Taban fiyatı değil, çay alma politikası önemli

Taban fiyatı değil, çay alma politikası önemli

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, önemli olanın belirlenecek taban fiyat değil, çay alma politikası olduğunu belirtti.

Mavi, yaptığı yazılı açıklamada, yenilenen budama kararnamesinin geç yayınlandığını, bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını savunarak, şöyle devam etti:

"Üstelik budamanın 20 santimetre yükseklikten yapılması gerektiği bildirildi. 20 santimetre şartı, üreticileri mağdur etmekte, zor durumda bırakmaktadır. Bu yıl kış sezonunun uzun geçmesi, üreticilerin budama yapmasının geciktirmiştir. Ancak üreticilerimiz, budamayı bir an önce bitirmeliler. Budamanın usulüne uygun yapılmaması halinde ÇAYKUR, üreticinin çayını almayacaktır. Bu da üreticinin özel sektöre mahkum olmasına neden olacaktır."

Belirlenen taban fiyatın çok önemli olmadığını, çünkü özel sektörün taban fiyata pek uymadığını savunan Mavi, şöyle devam etti:

"Önemli olan belirlenecek olan taban fiyat değil, çay alma politikasıdır. Özellikle bu yıl budama şartlarının zor olması nedeniyle birçok üreticimiz, budama yapmama taraftarıdır. Bu da ÇAYKUR`a çay veremeyecekleri, çayını sadece özel sektöre vereceği anlamına geliyor. Ancak özel sektör bunu fırsat olarak kullanıp yaş çay fiyatını geçen yıldan daha da aşağıya çekebilir. Bu Oyuna gelmemeliyiz. ÇAYKUR budama şartlarının zorlaştırarak adeta çay almak istememekte, üreticiyi özel sektöre yönlendirmektedir. Bu durumu geçen yıl da yaşamıştık."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.