Hamsi'nin de Çin Malı Çıktı

Hamsi'nin de Çin Malı Çıktı

Karadeniz denince akla ilk gelen figürlerden olan Hamsi'nin Çin malı anahtarlığı çıktı.

Ucuz üretilip, ucuz satıldığı için vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan Çin malı hediyelik eşyalara bir yenisi daha eklendi. Karadeniz Bölgesi’nde akla ilk gelen figürlerden olan hamsinin anahtarlığının da Çin malı üretimi başladı.

Çinliler tarafından üretilip Türkiye’ye getirilen hamsi anahtarlığı, fındık, Ayasofya Müzesi, Sümela Manastırı’nın olduğu hediyelik eşyalar, 5 senedir Trabzon’da hediyelik eşya üretip satan Ercan Saral ve Trabzonlu bir satıcının mahkemelik olmasına neden oldu.


2007’den beri yöresel ürünleri yaptığını belirten Trabzonlu üretici Ercan Saral, “İlk defa 2007’de hamsi anahtarlığını biz yaptık. Daha sonra satıldığını, talep olduğunu görünce insanlar Çin’de kopyalattılar geldiler. Ondan sonra yetmiyormuş gibi tescil almaya kalktılar. Tescilini de aldılar hamsinin. Biz bunun 2007 yılında yapıldığını fotoğraflarla ve sergilerle fotoğraflarımızla ispatladık. ancak hamsi figürü anahtarlıkları konusunda hukuk mücadelemiz sürüyor” dedi.


Yöresel ürünlerin yöresellik kazanması için bulunudğu yörede yapılmasını istedikleri ifade eden Saral, “Biz yöresel ürünün yöresellik kazanması için burada yapılmasını destekliyoruz. Dışardan gelen bir ürünün yöresellikle bir alakası yoktur. Bunu bir çözüm bulunmasını talep ediyorum. Biz burada yapıyoruz, her şeyiyle el emeğiyle yapılan bir ürün. Çin’den gelen yöresel ürünlerin kalitesi de bizim yaptığımız kaliteyi tutmuyor. Çin’den gelen yöresel ürünlerin yüzde 90’ı kaçak olarak geliyor. Onun için mücadele etmemiz biraz zorlaşıyor. Devletin buna karşı olması lazım. Denetlemeler sıkılaştırıldı farkındayız ama yeterli denetlemenin olduğunu sanmıyorum” şeklinde konuştu.

Sonunda Çin malı hamsinin de çıktığını kaydeden Saral, “Artık Karadeniz’in hamsisini becerip burada yapamayanlar gidip Çin’de yaptırıyorlar. Çin’den gelen yöresel ürünlerin içi boş oluyor biz ise içini dolduruyoruz. Kırılmasın diye bacaklarını tel örgü koyuyoruz. Orada yaptırdıkları Fadime figürünü bile bizim yöresel Fadime figürüne benzetememişler, kendilerine benzetmişler. Çinli Fadime olmuş” diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.