TİKA'dan 5 ülkede 5 açılış

TİKA'dan 5 ülkede 5 açılış

Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansınca, Filistin, Makedonya, Somali, Tunus ve Gürcistan'da yapımı tamamlanan projeler eş zamanlı açıldı.

Başbakan Erdoğan'ın katıldığı Ankara Ticaret Odasında yapılan törenle, Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Filistin'de El- Bireh Türk Okulu, Somali'de Mogadişu Dostluk Yolu, Tunus'ta Tarımsal Kalkınma projesi, Gürcistan'da AİSİ Engelli Merkezi resmen hizmete başladı.

19 MAYIS'TA BÖYLE BİR AÇILIŞ İÇİN GURURLUYUZ

Başbakan Erdoğan açılışlar öncesinde konuştu. Gururlu olduklarını söyleyen Erdoğan, "Biz biliyoruz ki veren el alan elden üstündür." dedi.

İşte Başbakan'ın açıklamaları;

 

"TİKA'nın hazırladığı 5 projeyi çok önemli bir günde açıyoruz. 19 Mayıs'ın 95. yıldönümü. Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkıp milli mücadele ateşini yaktığı gün. Gazi Mustafa Kemal'e doğum gününü sorduklarında 19 Mayıs'ı söylemiştir.

 

TİKA Makedonya'da Ali Rıza Efendi'nin evini tespit etti. Selanik'teki evi nasıl restore ettiysek onu da ettik. Kocacık köyüne gidenler Gazi Mustafa Kemal'in babasının evini ziyaret edecekler.

 

Kendi deyimiyle kendi doğum gününde aynı zamanda 19 Mayıs'ta böyle bir açılışı yaptığımız için gururluyuz. 

ECDADIMIZ 5 KITADA GÖNÜLLERİ FETHETTİ

 

İstanbul işgal edildiği zaman herkes buna üzüldü. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Pakistan'dan bize gelen yardımları unutmadık. Ecdadımızın 5 kıtada nasıl gönüller fethettiğini biliyoruz. Kanuni, Abdülhamid han. Hep mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine yardım edip el uzatmıştır. Bizim de başımız sıkıştığında dost ülkelerin yardımını gördük. 2002'de iktidara geldiğimizde alan el durumundaydık. Şimdi veren el durumundayız. Yıllık yaptığımız yardım 2.5 milyar doları aştı. Biz biliyoruz ki veren el alan elden üstündür.

TİKA İLE HER YERE ULAŞTIK

 

TİKA'ya sadece 1 milyar verdik. Kalkınma ajanslarında 1.'yiz. Kalkınma yardımlarında ilk 5'teyiz. Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet İşleri, AA, TRT ve TİKA gibi her yere ulaşan ağımızla her yere ulaştık. 148 okul inşaa ettik. 12 Türk dili ve Edebiyatı bölümü açtık. 49 sağlık merkezi açtık. Ata yadigarı her şeye ulaştık. Büyük ülke olmak, büyük millet olmak için elimizden geleni yaptık. Zaman zaman bizim bu uluslararası yardımlarımızı eleştirenler oldu. En son Somali'yi bırak Soma'ya bak. diyenler oldu. Biz Allah'ın izniyle, Soma'ya da ulaştık ve yaraları sardık, saracağız. Ama Somali'ye de ulaşacak güçteyiz."

ATATÜRK'ÜN BABA OCAĞI

Türkiye ve Makedonya Kültür Bakanlıkları işbirliği ve TİKA'nın destekleriyle Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evinin, 2011 yılında başlayan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi tamamlandı.

Kocacık köyündeki ev, Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde tasarlandı. Bu kapsamda, Ali Rıza Efendi'nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal'in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşelerine yer verildi.

BÖLGENİN EN GELİŞMİŞ OKULU

Batı Şeria'nın Ramallah şehrine bağlı El-Bireh Belediyesinde 4 katlı, 14 sınıflık kız ortaokulu inşa eden TİKA, 450 öğrencinin eğitim alabileceği bu okul ile bölgedeki en gelişmiş okulu hayata geçirdi.

23 KİLOMETRELİK DOSTLUK YOLU

Somali'de, çift yönlü 23 kilometre uzunluğunda, 736 aydınlatma direği ile sosyal tesislerin yapımını kapsayan Mogadişu Dostluk Yolu yapıldı.

TUNUS'A TARIMSAL KALKINMA DESTEĞİ

Tunus'ta Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında, Tunus Tarım Bakanlığına 13 kazıyıcı yükleyici iş makinesi, 70 traktör ve beraberindeki tarım ekipmanları sevk edildi.

ENGELLİ ÇOCUKLARA ÖZEL EĞİTİM

Gürcistan'da "Eşitliğe Giden Yol" adı altına gerçekleştirilen AİSİ Engelli Merkezi ile engelli çocukların kamu okullarında özel eğitim alabilmeleri için hazırlanması, gençlerin meslek eğitimi görmelerine yönelik gerekli teknik donanımla alt yapısının oluşturulması, engelli istihdamlarının sağlanması için uygulamalı mesleki eğitimi görmelerini de hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.