Rize’de Bir Asırlık Eğitim Çınarı

Rize’de Bir Asırlık Eğitim Çınarı

Bir asra sadece birkaç yılı kalan 93 yaşındaki emekli eğitmen; eğitim çınarı Mustafa Kara, ilerlemiş yaşına rağmen dimdik ayakta.

Rize’nin merkez Camidağı köyü nüfusuna kayıtlı 1922 doğumlu Emekli Öğretmen Mustafa Kara; yaşıtlarından hayatını sürdürdüğü köyde kimsenin kalmadığını söyledi.

1942 yılında Eğitime başladığı ve 1944 Yılında  Trabzon-Beşikdüzü Köy Enstitüsü- Öğretmen okulundan mezun olan ve o tarihten itibaren (eğitmen) öğretmen olarak kendi köyü olan Camidağı İlkokulunda göreve başladı.

 Yıl görev yaptığı Camidağı köyünde; çok sayıda bürokrasi, İş adamı, siyasetçi yetiştirdi. Bunlar arasında Eski Meclis başkanı Köksal Toptan- Dr. Ali Devran- Dr. Recep Avcı- Eczacı Ahmet Avcı- Öğretmen İsmail Avcı- Tula Bası yayın kurulu başkanı Emekli Öğretmen Reşat Tula- Mühendis Ali Hut- Mühendis Adem Şafak ve daha bir çok ismini hatırlamadığı çok sayıda öğretmen, iş adamı ve bürokratın olduğunu ifade etti.

Mustafa Kara: ‘’Benim zamanımda sınıflarımızda en az 80 öğrenciye tek öğretmen olarak yıllarca eğitim verdim. Çok zor şartlar altında çalıştık. En az 5-6 köyün tek okulu vardı. Çocuklarımız he gün 4-5 Km. Yol kat ederek okula ulaşırlardı. Gece geç saatlerde evlerine ulaşırlardı. Şimdi duyuyorum ve görüyorum ki; bir öğretmene 30 Öğrenci düşüyormuş. Bu ne kadar güzel. Ancak çocuklarımız yeterince eğitilemiyor ve başarılı olunamıyorsa bu çok acı bir olay. Buna çok üzülüyorum.’’ Dedi

Mustafa Kora hoca Unutulmaktan dolayı da Serzenişte bulunuyor:
‘’Biz yıllarca Eğitime hizmet vermiş yaşlı çınarlar olarak sayılarımız oldukça çok az. Ancak 24 Kasım Öğretmenler günü hep davet edilmeyi bekledik. Ama kimse bizi hatırlamaz oldu. Allaha çok şükürler olsun sağlığım gayet yerinde. Tarlamda, bağımda bahçemde hala çalışıyorum. Kimseye kırgın değilim. Yetiştirdiğim 100’ lerce öğrencilerimle mutlu oluyorum. En azından onlar beni hatırlıyor ve onlardan manevi destek görüyorum’’ Dedi...

Haber:Orhan Yazıcılar





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.