İkisi de ilk kez görüntülendi

İkisi de ilk kez görüntülendi

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, Çöl ötleğeni (Sylvia nana) ve Hemşin yılanı (Natrix megalocephala) Türkiye'de ilk defa Zonguldak'ta görüntülendiğini açıkladı

Çöl ötleğeni (Sylvia nana) ve Hemşin yılanı (Natrix megalocephala) Türkiye'de ilk kez Zonguldak'ta görüntülendi.

Bu güne kadar kaydedilen en önemli hayvan türü olan Çöl ötleğeninin,29 Ekim2011'de Mustafa Erturhan tarafından Filyos'ta görülmesi üzerine kendisinin de içinde bulunduğu bir ekip tarafından kuşun ilk kez fotoğraflandığını belirten ZKÜ Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, "Bu türün Türkiye'deki tek kaydı 1970 yılında aittir veAdanaKarataş bölgesinden yabancı araştırıcılar tarafından verilmiştir. Filyos'ta bu kuşu gözlemiş olmamız çok önemli; çünkü türün Türkiye'deki ilk fotoğraflarını çektik. 41 yıl aradan sonra türün Türkiye'den ikinci kaydını vermiş olduk. Çöl ötleğenini Zonguldak'ta kaydetmemiz ile bölgedeki kayıtlı kuş türü sayımız 280'e ulaştı." dedi.



Daha önce Kara ördek ve Paçalı şahini de Türkiye'de ilk kez Filyos bölgesinde tespit ettiklerini belirten Prof. Sözen, Zonguldak ve eski döneme ait antik kent olan Filyos bölgesinin biyolojik çeşitlilik açısından öneminin ve doğal yapısının korunması gerektiğini kaydetti.


HEMŞİN YILANI

Türkiye'de sadece Doğu Karadeniz Bölümü'nde yaşadığı bilinen Hemşin yılanıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sözen, şunları söyledi: "Hemşin yılanının Türkiye'deki kayıtları sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nden bilinmektedir. Tuncer Tozsin tarafından 17 Eylül 2008 ve 10 Ekim 2011 tarihlerinde yine Filyos bölgesinde Mustafa Erturhan tarafından fotoğrafı çekilen yılanların Hemşin yılanı olduğu belirlendi. 2008 yılında çekilen fotoğraf hem türün Türkiye'de çekilmiş ilk fotoğrafıdır, hem de türün Batı Karadeniz Bölgesinden ilk kaydıdır. Bu kayıtlar Hemşin yılanının sadece Doğu Karadeniz Bölgesinde değil tüm Karadeniz Bölgesinde yayıldığını göstermektedir."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.