Gürcistan Ve Türkiye Arasında Yeni Bir Kapı Açılıyor
Gürcistan’a daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçmesi için Artvin Borçka ilçesi’ndeki Muratlı kapısının açılması konusunda çalışmaların sürdüğü belirtildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamsi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli ihraç pazarları arasında yer alan Gürcistan’a yönelik ihracatların ve ülkedeki yatırım fırsatları konusunda, Gürcistan Trabzon Başkonsolusu Paata Kalandadze ile basın toplantısı düzenledi.
DKİB hizmet binası toplantı salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan DKİB Başkanı Gürdoğan, 2012 yılında Türkiye’nin Gürcistan’a 1 milyar 254 milyon 18 bin dolar ihracat yaptığını söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden Gürcistan’a 169 milyon 132 bin 537 dolar tutarından bir ihraç gerçekleştiğini belirten Gürdoğan, “İhracatımızda bir önceki yıla oranla yüzde 16 oranında bir artış yaşanmıştır. Gürcistan, Bölgemizden yapılan ihracatta en fazla ihracatın yapıldığı ikinci ülke konumunda bulunmaktadır. 2012 yılında Ülkemizden Gürcistan’a gerçekleştirilen toplam 1.254.018.000 dolar ihracat tutarı içinde Bölgemizin payı, yüzde 13,5 oranına tekabül etmekte, yani Ülke olarak Gürcistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 13,5’i Doğu Karadeniz Bölgemiz tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.
Gürcistan’ın ticaret ortağı bakımında Türkiye’nin birinci sırada olduğunu kaydeden Gürdoğan, “Ülkemizle imzaladığı serbest ticaret anlaşması ile ülkemiz menşeli malların sıfır gümrükle giriş yaptığı Gürcistan, hızlı bir şekilde tüm mevzuatlarını dünya ticaret örgütü standartlarında revize etmesi ve istikrarlı bir ekonomiye kavuşması ile ihracatçılarımız açısından cazip bir hale gelmesi, ihracatımızı da istikrarlı bir artış trendine sokmuştur. Gürcistan açısından da Ülkemiz birinci sıradaki ticaret ortakları olup, 2012 yılında Gürcistan’ın gerçekleştirmiş olduğu 7 milyar 842 milyon dolar tutarındaki ithalat içinde Ülkemizin payı yüzde 18 oranı ile Ülkemiz Gürcistan’ın en çok ithalat yaptığı Ülkeler arasında birinci sırada bulunmaktadır. Ancak, Gürcistan’ın toplam ithalatı içinde coğrafi yakınlık avantajımız olmasına rağmen Doğu Karadeniz Bölgemizin payı yüzde 2 gibi düşük bir paya sahiptir” şeklinde konuştu.
“MURATLI KAPISININ AÇILMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Gürcistan’a Artvin’in Borçka ilçesinde daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçişleri için Muratlı kapısının açılması konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gürdoğan, şöyle konuştu:
“Her geçen yıl artış trendini sürdüren Gürcistan’a yönelik ticaretimiz kapsamında, bugün gerek Batum ve gerekse Tiflis kentlerinde Bölgemiz ihracatçı ve işadamlarının önemli sayıda iş yerleri bulunmakta, yatırımları bulunmakta ve önemli sayıda Gürcistan vatandaşına iş imkânları sağlanmış bulunmaktadır. Turizm alanında Batum’da Türk işadamlarımızın otel yatırımları her geçen gün artmaktadır. Gürcistan’a yönelik ihracatımızda alt yapıdan kaynaklanan sorunların hızlı bir şekilde çözümü amacıyla ortaklaşa çalışmalarımız sürdürülecektir. Özellikle Sarp sınır kapısında Ülkemiz tarafında alt yapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunların çözümü amacıyla Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Gürcü tarafında son derece modern bir şekilde yapılan Gümrük kapısı ihracatçılarımıza büyük kolaylıklar sağlamıştır. Bundan dolayı Gürcü yetkililere şükranlarımı sunmak istiyorum, ancak Ülkemiz tarafındaki tesislerdeki yetersizlik kapıda yaşanan sıkışıklık, kapının hem ticari geçişler ve hem de turizm amaçlı yaya geçişlerine hizmet vermesi sorunlar yaşamamıza neden olmaktadır. Bunun için artan ticaret hacmimize paralel olarak Gürcistan’a Borçka İlçemizden daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçişleri için kullanılmak üzere Muratlı kapısının açılması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapının kısa süre içinde açılması ile iki Ülke arasındaki ticaret hacmimiz daha üst noktalara ulaşacaktır.”
“TÜRKİYE VE GÜRCİSTAN EKONOMİLERİ BÜTÜNLEŞİYOR”
Türkiye’nin son yıllarda Dünya’nın en hızlı ve en istikrarlı gelişen ekonomileri arasında yer aldığından bahseden Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gürcistan arasında son yıllarda hızla gelişen ilişkilerimiz, vizelerin kalkması, pasaportsuz geçişlerin başlaması, Batum havaalanını ortak kullanmaya başlamamız adeta iki Ülke ekonomilerini bütünleştirmiş bulunmaktadır. Bu olumlu seyir önümüzdeki yıllarda Türk ve Gürcü işadamları arasındaki ticari yatırımlarında hızlı bir şekilde artacağını göstermektedir. Bilindiği üzere Ekonomi Bakanlığımızca yürütülen yatırım teşvik mevzuatı kapsamında Ülkemizde yatırımlara önemli oranda teşvik tedbirleri uygulanmaktadır. Son yıllarda Dünyanın en hızlı ve en istikrarlı bir şekilde gelişen ekonomileri arasında yer alan Ülkemiz, yatırım açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Bölgemizde yatırım yapacak Gürcü işadamları; KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, 6-7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, Türk lirası kredilerde 3 - 4 puan, döviz kredilerinde ise 1 puan faiz desteği, KDV iadesi gibi hiçbir ülkede bulunmayan ölçekte teşviklerden yararlanabilecektir. Doğu Karadeniz Bölgemiz yatırım açısından önemli potansiyellere sahip olduğu gibi, Ülkemizin Avrupa Ülkeleri ile olan gümrük birliği anlaşması ve birçok ülke de ile olan serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle, Ülkemizde üretimi yapılan ürünlerin Ülkemizden bahse konu anlaşma imzaladığımız Ülkelere gümrük vergisi ödemeksizin ihraç etme imkânı bulunmaktadır.”
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Türkiye genelinde en çok yaya geçişinin olduğu kapının Sarp Kapısı olduğunu belirterek, “Muratlı Kapısı’ndaki bütün altyapı çalışmaları tamamlanmış durumda Cankurtaran Tüneli’nin bitmesi ile yani 1-1.5 yıl içinde açılması planlanmaktadır. Hopa’dan çıkan bir TIR yarım saatte Sarp’ta olacaktır. Özellikle TIR trafiğinin oraya yönlendirilmesi düşünülüyor. Çünkü yaya ve küçük araçlar için Sarp Kapısı’nın daha rahat olması düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
BAŞKONSOLOS KALANDADZE: “GÜRCİSTAN’DA TÜRK İŞADAMLARI İÇİN CİDDİ YATIRIMLAR MEVCUT”
Komşu iki ülke olarak hangi yatırım imkanları olduğu konusunda bilgi sahibi olmak gerektiğini belirten Gürcistan Trabzon Başkonsolusu Paata Kalandadze, Türkiye ve Gürcistan arasından bazı eksikliklerin olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmenin gerektiğini kaydeden Kalandadze, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ne kadar geliştiği Sarp’ın istatistiklerinde belli oluyor. 2011 yılına baktığımızda 2012 ile karşılaştırdığımızda sadece Sarp sınır kapısındaki geçişlerin 5-6 milyondan fazla olduğunu bizim istatistik kurumu bildirdi ayrıca yük geçişleri de var. Yaya geçişlerinde yüzde yüz, araç geçişlerinde de yüzde iki yüz artış yaşandı. Bunun bu yıl daha çok artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Gürcü ve Türk ilgili birimler çalışmalar başlattı. Şu anda diğer kapılardaki geçişleri de geliştirme anlamında çalışmalar var, bizimle de bu konuda bizimle de görüşmeler yapıldı. Ve çok ciddi bir şekilde her iki tarafın ilgili birimleri Muratlı Kapısı’nın açılması konusunda çalışmalar yürütüyor. Mevcut Posof Kapısı ilkbahardan sonra 24 saat faal olacak” diye konuştu.
Sınır kapıların faal çalışması ekonomik ilişkilerin gelişmesi katkı sağlayacağını belirten Kalandadze, sözlerine şöyle devam etti:
“Kapıların açık olması da her iki ülke arasındaki sorunların çözülmesinde önemli bir etkendir. Gürcistan uluslar arası yatırımcılar için çok rahat yatırım yapılabilecek bir ülke konumundadır. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı ve kanunen yapılan düzenlemelerde yabancı yatırımcıların önü açıldı. Ayrıca vergi kanunlarında düzenlemeler yapıldı, daha önce de Gürcistan’da 21 çeşit vergi veriliyordu bu sayı 6’ya düşürüldü. Şu anda Gürcistan’da altyapı da rahat. Daha deneyimli iş gücü ve daha uygun ücrete çalışacak işgücüne sahip. Gürcistan’ın AB, ABD ile özel ticari anlaşmaları mevcut ve serbest ticaret anlaşmaları da mevcut. Bu arada Dünya Ticaret Örgütü’ne de 2001 yılından beri üye bir ülke Gürcistan. Çifte vergilendirme anlaşmalarımız Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesiyle mevcut. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 5 bin yabancının yatırımları ülkemizde mevcut. Gürcistan’da yatırım yapmanın ne kadar rahat olduğunu uluslar arası kuruluşların her yıl yayınladığı raporlardan da görmek mümkündür.”
Kapıdaki 5 milyonluk geçiş sayısı ile Muratlı Kapısı’nın ne zaman açılmasının planlandığına ilişkin soruya da Başkonsolos Kalandadze, “Bu bilgi sadece Sarp gümrük kapısının iki taraflı geçişleri içindir. Ve bu yıl Sarp Kapısı’nda daha da artış bekliyoruz Ve bu sebeple Türk tarafındaki Gümrük sahası yeterli olmuyor, bunun genişletilmesi gerekiyor. Bu sebepten dolayı yakında ikinci kapının açılması gündeme geldi. Bu konuda da Ankara-Tiflis arasında görüşmeler sürüyor. Bu konudaki çalışmaların en kısa sürede biteceğine inanıyorum. Bunun çok uzun süreceğini sanmıyorum” diye konuştu.
Öte yandan, Başkonsolos Kalandadze ve DKİB Başkanı Gürdoğan birbirilerine Türk ve Gürci iş adamları sunulmak üzere dosyalar verdikten sonra, Gürdoğan Kalandadze’ye şükran plaketi verdi.
DKİB hizmet binası toplantı salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan DKİB Başkanı Gürdoğan, 2012 yılında Türkiye’nin Gürcistan’a 1 milyar 254 milyon 18 bin dolar ihracat yaptığını söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden Gürcistan’a 169 milyon 132 bin 537 dolar tutarından bir ihraç gerçekleştiğini belirten Gürdoğan, “İhracatımızda bir önceki yıla oranla yüzde 16 oranında bir artış yaşanmıştır. Gürcistan, Bölgemizden yapılan ihracatta en fazla ihracatın yapıldığı ikinci ülke konumunda bulunmaktadır. 2012 yılında Ülkemizden Gürcistan’a gerçekleştirilen toplam 1.254.018.000 dolar ihracat tutarı içinde Bölgemizin payı, yüzde 13,5 oranına tekabül etmekte, yani Ülke olarak Gürcistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 13,5’i Doğu Karadeniz Bölgemiz tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.
Gürcistan’ın ticaret ortağı bakımında Türkiye’nin birinci sırada olduğunu kaydeden Gürdoğan, “Ülkemizle imzaladığı serbest ticaret anlaşması ile ülkemiz menşeli malların sıfır gümrükle giriş yaptığı Gürcistan, hızlı bir şekilde tüm mevzuatlarını dünya ticaret örgütü standartlarında revize etmesi ve istikrarlı bir ekonomiye kavuşması ile ihracatçılarımız açısından cazip bir hale gelmesi, ihracatımızı da istikrarlı bir artış trendine sokmuştur. Gürcistan açısından da Ülkemiz birinci sıradaki ticaret ortakları olup, 2012 yılında Gürcistan’ın gerçekleştirmiş olduğu 7 milyar 842 milyon dolar tutarındaki ithalat içinde Ülkemizin payı yüzde 18 oranı ile Ülkemiz Gürcistan’ın en çok ithalat yaptığı Ülkeler arasında birinci sırada bulunmaktadır. Ancak, Gürcistan’ın toplam ithalatı içinde coğrafi yakınlık avantajımız olmasına rağmen Doğu Karadeniz Bölgemizin payı yüzde 2 gibi düşük bir paya sahiptir” şeklinde konuştu.
“MURATLI KAPISININ AÇILMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”
Gürcistan’a Artvin’in Borçka ilçesinde daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçişleri için Muratlı kapısının açılması konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gürdoğan, şöyle konuştu:
“Her geçen yıl artış trendini sürdüren Gürcistan’a yönelik ticaretimiz kapsamında, bugün gerek Batum ve gerekse Tiflis kentlerinde Bölgemiz ihracatçı ve işadamlarının önemli sayıda iş yerleri bulunmakta, yatırımları bulunmakta ve önemli sayıda Gürcistan vatandaşına iş imkânları sağlanmış bulunmaktadır. Turizm alanında Batum’da Türk işadamlarımızın otel yatırımları her geçen gün artmaktadır. Gürcistan’a yönelik ihracatımızda alt yapıdan kaynaklanan sorunların hızlı bir şekilde çözümü amacıyla ortaklaşa çalışmalarımız sürdürülecektir. Özellikle Sarp sınır kapısında Ülkemiz tarafında alt yapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunların çözümü amacıyla Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Gürcü tarafında son derece modern bir şekilde yapılan Gümrük kapısı ihracatçılarımıza büyük kolaylıklar sağlamıştır. Bundan dolayı Gürcü yetkililere şükranlarımı sunmak istiyorum, ancak Ülkemiz tarafındaki tesislerdeki yetersizlik kapıda yaşanan sıkışıklık, kapının hem ticari geçişler ve hem de turizm amaçlı yaya geçişlerine hizmet vermesi sorunlar yaşamamıza neden olmaktadır. Bunun için artan ticaret hacmimize paralel olarak Gürcistan’a Borçka İlçemizden daha çok ihraç ve ithal yüklerinin geçişleri için kullanılmak üzere Muratlı kapısının açılması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapının kısa süre içinde açılması ile iki Ülke arasındaki ticaret hacmimiz daha üst noktalara ulaşacaktır.”
“TÜRKİYE VE GÜRCİSTAN EKONOMİLERİ BÜTÜNLEŞİYOR”
Türkiye’nin son yıllarda Dünya’nın en hızlı ve en istikrarlı gelişen ekonomileri arasında yer aldığından bahseden Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gürcistan arasında son yıllarda hızla gelişen ilişkilerimiz, vizelerin kalkması, pasaportsuz geçişlerin başlaması, Batum havaalanını ortak kullanmaya başlamamız adeta iki Ülke ekonomilerini bütünleştirmiş bulunmaktadır. Bu olumlu seyir önümüzdeki yıllarda Türk ve Gürcü işadamları arasındaki ticari yatırımlarında hızlı bir şekilde artacağını göstermektedir. Bilindiği üzere Ekonomi Bakanlığımızca yürütülen yatırım teşvik mevzuatı kapsamında Ülkemizde yatırımlara önemli oranda teşvik tedbirleri uygulanmaktadır. Son yıllarda Dünyanın en hızlı ve en istikrarlı bir şekilde gelişen ekonomileri arasında yer alan Ülkemiz, yatırım açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Bölgemizde yatırım yapacak Gürcü işadamları; KDV muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, 6-7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, Türk lirası kredilerde 3 - 4 puan, döviz kredilerinde ise 1 puan faiz desteği, KDV iadesi gibi hiçbir ülkede bulunmayan ölçekte teşviklerden yararlanabilecektir. Doğu Karadeniz Bölgemiz yatırım açısından önemli potansiyellere sahip olduğu gibi, Ülkemizin Avrupa Ülkeleri ile olan gümrük birliği anlaşması ve birçok ülke de ile olan serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle, Ülkemizde üretimi yapılan ürünlerin Ülkemizden bahse konu anlaşma imzaladığımız Ülkelere gümrük vergisi ödemeksizin ihraç etme imkânı bulunmaktadır.”
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Türkiye genelinde en çok yaya geçişinin olduğu kapının Sarp Kapısı olduğunu belirterek, “Muratlı Kapısı’ndaki bütün altyapı çalışmaları tamamlanmış durumda Cankurtaran Tüneli’nin bitmesi ile yani 1-1.5 yıl içinde açılması planlanmaktadır. Hopa’dan çıkan bir TIR yarım saatte Sarp’ta olacaktır. Özellikle TIR trafiğinin oraya yönlendirilmesi düşünülüyor. Çünkü yaya ve küçük araçlar için Sarp Kapısı’nın daha rahat olması düşünülüyor” ifadelerini kullandı.
BAŞKONSOLOS KALANDADZE: “GÜRCİSTAN’DA TÜRK İŞADAMLARI İÇİN CİDDİ YATIRIMLAR MEVCUT”
Komşu iki ülke olarak hangi yatırım imkanları olduğu konusunda bilgi sahibi olmak gerektiğini belirten Gürcistan Trabzon Başkonsolusu Paata Kalandadze, Türkiye ve Gürcistan arasından bazı eksikliklerin olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmenin gerektiğini kaydeden Kalandadze, “Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin ne kadar geliştiği Sarp’ın istatistiklerinde belli oluyor. 2011 yılına baktığımızda 2012 ile karşılaştırdığımızda sadece Sarp sınır kapısındaki geçişlerin 5-6 milyondan fazla olduğunu bizim istatistik kurumu bildirdi ayrıca yük geçişleri de var. Yaya geçişlerinde yüzde yüz, araç geçişlerinde de yüzde iki yüz artış yaşandı. Bunun bu yıl daha çok artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Gürcü ve Türk ilgili birimler çalışmalar başlattı. Şu anda diğer kapılardaki geçişleri de geliştirme anlamında çalışmalar var, bizimle de bu konuda bizimle de görüşmeler yapıldı. Ve çok ciddi bir şekilde her iki tarafın ilgili birimleri Muratlı Kapısı’nın açılması konusunda çalışmalar yürütüyor. Mevcut Posof Kapısı ilkbahardan sonra 24 saat faal olacak” diye konuştu.
Sınır kapıların faal çalışması ekonomik ilişkilerin gelişmesi katkı sağlayacağını belirten Kalandadze, sözlerine şöyle devam etti:
“Kapıların açık olması da her iki ülke arasındaki sorunların çözülmesinde önemli bir etkendir. Gürcistan uluslar arası yatırımcılar için çok rahat yatırım yapılabilecek bir ülke konumundadır. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı ve kanunen yapılan düzenlemelerde yabancı yatırımcıların önü açıldı. Ayrıca vergi kanunlarında düzenlemeler yapıldı, daha önce de Gürcistan’da 21 çeşit vergi veriliyordu bu sayı 6’ya düşürüldü. Şu anda Gürcistan’da altyapı da rahat. Daha deneyimli iş gücü ve daha uygun ücrete çalışacak işgücüne sahip. Gürcistan’ın AB, ABD ile özel ticari anlaşmaları mevcut ve serbest ticaret anlaşmaları da mevcut. Bu arada Dünya Ticaret Örgütü’ne de 2001 yılından beri üye bir ülke Gürcistan. Çifte vergilendirme anlaşmalarımız Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesiyle mevcut. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 5 bin yabancının yatırımları ülkemizde mevcut. Gürcistan’da yatırım yapmanın ne kadar rahat olduğunu uluslar arası kuruluşların her yıl yayınladığı raporlardan da görmek mümkündür.”
Kapıdaki 5 milyonluk geçiş sayısı ile Muratlı Kapısı’nın ne zaman açılmasının planlandığına ilişkin soruya da Başkonsolos Kalandadze, “Bu bilgi sadece Sarp gümrük kapısının iki taraflı geçişleri içindir. Ve bu yıl Sarp Kapısı’nda daha da artış bekliyoruz Ve bu sebeple Türk tarafındaki Gümrük sahası yeterli olmuyor, bunun genişletilmesi gerekiyor. Bu sebepten dolayı yakında ikinci kapının açılması gündeme geldi. Bu konuda da Ankara-Tiflis arasında görüşmeler sürüyor. Bu konudaki çalışmaların en kısa sürede biteceğine inanıyorum. Bunun çok uzun süreceğini sanmıyorum” diye konuştu.
Öte yandan, Başkonsolos Kalandadze ve DKİB Başkanı Gürdoğan birbirilerine Türk ve Gürci iş adamları sunulmak üzere dosyalar verdikten sonra, Gürdoğan Kalandadze’ye şükran plaketi verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.