2023’ün Konut Şampiyonu Prefabrik Ev Oldu

2023’ün Konut Şampiyonu Prefabrik Ev Oldu

Konut açığının artarak devam ettiği bir dönemde kira rayiçlerinin yüksek seyri vatandaşı farklı arayasılara yönlendirdi. Güvenli ve kısa zamanda oturuma hazır gelmesi avantajıyla prefabrik ev 2023 konut tercihlerinde öne çıktı.

 Hazır ev modeli müstakil konutta en çok satan ev modeli o.

mehmet-cankaya-2.jpg

Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya: “2023 yılında ülkemizde bireysel konutta en çok tercih edilen model prefabrik ev oldu. Prefabrik ev modeli, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası bölgede oluşan konut açığının karşılanmasında kurtarıcı rol oynadı. Türkiye genelinde ise müstakil konut tercihinde zirveye çıktı.”

Konut açığının artarak devam etmesinde geçtiğimiz yılın Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş depreminin de etkisi büyük oldu. 11 ilimizi etkileyen büyük yıkıma yol açan depremde 38 bin 901 bina yıkılırken, 200 bin 250 bina oturulamayacak derecede ağır hasar aldı. Doğal olarak konut üretiminde hemen hemen tüm çalışmalar bu illerimizdeki mağduriyetleri giderme yönünde gelişti.

Deprem nedeniyle diğer illerimizdeki konut üretiminde planlanamaz şekilde ciddi oranda azalmalar meydana geldi. Hal böyle olunca geride bıraktığımız yıl konut üretimi oluşan talebi karşılamada yetersiz kalmanın ötesinde yeni ihtiyaçları da meydana getirdi.

prefabrik-ev-12.jpg

Hızlı Üretimli Prefabrik Ev İhtiyaçların Karşılanmasına Çözüm Oldu

Geleneksel yöntemlerle konut üretimi gerek deprem gerekse uzun üretim süreçleri nedeniyle konut talebini karşılamada yetersiz kalınca ev sahibi olmak isteyen vatandaş da farklı arayışlara yöneldi.

Bu süreçte prefabrik ev yeni ev sahibi olmak isteyenler için cazip avantajlarıyla önemli bir alternatif oluşturdu. Yeni ev sahibi olmak için artık uzun süre beklemek durumunda kalmaları için hiç bir neden yoktu. Çünkü prefabrik ev deprem güvenliği, mimari estetik, yalıtım performansının yanı sıra hızlı üretim modeliyle de öne çıkıyordu.

Neden Prefabrik Evler Çok Tercih Edildi?

prefabrik-ev-13.jpg

Prefabrik evlerin tercih edilmesinde etken olan altı önemli faktörü sayabiliriz. Bunlardan ilki yapı güvenliği ve aynı zamanda depreme güvenli oluşu. İkincisi modern mimari konseptleri dış mekan estetiği ve iç mekan konforuna en iyi şekilde yansıtması. Üçüncüsü bu evlerin prefabrik yapı sektöründe teknoloji kullanımıyla hızlı üretim özelliğine sahip olması. Prefabrik evlerin dördüncü öne çıkan özelliği kısa zamanda yerinde oturuma hazır kurulabilmesi. Beşinci avantaj olarak özel yalıtım uygulamalarıyla enerji tasarrufuna sahip olması. Altıncı önemli özellik ise bu evlerin aynı zamanda çok daha ekonomik olmasından kaynaklanmaktadır.

Şimdi bu avantajları kısaca açıklamaya çalışalım. Prefabrik evlerin yapı güvenliği açısından deprem güvenliğine sahip olduğun belirtmiştik. Bunun nedeni konut modelinin ana taşıyıcı sisteminde çelik taşıyıcı profillerin kullanılması. Evin proje hazırlığı ise özel yazılım program kullanımıyla yapılıyor. Bu programda yapı güvenliği statik hesaplamaları hassas şekilde yapılıyor. Aynı programda konutun mekanik tesisat projeleri de birbirine entegre şekilde geçekleştiriliyor.

Prefabrik evlerin ikinci özelliği olarak modern mimari konseptlere uygunluğundan bahsetmiştik. Konut üretiminde kullanılan malzemelerin hantal özelliğe sahip olmaması dış mimaride estetik uygulamaların yapılmasını alabildiğince kolaylaştırıyor. Tasarım aşamasında dış mekanda göze hoş gelen mimari estetik kolayca ortaya konulabiliyor. İç mekanda ise çelik taşıyıcı sistem avantajları yaşanıyor. Çelik sistemin çok az yer kaplaması iç mekan konforuna tam katkı sağlıyor. Çelikler duvar blokları arasında gizlenerek en iyi şekilde görev yapıyor. Klasik konut modellerindeki iç mekanı daraltan kolon ve kiriş çıkıntıları prefabrik evde ihtiyaç duyulmadığından alanı olabildiğince rahatlatıyor.

prefabrik-ev-14.jpg

Prefabrik evlerin bir önemli avantajı da teknolojik üretim. Prefabrik yapı sektöründe üretim teknolojik makine hatlarında gerçekleştiriliyor. Sistemin avantajı tasarımda kullanılan programla entegre çalışmanın sonucu ortaya çıkıyor. Tasarımda tercih edilen modeller en ince detaylara kadar makine hattında şekillendiriliyor. Bu entegre üretim sistemi tasarım imalat arası olası hataları tamamen ortadan kaldırıyor. Tasarımdaki en girift detaylar bile makine hattında hatasız şekilde üretime dönüşüyor.

Prefabrik evlerin avantajları arasında sıraladığımız bir önemli özellik de bu evlerin oturuma hazır çok kısa zamanda kurulum yapılabilmesi. Fabrikada duvardan çatıya, kapıdan pencereye varana kadar üretimi yapılan ev araçlara yüklenerek istenilen her yere kolayca sevk ediliyor. Kurulum üretici firma profesyonel ekibince gerçekleştiriliyor.

Kurulumun ilk aşamasında duvar blokları, çatı sistemi, kapı ve pencereler, elektrik ve su tesisat uygulamaları, çatı örtüsünün montajı yapılıyor. Son aşamada ise evin iç ve dış boyası yine üretici firma ekibince yapılarak oturuma hazır hale getiriliyor. 2+1 ve 3+1 planda 64 ila 100 m2 bir prefabrik evin kurulumu 2-3 gün gibi kısa bir zamanda tamamlanıyor. Aynı sürede de iç ve dış boyası yapılabiliyor. Önceden planlayarak prefabrik ev modeliyle 1 ayda tüm süreçler dahil yeni ev sahibi olmak çok kolay.

Şunu da ayrıca vurgulayalım ki yine sektörde üretilen konteyner konutlar tam fabrika üretimli olup kullanım yerine konulur konulmaz oturuma hazır hale geliyor.

Prefabrik ev yalıtım performansıyla iklimlendirme enerji kullanımında tasarrufla bütçelere kazandırıyor. Teknolojik üretim ve organize profesyonel ekiplerce kurulum işçilik maliyetlerine azaltarak ev sahibi olmak isteyenlerin bütçelerine inanılmaz kazançlar sağlıyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.