RTEÜ'de Ermeni Paneli Gerçekleşti!

RTEÜ'de Ermeni Paneli Gerçekleşti!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından “Tarihte Türk – Ermeni İlişkileri ve Sözde Soykırım Yalanı” konulu panel düzenlendi.

Panelistler  "Her yıl Türkiye'nin önüne konan Ermeni sorununun, dışarıdan yapılan tahrik ve dayatmalar, içeride de dillendirilerek, dış güçlerin taşeronluğunu üstlenen bazı kendini bilmezler tarafından tekrar gündeme getirildiğini" panelde yaptıkları konuşmada belirtti.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonundaki programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yöneticiliğini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu’nun üstlendiği panelin konuşmacıları ise, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Metin Hülagü, Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ve Erzincan Üniversitesinden Doç. Dr. Nurcan Toksoy oldu.



Kimi tarihçilere göre kökeni tartışmalı olan Ermeniler hakkında açıklamaların yapıldığı panelde, Ermeniler’in hakimiyeti altında yaşadıkları idareler anlatıldı. Tarihsel olarak bakıldığı zaman; Persler’in, Makedonlar’ın, Romalı’ların, Sasani’lerin, Bizanslı’ların, Araplar’ın, Selçuklular’ın ve Türkler’in egemenliği altında yaşayan Ermeniler’in Türkler ile dönemsel olarak ilişkileri de anlatıldı.

1071 - 1877     :Dostluk Dönemi

1877 – 1923    :Muhalefet, İsyan, Katliam ve Düşmanlık Dönemi

 1923- 1973    :Arayış ve Antlaşmalara Dâhil Olma Dönemi

 1973- 1994    :Terör ve Suikastler

 1994- 2005    :Siyasallaşma Arayışları Dönemi olarak tarihteki yerini aldı.

Osmanlı Devletinde görevli Ermeniler hakkında bilgilerin de verildiği panelde sözde soykırım iddiaları da anlatıldı. 1915 tarihinde yaşanan olayları sebepleriyle değerlendirmekten kaçınan önyargılı yaklaşımlarla Osmanlıyı bölmeyi amaçlayan Emperyalist oyunların sürdürülmek istendiğini dile getiren panelistler, her yıl ısıtılarak Türkiye'nin önüne konan Ermeni sorununun, dışarıdan yapılan tahrik ve dayatmalar, içeride de dillendirilerek, dış güçlerin taşeronluğunu üstlenen bazı kendini bilmezler tarafından tekrar gündeme getirildiğini belirttiler.

Panelistler ayrıca, her yıl özellikle ABD tarafından senato gündemine alınarak yasalaşması konuşulan ‘Sözde Soykırım Yalanı’nın bu yıl hiç konuşulmamasını ABD’de yapılacak seçimler ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere bağladı.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.