Recep Tayyip Erdoğan yakından takip ediyor

Recep Tayyip Erdoğan yakından takip ediyor

Katılım bankacılığında yaşanan müthiş gelişmenin perde arkasında Erdoğan var. Hedef ise İstanbul'u 2 trilyon doların merkezi haline getirmek

 Devlet ilk defa katılım bankacılığı alanına giriyor. Devlet eliyle verilecek faizsiz bankacılık hizmetinde ilk adım ise bugün Ziraat Bankası tarafından atılıyor. Ziraat'in ardından Vakıfbank ve Halkbank'ın da bu yılsonuna kadar katılım bankacılığı hizmeti vermeye başlaması bekleniyor. Son 1 yıl içinde 3 bankanın da peş peşe katılım bankacılığı serüvenine girmesinin perde arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun ısrarı varken, hedefte ise Türkiye'yi İslami Bankacılık alanın da Avrupa ve Asya için üs haline getirme planı yatıyor.

 
 
2 TRİLYON DOLARA DAYANDI
 
 
Türkiye büyüklüğü 2 trilyon dolara dayanan İslami Finans için harekete geçti. Vakti zamanında devletin ters bakıp elinin tersi ile ittiği sektör uzun yıllar sonra ilk kez devlet tarafından kucaklanıyor. Özel sektör tarafından 1984 yılında ilk adımları atılan ve bugün 4 özel bankanın hizmet verdiği alana 3 de kamu bankası girecek ve katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren banka sayısı 7'ye çıkacak.
 
 
KAMUDA İLK FAİZSİZ HİZMET BUGÜN BAŞLIYOR
 
 
2015 yılı sonuna kadar sırasıyla hizmete girecek olan kamu katılım bankacılığı alanında ilk adımı ise bugün Ziraat Bankası atıyor.  Ziraat Katılım Bankası'nın ilk hizmet şubesi olarak Eminönü'ndeki Genel Müdürlük binasının giriş katında yer alan şube belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile bugün açılışı yapılacak Ziraat Katılım ile birlikte devlet eli ile ilk faizsiz bankacılık hizmeti de verilmeye başlanacak. Ziraat, 675 milyon lira sermayeli katılım bankası için ilk etapta 150 personelle yola çıkacak. Yıl sonuna kadar ise bu sayı 400 personele ve 20 şubeye ulaşacak.
 
 
SIRADA VAKIF VAR
 
 
Ziraat Bankası'ndan sonra sırada ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kuracağı Vakıf Katılım Bankası var. BDDK'dan gerekli izinleri alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıfbank'taki 10 milyar lirayı aşan hisselerini alarak kendine sermaye oluşturacak. Gerekli altyapı çalışmalarının ve hukiki süreçlerin neredeyse tamamlandığı Vakıf Katılım Bankası bir kaç ay içerisinde hizmet vermeye başlayacak ve başlangıç sermayesi de 300 milyon dolar olacak.
 
 
HALKBANK MECLİS'İ BEKLİYOR
 
 
Son kamu bankası Halkbank tarafında da BDDK'dan gerekli izinler çıktı ve Halk Katılım için başlangıç sermayesi 1 milyar lira olarak belirlendi. Ancak Halk Bankasının yasası ve kuruluşu açısından katılım bankası için yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun için ise Meclis'in açılması bekleniyor. Yasal düzenlemenin yapılması ile birlikte Halk Katılımın da startı verilecek ve yıl sonuna kadar hizmet verilmeye başlanacak.
 
 
SAYI 7'YE ÇIKACAK
 
 
Türkiye'de katılım bankacılığı sektöründe 4 banka bulunuyor. Söz konusu bankalar ise Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Bank Asya ve Türkiye Finans olarak biliniyor. Yıl sonuna kadar gelecek 3 banka ile bu sayı 7'ye çıkacak. 2014 yılı sonu itibariyle sektörde en büyük pazar payına sahip olan özel banka %33 ile Kuveyt Türk Katılım Bankası olurken, Türkiye Finans Katılım Bankası hemen arkasından geliyor. Bu iki bankayı sırasıyla Albaraka Türk Katılım Bankası ve Asya Katılım Bankası takip ediyor. 17 bin kişinin çalıştığı ve 990 şubenin hizmet verdiği alana kamu bankalarının da girmesi ile bu rakamlarda ciddi artışlar yaşanacak.
 
 
RAKİP OLMAYACAK
 
 
Devlet kamu bankaları ile girdiği katılım bankacılığı alanında sanılanın aksine yüzde 6'lık katılım pastasına ortak olmaya çalışmayacak. Özel katılım bankalarını tedirgin eden faizsiz bankacılık müşterisine gel demek yerine alanları ve yaptıkları işlemler nedeni ile devlet bankaları ile çalışan ve mecburen faizli işlemlerine tabi tutulan vatandaşa bu imkanı sunarak faizsiz bankacılık pastasının daha da büyümesinin ve gelişmesinin önünü açacak.
 
 
PERDE ARKASINDA ERDOĞAN VAR
 
 
Türkiye'nin katılım bankacılığı alanında son 1 yıl içerisinde elde ettiği ilerlemenin perde arkasında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Katılım bankacılığında atılan adımları çok yakından takip eden Erdoğan'ın kamunun katılım bankacılığına geçişinde sürekli hızlı davranılması yönünde baskı yaptığı belirtiliyor. Tabi bu baskının arka planında 2 trilyon dolara ulaşan Islami Finans alanında Türkiye'yi Asya ve Avrupa'nın merkezi haline getirme hedefi bulunuyor.
 
 
İSTANBUL'A İKİ RAKİP!
 
 
Türkiye'nin bu alanda karşısında ise Dünya'nın İslam Merkezi olmak isteyen iki rakibi var. Bunlardan biri Londra iken diğeri ise Lüksemburg. Ancak İstanbul'un rakiplerine nazaran doğal uygulayıcı olmasından kaynaklı bir avantajı bulunuyor. 2 yıl önce Dünya Bankası'nın İslami Finans Uygulama Merkezi'ni İstanbul'da açmış olması da Türkiye'yi ayrıcalıklı kılıyor.
 
 
2018'E KADAR 31 EYLEM
 
 
Türkiye'nin İslami Finans Merkezi hedefi Onuncu kalkınma planına da alındı. Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 7 alt bileşenden oluşa İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planın alt bileşenlerinden biri Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Sisteminin Geliştirilmesine ayrıldı. Plan dahilinde katılım bankacılığı ile ilgili 2018 yılına kadar 31 eylem planı hayata geçirilecek.
 
 
Söz konusu Planda eylemler ise; Faizsiz finans sistemine yönelik mevcut algının iyileştirilmesi ,Faizsiz finans alanına ilişkin insan kaynağının geliştirilmesi ve literatürün zenginleştirilmsi, Faizsiz finans sisteminin kurumsal yapısının ve hukuki altyapısının geliştirilmesi ve Faizsiz finans ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması şeklindeki başlıklar altından toplandı.
 
 
G-20 MASASINA DA TAŞINDI
 
 
Dünya'nın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20'nin bu yıl dönem başkanı olan Türkiye katılım bankacılığı alanındaki iddiasını ve ciddiyetini bu platformada taşıdı. Türkiye faizsiz bankacılık metotlarının geliştirilmesi ve dünyada daha yaygın kullanılmasıyla ilgili G-20 Üyelerinin kararlar almasını sağladı.
 
 
İSLAMİ MERKEZ BANKASI: MEGABANK
 
 
Öte yandan İslami Finans için Merkez Bankası fonksiyonu gösterecek olan ''Megebank'' için de ilk adım atıldı. Türkiye, İslam Kalkınma Bankası ve Endonezya'nın yer aldığı üçlü bu alanda yol haritasını da oluşturdu. Türkiye İslami merkez bankası için en az 300 milyon dolar sermaye koymayı planlıyor.
Kaynak: Haber7

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.