Rizede Balıkçılığa Kadın Eli Değiyor

Rizede Balıkçılığa Kadın Eli Değiyor

Rize ili balıkçılık yönünden Doğu Karadeniz'de önemli bir yere sahiptir. İlimizde 1079 adet ticari balıkçı gemimiz bulunmakta, 4900 adet gerçek kişi su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip balıkçımız bulunmaktadır.

 Rize ili balıkçılık yönünden Doğu Karadeniz'de önemli bir yere sahiptir. İlimizde 1079 adet ticari balıkçı gemimiz bulunmakta, 4900 adet gerçek kişi su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip balıkçımız bulunmaktadır.



İlimizde 2016 yılı için karaya çıkış noktalarından 30.000 ile 40.000 ton arasında balık çıkarılmıştır. Bakanlığımızın 2017 yılı için düzenlemiş olduğu proje çağrısına İl Müdürlüğümüzce balıkçılık sektörüne kadın istihdamını entegre etmek amacıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan özellikle balıkçı eşlerinin ve balıkçılığa meraklı ev hanımlarının balıkçılık sektörüne kazandırılması, sektörde fırsat eşitliği oluşturulması ve istihdamı konusunda "Av araçlarının kadın eliyle tamiri konusunda uzman iş gücünün Rize İli'ne kazandırılması" isimli proje hazırlanmış ve Bakanlığımıza sunulmuştur. Proje 2017 yılı için bütçelendirilmiş olup Bakanlığımız tarafından kabul edilmiştir.

Amacı; balıkçılık faaliyetlerinde sık kullanılarak eskiyen ağların tamiri ve yeni ağların donatılması konusundaki sertifikalı uzman kadın iş gücünü bölgeye kazandırmak, ilimiz ve kadınlarımız için yeni istihdam alanları ve ekonomik kazanımlar oluşturmak, balıkçılık sektöründe kadınlarında aktif olarak yer almasını sağlayarak fırsat eşitliği oluşturmak olan proje kapsamında, düzenlenecek olan kursa ilimizin kıyı ilçeleri olan Derepazarı, İyidere, Merkez, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Fındıklı'dan balıkçı eşleri ve ev hanımları başvuru yapabileceklerdir.

Paydaşları, Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, İŞKUR Rize İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Birlik ve Kooperatifleri olan projenin tamamlanmasının ardından katılımcılara MEB onaylı katılım sertifikası verilecektir.

Teorik ve Pratik olarak iki kısımdan oluşan, şubat ayında başlanılması planlanan kalkan, barbun ve mezgit ağlarının tamiri ve donanımı kursu, ilimiz Su Ürünleri Fakültesi akademisyenleri tarafından verilecektir. İl Müdürlüğümüz eğitim salonu ve balıkçı barınağında gerçekleşecek ve 15 kişi ile sınırlı kursun katılım şartları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Balıkçı eşi veya ev hanımı olmak
  • Herhangi bir işte çalışmıyor olmak,
  • Emekli olmamak ve sosyal güvencesi bulunmamak
  • Projenin tamamına katılabilecek zamana sahip olmak,
  • Projenin gerektirdiği kadar sağlıklı olmak.

    Projeye başvuruda bulunacak balıkçı eşleri veya ev hanımlarının İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.