Çay'ın büyük düşmanı Telgraf otu

Çay'ın büyük düşmanı Telgraf otu

MAYIS AYINDA AÇILMASI BEKLENEN YAŞ ÇAY SEZONU ÖNCESİ ÇAY ARAZİLERİNDE ÇIKAN TELGRAF OTU, ÇAYIN FİLİZLENMESİNE ENGEL OLUYOR. ÇÖZÜM BULUNMAZSA FELAKETLERE NEDEN OLABİLECEĞİ BELİRTİLİYOR

Rize'de yaş çay sezonunun başlamasına kısa bir süre kala, çay bahçelerinde çıkan Telgraf otu çay üreticilerini endişelendiriyor.

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, çay arazilerinde yaygınlaşan Telgraf otunun çayın gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, bu bitkinin toplanarak yok edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kabaoğlu, yaptığı açıklamada, "Bu bitki, çaylıklarımızı istila etmiş durumda. İsmi Telgraf çiçeği olarak biliniyor. Çay arazilerinde neredeyse her yerde bulunuyor ve çayın filizlenmesini engelliyor. Bu bitkiyi temizlemenin tek yolu, elle toplayıp imha etmektir. Ancak bu işlem zorlu ve titiz bir çalışma gerektiriyor." dedi.

telgraf-otu-12.jpg

Telgraf otunun çay üretimini olumsuz etkilediğini dile getiren Kabaoğlu, "Bu bitki, çayın içerisine karışarak işçilerin dikkatini çekmiyor ve çay gibi görünüyor. Ancak aslında çayı öldüren bir zararlı. Bu nedenle Telgraf otunu mümkün olan en kısa sürede temizlememiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

telgraf-otu-13.jpg

Telgraf otunun hızla yayılmasının önüne geçmek için çiftçilere ve ilgili kurumlara önemli görevler düştüğünü vurgulayan Kabaoğlu, yetkililerin konuya duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti.

Çay üreticileri ise Telgraf otunun çay bahçelerinde yayılmasından endişe duyduklarını belirterek, önlem alınmasını ve bu zararlı bitkinin temizlenmesini talep ettiler.

telgraf-otu-14.jpg

Telgraf otuyla mücadele edilmezse, çay sezonu boyunca üretimde ciddi kayıplar yaşanabileceği kaydedildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.