Kaçkarlar"da Heliski Sezonu Başladı

Kaçkarlar"da Heliski Sezonu Başladı

Kaçkar Dağları’nın Rize sınırları içerisinde 8 yıldır yapılan Heliski organizasyonu bugün yapılan ilk uçuşla sezon açılışını yaptı.

Heliski olarak adlandırılan helikopterli kayak sporu bu yıl Anatolian Heliski firması organizesinde sezon açılışını yaptı.

Heliski yapmak için 50 Fransız sporcudan oluşan ekip geçtiğimiz gün Rize’ye gelerek Rize’nin İkizdere İlçesi’ndeki RİDOS Termal Otel’e yerleşti. Sporcular bugün ilk uçuşlarını gerçekleştirerek Kaçkarlar’ın yüksek noktalarından kayarak iniş gerçekleştirdiler.



Faaliyet ile ilgili açıklama yapan helikopter pilotu Zafer Yılmaz, “Sporcularınızı otele ait bu pisten alarak yüksek irtifada dağa bırakıyoruz. Kayarak vadiye inen sporcuları takip edip tekrar helikopterle yüksek noktalara bırakıyoruz. Sporun en önemli özelliklerinden bir tanesi, sporcular özellikle kayacakları parkurda kendilerinden önce kayılmaması dikkat ediyor. Kaçkarlar heliksi sporu için her türlü imkana sahip. Profesyonel kayakçılar bu bölgenin heliksi için dünyada ki en uygun parkur olduğunu düşünüyor” dedi.



İLK KEZ TÜRK EKİP HİZMET VERİYOR

Rize’de 8 yıldır yabancı firmalara ait helikopterler ve yabancı pilotlar tarafından yürütülen heliksi faaliyetlerinde bu yıl ilk kez Türk pilotlar ve ‘Güney Doğu Havacılık’ isimli Türk firmasına ait helikopter kullanılıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Yılmaz, “Bu güne kadar yabancı firmalar bu organizasyonu gerçekleştiriyordu. Bu yıl ilk kez firmamız Sivil Savacılık Genel Müdürlüğü’nden ruhsat alarak faaliyetlerine başladı. Şu anda organizasyonda Türk firmasına ait helikopter Türk pilotlar tarafından kullanılıyor” diye konuştu.



Heliski için Rize’ye gelen Fransız sporcular yaptıkları açıklamada bölgenin Heliski sporu için elverişli olduğunu ifade ederek “Kayak yapılabilecek çok geniş ve kayak için çok uygun parkurlar var. Bölgedeki karın toz oluşu Kaçkarlar’ı bu spor için dünyada eşiz bir bölge yapıyor. Dünyada, kayak yaptıktan sonra termal havuza girilebilecek yer sayısı da çok az. Gündüz kayıp geçe havuzda dinleniyoruz” şeklinde konuştu.

Mart ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan organizasyon kapsamında 500’e yakın yabancı sporcunun bölgeye gelmesi bekleniyor.



Adrenali yüksek, elit sporlar arasında gösterilen Heliski sporu İsviçre, Türkiye ve Kafkas bölgesi başta olmak üzere dünyada çok az bir yerde yapılabiliyor. Profesyonel kayakçıların cesaret edebildiği faaliyette helikopterle yüksek kesimlere bırakılan sporcular kayarak vadilere iniyor. İndikleri vadilerden tekrar helikopterlerle alınıyorlar. Kayakçıların sırt çantalarında çığ ve ezilmeye karşı koruyucu hava yastıkları ile konumlarının tespit edilmesi için GPS sistemleri bulunuyor.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.