civar köylerinde bu tesis sayesinde yüzlerce ailenin mantar ürettiğini görmek en büyük hedefim.



 
Bu tesis bir nevi mantar üretim okulu gibi görev üstlenip insanlara mantarcılığı öğretecek ve ailelere ek kazanç kapısı açacaktır. 


 
Türkiye de ilk kez mantarın kopoze üretiminde çay çöpünü kullanacağız.%50 saman %50 çay çöpü karışımından kompoz üretip tohumlayacağız.mantar çay çöpünden beslenerek büyüyecek ve orjinal Rize mantarı olacak.


 
Bu tesis belediyemize çok kaydadeğer bir madi katkı sağlayacak. Aylık gelirlerimizin %20 artıracağını tahmin ediyoruz dedi...


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum