KUR KORUMALI MEVDUAT'TA ÖNEMLİ KARAR! 1 OCAK'TAN İTİBAREN KKM HESABI AÇILAMAYACAK

KUR KORUMALI MEVDUAT'TA ÖNEMLİ KARAR! 1 OCAK'TAN İTİBAREN KKM HESABI AÇILAMAYACAK

KUR KORUMALI MEVDUAT'TA ÖNEMLİ KARAR! 1 OCAK'TAN İTİBAREN KKM HESABI AÇILAMAYACAK

KKM Hesaplarına Yönelik Yeni Düzenleme: Yenileme Yapılmayacak, Yeni Açılışlar İptal Edildi

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, 1 Ocak 2024 itibarıyla Türk Lirası (TL) dönüşümlü yeni KKM hesapları açılamayacak ve mevcut hesaplar vade sonunda yenilenmeyecek.

Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırmasıyla birlikte KKM hesaplarındaki tutarın azalması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer aldı. Son haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye geriledi.

KKM hesapları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Nureddin Nebati görevindeyken 20 Aralık 2021'de uygulanmaya başlamıştı. Bu sistemde, bireylerin döviz mevduatlarını bozdurmaları veya mevcut TL mevduatlarını çeşitli vadelerle KKM hesabına geçirmeleri durumunda, hesap açılış tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz kuru üzerinden TL mevduatlar dövize sabitlenmiş oluyordu.

Başlangıçta TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları ise Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Ancak, yapılan düzenleme ile her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanması hükme bağlandı. Yapılan son değişiklikle birlikte, 1 Ocak 2024'ten itibaren yeni TL dönüşümlü KKM hesapları açılamayacak ve mevcut hesaplar yenilenmeyecek. Bu karar, finansal piyasalarda yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.