Hafız Mehmet Kara vefat etti

Hafız Mehmet Kara vefat etti

İlahiyatçı Prof. Dr. İsmail Kara'nın babası, Kutuz Hoca olarak bilinen Hafız Mehmet Kara vefat etti.

Kutuz Hoca olarak bilinen 1918 doğumlu Hafız Mehmet Kara, dün gece yarısı Ankara'da yaşadığı büyük oğlunun evinde vefat etti. Rizeli olan Kutuz Hoca, Prof. Dr. Mustafa Kara'nın babasıydı.

NAMAZ ANKARA'DA DEFİN RİZE'DE

 Kutuz Hoca'nın cenaze namazı yarın öğlen namazına müteakiben Ankara Emek Camii'nde kılınacak. Kutuz Hoca'nın naşı daha sonra memleketi Rize'ye götürülecek ve doğup büyüdüğü Güneyce Beldesindeki aile mezarlığına defnedilecek.

CUMHURİYET DÖNEMİNİN KÖY HOCASI

Prof. Dr. Mustafa Kara, Kutuz Hoca olarak bilinen babası Hafız Mehmet Kara'nın hatıralarını 'Cumhuriyet Devrinde bir köy hocası - Kutuz Hoca'nın Hatıraları' adıyla kitap haline getirmişti.

EZANI YENİDEN ARAPÇA OKUMANIN ŞAŞKINLIĞI

 Ezanın yeniden Arapça okunması kararının alındığı dönemde Trabzon'da görev yapan Kutuz Hoca o gün yaşadıklarını ve gözlemlerini şöyle aktarıyor: "Yeni karardan haberim olmadığı için ezanı Türkçe okumaya başladım. Caminin önünde oturan cemaatten haberi duyanlar vardı; bana bağırmaya başladılar. İlk anda ne olduğunu anlayamadım, anlayınca da şaka zannettim. Ciddi olduğuna kanaat getirince Arapça okumaya başladım. Minaredeyim; bir de ne göreyim, kadın erkek herkes camiye doğru koşarak gelmeye başladı, uzak evlerde ise insanlar avluya çıktılar. Bir bayram havası, bir basü bade'l-mevt [yeniden diriliş] yaşandı o gün."

KİME OY VERDİĞİMİ KİMSE BİLMEDİ

 Kutuz Hoca başka siyasete neden hiç bulaşmadığını ise şöyle anlatıyor hatıratında:

 "Hocalarda bir miktar Halk Partililik damarı olduğunda şüphe yoktur. Demokratları umumiyetle hafif meşrep, devletin hazinesini müsrifçe kullanan, devlet adamlıkları zayıf insanlardan müteşekkil görürlerdi. Fakat dinî hayattaki serbestiyet, hocaları da Demokratlara yaklaştırdı. Bana gelince; imamlık yaptığım müddetçe ve ondan sonra hiçbir parti ile irtibata geçmedim, camide veya dershanede doğrudan siyasetle ilgili meseleleri konuşup tartışmadım, ekseriyetle rey kullandım, fakat kime rey verdiğimi -aile fertlerim dahil- hiç kimseye söylemedim. Siyasetle ilgili bütün bu titizlikleri imamlık vazifemin bir icabı olarak yaptım. Siyasetle alenen ilgilenen veya bir partiden yana açıkça tavır koyan meslektaşlarımın da yanlış yaptıkları kanaatini taşıyorum. Çünkü memleketimizde siyaset kirli bir işi gibi yürümektedir, din adamlarının bu kirli işin kenarında köşesinde olmaları doğru değil."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.