ÜNİVERSİTE KAPILARI.

ÜNİVERSİTE KAPILARI.

2023 üniversite sınavlarına daha çok var.Neler olacağını kestirmek zor olabilir.Ama veli ve adayları tatlı uykularından uyandıracak sayıları en azından mırıldanarak söylemekte fayda var.

Üniversitede bölümler sıralama ile öğrenci alır.
O yüzden kaç soru yaptığınız değil kaç kişi geçtiğiniz önemlidir.
Kolay bir sınavda herkes kendine göre daha iyi yapacağından daha çok net cevapla daha kötü bir sıralama elde edilecektir.
Örneğin 2022 sınavı 2021’e göre nispeten daha kolay olduğu için, belli bir sıralamayı elde etmek için TYT’de 6 ila  13 TY, AYT’de 5 ila 14 daha çok net yapmak gerekti.


2023 sınavı nasıl olacak?
Seçim yıllarında sınavlar kolay olur. 
Ancak seçimden sonra sınav yapılırsa daha objektif bir soru düzeyi gelir.
Sınav seçimden önce olursa ki muhtemeldir., 2022’ye göre 5ile 10 TYT, 5 ile 15 AYT daha fazla net ile ancak aynı sıralama alınacaktır.
Örneğin,
2022’de 80 TYT, 50 AYT neti yapan bir öğrenci 80bininci olmuşsa, 2023 yılında 87 TYT, 59 AYT neti ile aynı sıralamayı ancak alabilecektir
İkinci bir durum; trend okulların sıralamalarının en az yüzde yirmi ilerlemesidir.  Örneğin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık 60bin ile öğrenci almışsa 2023 yılında 43-48bin bandına ilerleyecek olmasıdır.


ALTMIŞALTI AYLIKLAR 
2023 aynı zamanda 66 aylık iken ilkokula başlayan bebelerin son sınıf olduğu yıldır. Küçük bir hesap yapalım. 2022’den kazanamayan yaklaşık 2 milyon 600bin öğrencinin iki milyonu, yeni mezun olacak 1 milyon dokuzyüzbin öğrenci, kazandığı halde tekrar deneyen beşyüzbin kişi daha neredeyse dört buçuk milyon öğrenci bu rekabette yer alacak. 
Sayı dilimler düşen öğren sayısını artırır. Kaliteyi değil. 
Burada dikkate değer olan şudur. 
Lise giriş sınavında %2 olan bir çocuk, yaklaşık 28 binde idi. Üniversite sınavında bunu korusa bile 90 bin gibi sıralamaları ancak yakalayabilecektir. 

ÇÖZÜM VAR MI?
Bu durumu ikinci yazıda konuşalım inşallah. 

 

Hazırlayanlar
Abdulkadir ERDEM
Ramazan KOÇALİ
Tuğba ÇELİK

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.