Gündoğdu Danıştay Kararını Bekliyor

Gündoğdu Danıştay Kararını Bekliyor

Rize Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, Gündoğdu’nun Rize Belediyesi'ne bağlı mahalle olmayı hak etmediğini ifade ederek, Gündoğdu'nun Rize Belediyesi'ne bağlanması ile ilgili davanın Danıştay'da olduğunu ve çıkacak kararı beklediklerini açıkladı.

Rize Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, Gündoğdu’nun tüzel kişiliğinin kaldırılarak, il belediyesine dahil edilmesi hususundaki hazırlanan dosyanın Danıştay’da olduğunu ve mahkemenin vereceği kararı beklediklerini söyledi.

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada konu hakkında şu ifadelere yer verdi: 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun; “Tüzel kişiliğin sona erdirilmesi” başlığı altındaki 11. Maddesinde: “Meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri haline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder. …………” denilmektedir.

Kanunun özünde, tüzel kişiliğin kaldırılmasında üç kriter görülmektedir. Mesafe, genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumu.

1-Mesafe: Gündoğdu Belediyesi ile Rize Belediyesi sınırları zaten birbirinin bitişiği bu husus belediyemizin aleyhinde,

2-Genel imar düzeni: Kanun gerekçe raporunun incelenmesinde; Kanun koyucunun “genel imar düzeni’ nden anlatmak istediği, çarpık kentleşme, gecekondulaşma ve ruhsatsız yapılanmanın olması durumu,

3-Altyapı hizmetleri: Belediye sınırları dahilinde hizmetleri görecek düzeyde altyapının olmayışı.

Bu iki husus belediyemizin lehinedir. Yani, Danıştay nezdinde konunun görüşülmesinde %66 avantajlı olduğumuz açıktır.Danıştay görüşünün belediyemiz lehine olacağını ümit etmekteyim.

İl Belediyesi’ne bağlı mahalle olmayı hak etmiyoruz

Gündoğdu Belediyesi'nin tüzel kişiliğinin kaldırılarak il belediyesine dahil edilmesini hak etmediklerini ifade eden Yıldız, “Gündoğdu nüfus olarak, Rize’de yedi ilçeden ve sekiz beldeden büyük bir yerleşim birimidir. Rize’nin yükselen yıldızı, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir yer. Konut sektörü son yıllarda oldukça ilerleme kaydetmiştir. Özel sektör bir kuruluşun, özel hastane yapımı hususunda belediyemize müracaat ettiğini ve belediyemizin de talebi olduğu alanda plan değişikliği yaparak önemli bir hizmete kapı açmıştır” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.