Mehmet Bekaroğlu'ndan özel fabrika için talep

Mehmet Bekaroğlu'ndan özel fabrika için talep

Rize'li Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun Rize'de üretim yapan bir çay fabrikası için Çevre ve Şehircilik bakanı Mehmet ÖZHASEKİ'den Yazılı olarak cevap istediği dilekçe..

Bekaroğlu'nun Dilekçesi ;  


Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 05.05.2017

 
Mehmet Bekaroğlu
İstanbul Milletvekili 

1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Karali Çay’ın resmi internet sitesinde 2004 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi olduğu ifade edilmektedir. Buna göre hazırlanışı itibari ile tüm ülkelerde yürürlükte olan çevre yasaları ve uygulamaya yönelik yönetmelikler ile uyumlu bir yapıda olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standartı ve ilgili standartlar serisi, mevzuat şartlarının getirdiği yükümlülüklerin karşılanması ile paralellik gösterir ve uygulamaların bir sistem dahilinde gerçekleştirilmesi için zemin oluşturur. Ancak konu ile ilgili uzmanların belirttiği üzere ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olmak üretim ve hizmetlerle ilgili çevresel yasal mevzuatların yerine getirildiği anlamını taşımamaktadır.

Bu çerçevede 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren Karali Çay’ın Rize’nin Fındıklı ilçesinde Hürriyet Mahallesi Gürsu Vadisinde bulunan çay fabrikası yıllardır gerekli çevre tedbirleri alınmadan üretim yapmaktadır. Çay fabrikasının bacasından duman, fabrikanın sıvı ve katı atıkları çevrede yaşayan vatandaşları rahatsız etmektedir. Özellikle eski teknoloji kullanımından kaynaklı ortaya çıkan ses kirliliği çevre halkına büyük sıkıntı yaratmaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız yetkili mercilere gerekli şikayetleri yapmış olmalarına rağmen, söz konusu kirliliğin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

2017 yaş çay sezonunun başlamasıyla birlikte;

1. Söz konusu fabrikayla ilgili olarak gerekli denetimler yapılmış mıdır?

2. Adı geçen fabrikanın bu yaş çay sezonunda da hava kirliliği, katı ve sıvı atıkların salınması ve ses kirliliğine sebep olma gibi rahatsızlıkları devam edecek midir?

3. Yıllardır dile getirilen insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu fabrikanın üretim faaliyetiyle ilgili olarak şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir? Fabrika sahipleri korunmakta mıdır? Çevre ve insan sağlığına zararları gözler görülür boyutta olan bu fabrika sahipleri kimler tarafından korunmaktadır? Bu konuda ne zaman önlem alınacaktır?

4.  Fabrikanın kurulduğu yer ekolojik ve insan sağlığı açısından gerekli değerlendirmeler yapılarak mı seçilmiştir?

5. Sözü edilen fabrikanın ruhsatlandırılması için gerekli koşullar zamanında yerine getirilmiş midir? Bu fabrika üretime devam edebilmek için gerekli koşulları hala taşımakta mıdır? Taşımıyorsa üretimin durdurulması konusunda bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.