Heliski Heyecanı Yeniden Başlıyor

Heliski Heyecanı Yeniden Başlıyor

Kaçkar Dağları`nda 2005`ten bu yana gerçekleştirilen, ancak geçen yıl yeterince kar olmadığından ara verilen helikopterli kayak sporu heliski, bu yıl yeniden başlayacak.

Bugüne kadar yabancı havacılık şirketlerince organize edilen heliskiyi, bu kez bir Türk havacılık şirketi gerçekleştirecek. Şirket, heliskiyi Ocak-Mart döneminde Kaçkarların Rize`nin İkizdere ve Ayder bölgelerinde yapmayı planlıyor.

Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, yaptığı açıklamada, heliskinin dünyada sınırlı bölgelerde yapılan, kayakçıların helikopterle dağların zirvesine çıkıp, atlayarak kaydığı bir spor türü olduğunu belirtti.

Kaçkar Dağları`nın Rize`nin Çamlıhemşin ilçesi Ayder yaylası ve çevresinde 2005 yılından itibaren heliski yapılmaya başlandığını ifade eden Sarıdağ, "Bu sürede yabancı firmalar bölgede faaliyet gösterdi. İlk kez bu yıl bir Türk firması bu görevi üstlendi. Türk helikopteri, Türk pilotlar bölgede görev alacak. Kaçkar Dağları`nda bu yıl heliski sporu Türk bayraklı helikopterlerle yapılacak" dedi.

İlgili bakanlıkla görüşmelerin tamamlandığını vurgulayan Sarıdağ, "1 Ocak-31 Mart tarihlerinde heliski faaliyeti yapmak için izinlerimizi aldık. İkizdere Vadisi`nde heliski faaliyeti yapılması için taahhütlerimizi yerine getirdik. Ayder bölgesi için görüşmelerimiz devam ediyor. O bölge için de şartlarımızı ve taahhütnamemizi sunduk. Kısa süre içerisinde olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Heliski için ön hazırlıklar başladı. Bu yıl 25 Ocak tarihinde heliski için ilk grubu bölgeye getirmeyi planlıyoruz. Hava durumuna göre İkizdere ve Ayder bölgesinde dönüşümlü heliski faaliyetini gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu yıl talebin geçmişe göre çok daha fazla olduğunu dile getiren Sarıdağ, şöyle konuştu:

"Heliskiye katılım her geçen yıl artıyor. Bu yıl ise Avrupalı acentelerimizle yaptığımız görüşmelerde ilk etapta 400 başvuru olduğunu öğrendik. Önümüzdeki hafta yapacağımız toplantı net sporcu sayısını ortaya çıkaracak. İlk etapta bölgeye bir helikopter göndereceğiz. Talep fazla olursa helikopter sayısına 4`e kadar çıkaracağız. Talebe cevap verebilecek donanıma sahibiz. Bunu bir Türk firmasının da rahatlıkla yapabileceğini bundan önceki tecrübelerimizle gösterdik. Mart sonuna kadar heliski tutkunlarına hizmet vereceğiz."

-"Avrupa`ya en yakın heliski parkuru Kaçkarlar"-

Heliskinin Kanada, Himalaya, Kafkaslar ve Alaska`dan sonra Türkiye`de Kaçkar Dağları`nda yapıldığını belirten Sarıdağ, şunları kaydetti:

"Kaçkar Dağları yapısı, parkuru ve kar kalitesi ile birçok yerin çok ilerisinde. Ayrıca Avrupa`ya yakın mesafede. Avrupalı sporcuların rahatlıkla ulaşabileceği bir bölge. Bu nedenle tercih edilmede öncelikli bölge. Bunun değerini çok iyi biliyoruz."

Heliskinin Doğu Karadeniz`in tanıtımına ciddi oranda katkısı olduğunu vurgulayan Sarıdağ, şunları belirtti:

"Dünyanın sayılı dağcıları bu spor için Kaçkarlara geldi. Bölgede ciddi tanıtımlar oldu. Artık Rize ve Kaçkar Dağlarını dünya tanıyor. İlerleyen yıllarda bölgede ciddi anlamda turizm etkinliklerinin artacağına inanıyorum. Ancak hizmet veren firmanın İsviçreli oluşu kalıcı yatırımların ve ekonomik getirinin önünü tıkadı. Biz Türk yatırımcı olarak heliski sporu ile birlikte bölgede artık üç ay değil, 12 ay helikopter hizmeti vermek istiyoruz. Kaçkar Dağları her mevsim görülmeye değer."

Bölgede turizmin daha iyi pazarlanması halinde daha yüksek gelir elde edilebileceğini ifade eden Sarıdağ, şöyle konuştu:

"Bölgedeki değerlerimizi daha güzel pazarlamamız gerekiyor. Ayder`de kaplıca var, yayla turizmi çok değerli. Özellikle bölgede bulunan yatırımcıların bu alanda hizmete yönelik eğilimleri olması gerekiyor. Biz bu alanda her türlü görüşmeye açığız. Bölgedeki yatırımcılarla Kaçkar Dağlarına uzun dönemde ciddi hizmetler kazandırabiliriz."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.