O Kaya Karadeniz Gibi Sert Çıktı!

O Kaya Karadeniz Gibi Sert Çıktı!

Rize'nin Gündoğdu beldesinde yerinden hareket eden ve yuvarlanıp evlere zarar vermemesi için çelik halatlarla ağaca bağlanan kayanın 9 günde kırılaması Karadeniz gibi sert yorumlarına neden oldu.

Rize'nin Gündoğdu beldesinde yerinden hareket eden ve yuvarlanıp evlere zarar vermemesi için çelik halatlarla ağaca bağlanan kayanın kırılabilmesi için İstanbul'dangetirilen çelik çivilere rağmen 9 günde kırılamadı Ekipler kayayı özel bir tozla yumuşatarak kırmayı planlıyor.

Beldenin Dağınıksu Mahallesi'nde bulunan kaya, yaklaşık 3 hafta önce bulunduğu yerden birkaç santimetre hareket etmiş, durumdan tedirgin olan mahalle sakinlerinin Gündoğdu Belediyesine müracaat etmesi üzerine belediye ekiplerince yapılan incelemede, yuvarlanması halinde önünde bulunan 3 evi yıkabileceği belirlenen kayanın kırılması kararlaştırılmıştı.

Çevre il ve ilçe belediyelerinin imkanlarıyla kayanın kırılamayacağı anlaşılınca İstanbul'dan çelik çivi sipariş edilmiş, yaklaşık 400 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen kaya, tekrar hareket etmemesi için çelik halatlarla yakındaki bir ağaca bağlanmıştı.

İstanbul'dan sipariş edilen çelik çivilerin gelmesinin ardından kırılmasına başlanan kaya, çok sert olması nedeniyle aradan geçen 9 güne rağmen kırılamadı. Kayanın bu şekilde kırılmasının çok fazla zaman alabileceğini düşünen belediye ekipleri, içine açılacak deliğe yerleştirilecek özel bir toz sayesinde kayayı yumuşatmayı ve kırma işleminin daha kısa sürede tamamlanmasını planladı.

Belediye, bu çalışma için İstanbul'dan söz konusu malzemenin siparişini verdi.

-''Kayanın dışı yumuşak içi sert çıktı''-

kaya-1.jpg

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların şikayetleri üzerine yaptıkları incelemede, kayanın yerinden kaydığını tespit ettiklerini, bunun üzerine yuvarlanıp çevredeki evlere zarar vermemesi için önce her ihtimale karşı tekrar hareket etmemesi için kayayı çelik halatlarla ağaca bağladıklarını hatırlattı.

Kayanın kırılabilmesi için İstanbul'dan sipariş ettikleri çelik çivilerin gelmesinin ardından kayayı kırma çalışmalarına başladıklarını anlatan Yıldız, ''İlk incelemede en fazla 10 günde kırabileceğimizi düşünmüştük. Ama kırmaya başladıkça kayanın dışının yumuşak içinin oldukça sert olduğunu anladık. Bu şekilde kayanın kırılması haftalar alabilir. Bunun üzerine çalışmayı daha kısa sürede tamamlayabilmek için yeni yöntemler aramaya başladık'' dedi.

Yaptıkları araştırmada kayanın içine açılacak deliğe koyulacak özel bir tozun kayayı eriterek yumuşattığını ve kırılmasını kolaylaştırdığını belirlediklerini dile getiren Yıldız, söz konusu maddeyi İstanbul'dan sipariş verdiklerini, maddenin gelmesinin ardından kayanın kısa sürede kırılmasını planladıklarını kaydetti.

Kayanın yanındaki evde yaşayan İsmail Çolak da çok sert olduğu için kayayı kırma çalışmaların yavaş ilerlediğini söyledi. Çolak, ''Bu şekilde kayanın kırılmasının 10 veya 15 gün daha süreceği söyleniyor. Kayanın hala evlerimizi tehdit etmesi nedeniyle rahat uyku uyuyamıyoruz. Bir an önce kırılmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

 

Kayayı kırma işinde çalışan işçilerden Serkan Akgül de ''Havanın yağmurlu olması da çalışmalarımızı yavaşlattı. Kırıcı ve delicilerle çalışıyoruz. Kayanın henüz üçte birini bile kıramadık. Bu şekilde devam ederse 10-15 gün daha sürer'' diye konuştu.

 


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.