Toki'den Hemşin'e Rüya Gibi Proje

Toki'den Hemşin'e Rüya Gibi Proje

Rize'nin Hemşin ilçesindeki eski binaların tamamını yıkacak olan TOKİ, ilçede kent, turizm ve doğanın buluşacağı rüya gibi bir projeye imza atacak.

Karadeniz’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hemşin, bölgenin yeşili ve doğal güzellikleriyle anılan ilçelerinden biri. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmasına rağmen 1990 yılında ilçe olan Hemşin, Ceğalver tepesinin eteğinde kurulmuş. Bir tarafında Karadeniz’in uçsuz bucaksız ormanları, diğer tarafında ise Hemşin çayı ile eşsiz bir güzelliğe sahip. Çevresindeki doğal güzelliklere rağmen ilçe merkezi salaş ve çarpık yapılarla dolu. Mimari estetikten ve düzenli planlamadan uzak inşa edilen yapıların birçoğu, son yıllarda artan göç nedeniyle terk edilmiş. İlçe merkezinin salaş görünümü TOKİ’nin Hemşin Belediyesi ile gerçekleştireceği kentsel yenileme projesi ile ortadan kaldırılacak.



Hemşin’de kapsamlı bir dönüşüm projesi gerçekleştirecek olan TOKİ, salaş ve çirkin görünümdeki ev ve işyerlerini yıkacak. Yerine ise Karadeniz’in yöresel mimarisinden esinlenilerek tasarlanan çevre ile uyumlu modern binalar inşa edecek. İlçenin talihini değiştirecek projenin yanı sıra Hemşin Deresi üzerinde inşa edilecek HES ile küçük bir göl oluşturulacak. Yapılacak çalışmalar sonunda Hemşin turizm beldelerini kıskandıran eşsiz bir güzelliğe sahip olacak.



Hemşin Kentsel Yenileme Projesi 2 etap şeklinde yapılacak. Toplam 70 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek projenin ilk etabı 26 bin metrekareden oluşuyor. 2006 yılında üzerinde çalışılmaya başlanan Kentsel Yenileme Projesi için ana protokol Aralık 2008’de, revize protokol ise Nisan 2011’de imzalandı. Protokolün ardından proje alanındaki hak sahipleri ile anlaşmalar başladı. Hak sahipleri ile görüşmeler sürerken, şuana dek 469 hak sahibinden 233’ü ile anlaşma yapılarak tapu devri gerçekleştirildi. Hak sahipleri ile bedel karşılığı, konut ve dükkan karşılığı anlaşma yapıldı. Nisan 2011 tarihinden itibaren anlaşılan hak sahiplerine toplam 2 milyon 189 bin 459 TL ödendi.



108 KONUT YAPILACAK

Proje kapsamında ilk etapta tapu devri yapılarak ödemesi gerçekleştirilen mülkiyetler ile üzerindeki binaların yıkım çalışmaları başladı. İlk yıkım Çarşıbaşı mevkisinde gerçekleştirildi. Recai ve Nusret Yazıcı kardeşlere ait bina hak sahipleri ile yapılan anlaşmanın ardından yıkıldı. Proje alanındaki yıkım işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte, yöresel mimari özelliklerini taşıyan 108 konut ile 57 dükkan inşa edilecek. Kentsel yenileme alanı içinde bulunan Rize İl Özel İdaresi mülkiyetinde Kaymakamlık lojman konutu yapılacak. TOKİ tarafından daha önce Hemşin’de 56 konut ve ticaret merkezi inşa edilmişti. Hemşin Çayı kenarında tamamlanan konutlar yöresel mimari özellikleri ile öne çıkıyor ve yapılacak çalışmalar için referans oluyor.

İLÇEYE DENİZ GELECEK

Rize’nin iç kısımlarında yer alan Hemşin, denize 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Deniz manzarası bulunmayan ilçeden geçen Hemşin Çayı üzerinde HES kurulacak. Kentsel yenileme projesi ile bütünleşecek olan HES, ilçeye deniz manzarası getirecek. HES projesine yakın yerde inşa edilecek yeni binalar ile birlikte yeşil ve mavi iç içe olacak. Projeyle yepyeni bir görünüme sahip olacak ilçenin turizm merkezi olması bekleniyor. Yenilenen vizyonu ile Hemşin’in dışa göç vermesinin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

BU PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK

Hemşin’de gerçekleştirilen projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, ilk kez bir yerleşim yerinin tamamının yıkılarak kentsel yenileme çalışması yapılacağını açıkladı. TOKİ tarafından gerçekleştirilecek projenin Hemşin için dönüm noktası olduğunu vurgulayan Başkan Bekar, ilçenin baştan sona yenileceğini kaydetti. Kentsel yenileme ve HES projesinin bütünlük oluşturacağını anlatan Bekar, “İlçemizin içinden geçen Hemşin Deresi üzerinde HES kurulacak ve güzel bir gölet oluşacak. Proje için mutabakat sağlandı. HES ile birlikte kentsel dönüşüm projesinde de önemli adımlar atıldı. Söz konusu proje bir önceki dönemde başlatılmıştı. Göreve geldikten sonra projenin üzerinde durduk ve hak sahipleri tek tek anlaşmaya başladık. Çok yol aldık. İlçe merkezinde bir tane tarihi taş bina var. Bu yapıyı koruma altına alacağız. Diğer harabe vaziyetteki binaları yıkacağız. Proje kapsamında toplam 65 bina yıkılacak” dedi.

Hemşin’de uygulanacak projenin çok beğenildiğini söyleyen Başkan Bekar, ilçenin yeni bir görünüme kavuşacağını ve kaderinin değişeceğini aktardı. Bekar, şunları söyledi: “Proje çok güzel. Herkes uygulanmasından yana. Çünkü TOKİ daha önce 56 konutluk uygulamayı tamamlamıştı. O binalar çok beğenildi. Şimdi benzeri yapılacak. 2008 yılında ilçemizde kurulan çay fabrikası ile Türkiye’nin ilk organik çay üretimini yaptık. Şimdi de Türkiye’nin en kapsamlı kentsel yenileme projesi ile turizm merkezi olacağız. Bunlar Hemşin için çok önemli fırsatlar. Çünkü geçmiş yıllarda hep göç veren ilçemiz bundan sonra göç almaya başlayacak ve daha yaşanabilir bir yer olacak”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.