Halep'te Otobüslerin Kalktığı Noktada Patlama

Halep'te Otobüslerin Kalktığı Noktada Patlama

Rejim yanlısı Şii terörist gruplar, Halep'teki tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldı.

Doğu Halep'te konvoy otobüslerinin kalktığı noktada patlama oldu. Patlamanın ardından tahliyeler durdu, tahliye operasyonu askıya alındı. Olayın ardından konuşan Suriyeli yetkili "Engellemeler nedeniyle tahliye operasyonu askıya alındı." dedi.

Saldırının Şii milisler tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor ancak taraflar ihlalle ilgili birbirlerini suçluyor.

ÜST DÜZEY TÜR YETKİLİ "SALDIRI YOK" DEMİŞTİ

Saldırıdan hemen önce ise bölgedeki son durum hakkında konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Halep'ten hareket eden konvoylara yeni bir saldırı olmadı. Güvenliği Ruslar sağlıyor. Sınırın Suriye tarafında 2 kamp bölgesi belirlendi. Kapasite 80 bin kişi olacak." demişti.

"İHH KONVOYU VURULDU" İDDİASI

Öte yandan "Halep'e yol açın" konvoyunun vurulduğu söylentileri İHH yetkililerini zor durumda bıraktı. İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, telefonlarının kilitlendiğini, artık cevap veremez hale geldiklerini belirtti.

"YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"

Konvoyun yoluna devam ettiğini söyleyen İlhan Tatlı, "İHH öncülüğündeki konvoy önceki gün Kazlıçeşme'den yola çıktı. Bu akşam Konya'ya varmayı ve orda konaklamayı planladık. Türkiye'nin dört bir yanından iştiraklerle meydana getirilen konvoy, Cilvegözü sınır kapısında Halepli mazlumlara ulaştırılacak. Yaklaşık 2 bin araç ve bağışlarla oluşan bin 500'ü aşkın TIR ile yolumuza devam ediyoruz" dedi.

İHH KONVOYU VURULMADI

İnegöl İHH Başkanı İlhan Tatlı, "Edindiğimiz bilgilere göre, Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırısı altındaki Halep'te yeniden başlayan ateşkeste kırılmalar yaşanıyor. Sivillerin tahliyesi için bölgeye gönderilen ve yola çıkan konvoya İran komutasındaki milisler tarafından ateş açıldı. Yaralıları taşıyan ilk konvoy şehre geri dönerken, yaşanan krizin çözülmesinden sonra konvoyun yeniden yola çıktığı açıklandı. Yaşanan bu olayların İHH'nın 'Halep'e Yol Açın' konvoyu ile bir alakasının olmadığı öğrenildi" diye konuştu.

"ŞU DAKİKAYA KADAR 55 HASTA GETİRİLDİ"

Diğer yandan Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların kuşatmasındaki Halep'in doğusundan tahliye edilenler içindeki sivil yaralılarla ilgili, "Şu dakikaya kadar 55 hasta getirildi. Bu hastalarımızdan biri tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti. Geri kalan hastalarımızdan 2 yaşında bir bebeğin durumu oldukça ciddi. Onunla beraber toplam 4 hastamızın hayati tehlikesi ciddiyetini koruyor. Diğer hastalarımızın çoğu rehabilitasyon gerektiren hastalar." dedi.

Rusya da Halep'le ilgili son dakika gelişmelerini duyurdu. Binlerce insanın dün sağ salim çıktığı kentten bugün de tahliyeler devam etmesi beklenirken Moskova yönetimi, operasyonun sürdüğünü açıkladı ve 6 bin kişinin son 24 saatte kentten çıkarıldığını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: 7 BİNİN ÜZERİNDE SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Rusya'nın açıklamasının ardından Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu Twiter'a "Şu ana kadar Doğu Halep'ten yola çıkan 5 konvoyla birlikte 7000'in üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor." diye yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.