Merkezi Ezan Sistemi Tartışması

Merkezi Ezan Sistemi Tartışması

Rize merkezde bulunan çok sayıda cami’den belirli saniye aralıklarla okunmaya başlayan ezan karmaşık bir durum ortaya çıkartıyor.

    Ezanı Muhammediye olarak da anılan Ezanı Şerif Müslümanlara yapılan namaz çağrısıdır. İlk kez 622 yılına Bilali Habeşi tarafından okunan ezanı şerif insanlara çok önemli hatırlatmalar yapar. Ezanı şerif, sesi güzel kişiler tarafından okunur. Özellikle Hazreti Peygamberimizin bu konuda titizlik gösterdiği bilinmektedir. Kuranı Kerim’de 2 ayette bahsedilen ezanı dinlemek Müslümanlar için çok büyük anlam ifade etmektedir.
Ülkemizin dört bir yanını kucaklayan camiler Müslümanlar için adeta paha biçilemez yerlerdir. Sayıları her geçen gün artan camilerden okunan ezanlar ise zaman zaman tartışma yaratıyor. Zira okunan ezanların birbirine karışması ve ezan okuyan bazı kişilerin ses sorunları güzel ezan dinleme arzusunu sürekli erteliyor.
   Ülkemizde bir süre uygulamaya konulan ve bazı bölgelerde devam edilen merkezi ezan sistemi güzel ezan dinleme konusunda oldukça beğeni toplamıştı fakat bazı camilerde yaşanan bazı sorunlar nedeniyle uygulamanın tartışmaya açılmıştı.
    Rize merkez, merkezi ezan sisteminin bir müddet uygulandığı yerlerin başında geliyor. Rize merkezde bulunan çok sayıda cami’den belirli saniye aralıklarla okunmaya başlayan ezan karmaşık bir durum ortaya çıkartıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan vatandaşlar güzel ezan dinlemek bizlere huzur veriyor fakat aynı anda bir çok camiden ayrı kişiler tarafından okunmaya başlayan ezanı anlayamıyoruz, bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz şeklinde açıklamalarda bulundular.
   5 vakit namaz kılmayan Müslümanlar için bile ezan okunmaya başlayınca büyük saygı gösterilir ve ezan bitinceye kadar oyuna, müzik dinlemeye, eğlenmeye ara verilir. Müslümanlar için büyük anlam taşıyan ezanın güzel okunması ve anlaşılır olmasının sağlanması hazreti peygamberimizin isteği olduğuna dikkat çeken vatandaşlar güzel ezan dinleyebilmek için yetkililerin merkezi ezan sistemini yeniden gözden geçirmesini bekliyor.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.