Erdoğan’dan Eyalet Sistemi Açıklaması

Erdoğan’dan Eyalet Sistemi Açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk’te canlı olarak yayınlanan “Başbakan ile Özel” programında gazeteciler Taha Akyol, Enis Berberoğlu, Hande Fırat ve Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



 CNN Türk Ankara temsilcisi Hande Fırat’ın sorusu üzerine ”İmralı’ya af, al başkanlığı ver şunu’‘ asla söz konusu değil”  dedi.

”AF YETKİSİ BİZDE DEĞİL”

”Pazarlık söz konusu değil” diyen Erdoğan ”Çözüm sürecinde ben halkıma inanıyorum. Siyaset risktir. Süreç içinde biz Emre Taner döneminde ada görüşmelerini başlattık. Bunlar bu sürecin ön hazırlığıydı. Süreçte Pazarlık durumu yok. Bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz. Ama şehitlerin hakkının üzerinden af yapamayız. Af yetkisi varislerindir. Genel af yetkisini kendimde görmüyorum. Dolayısıyla karşılık değil, bir amaç uğruna bunu yapıyoruz. Milletimizin refahı için bu riski alıyoruz. Şunu verelim bunu alalım sözkonusu değil.” dedi.

“MİLLETVEKİLLERİME OSMANLI’DAKİ EYALET SİSTEMİNİ ANIMSATTIM”

Çözüm sürecinden, iç ve dış meselelere değinen Erdoğan, ”Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalıdır.” dedi. Erdoğan, partisinin Akdeniz bölgesi milletvekilleri veteşkilat temsilcileriyle yaptığı istişare toplantısında, Osmanlı’da da eyalet sistemi olduğunu anımsattığını belirtti.

OSMANLI’DA  LAZİZTAN, KÜRDİSTAN EYALETİ VARDI

“Eyalet yapılanması süratle kalkınmayı getirir. Bu güçlenme alametidir. Güçlü Osmanlı’da Laziztan eyaleti var Kürdistan eyaleti var. Güneyde başka eyaletler var. MHP bir taraftan Osmanlı’nın devamıyız diyeceğiz diyecek ama bir taraftan da Osmanlı’nın uygulamalarınakarşı çıkacak.

BİZİM ÖYLE BİR ENDİŞEMİZ YOK

MHP’nin endişesi eyalette başka bir etnik unsur seçimi kazanırsa ne olacak. O zaman sen de gir kazan. Bizim öyle bir endişemiz yok. 81 ilin 81′inde belediyemiz var.

EYALET SİSTEMİNDE DE ÜNİTER YAPI KORUNABİLİR

Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalı. Siz eyalet sisteminde de bu üniteryapıyı koruyabilirsiniz. Demokraside ekonomik kalkınmada güçlü bir Türkiye’den bahsediyoruz.”

Başbakan Erdoğan PKK’ya ”Silahı Türkiye’de bırak, silahsız çekil diyoruz. Gidecek olan silahını bırakıp gider. İster mağrada bırakır, ister gömer gider.” dedi.
”YENİ OSLO’YA İZİN VERMEYİZ”

Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan Oslo’yu hatırlattı. ”Oslosürecinde mağdur aranıyorsa başta MİT Müsteşarımdır ardından biziz. Orada fatura bize kesilmek istendi. Orada olmayan şeyler varmış gibi gösterilirek birçok maniplasyonlar yapıldı. Şimdi yeniden bir Oslo süreci yaşamak ister misiniz derlerse ben buna müsaade etmem. Demek ki gurbette farklı böcekler devreye girebiliyorlar, farklı servisler yapılabiliyorlar. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.” dedi.

Canlı yayında en dikkat çekici sorulardan birisi de Afyon’daki içki yasağı ve Diyanet İşleri Başkanı’nın İzmir’le ilgili sözleriydi. Alkol yasağı iddialarıyla ilgili Anayasa’nın 58. maddesini hatırlatan Başbakan Erdoğan, CHP’li Kadıköy Belediyesi’nin belirli saatlerdeki içki yasağını hatırlattı ve ”Eğer bizim belediyelerden birisi böyle bir karar almış olsaydı şimdi kıyamet kopmuştu”diye konuştu.

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerinin de maksadının dışına taşınarak yorumlandığını kaydetti.

özüm sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, Öcalan’ın İmralı’daki koşulları ile ilgili de açıklamalarda bulundu ve ”Öcalan’a verdiğim vereceğim budur” dedi.
GÜLDÜREN DİYALOG

Canlı yayında güldüren diyaloglar da yaşandı. Başbakan Erdoğan, ”Öcalan hidayete ermiş” sözüne gülerek yanıt verdi.

Programın kapanışı sırasında gazeteci Hande Fırat’la girdiği diyaloglar gülüşmelere yol açtı.
TORUN SEVGİSİNİ ANLATTI

Hande Fırat’ın aile ilişkilerini sorması üzerine torun sevgisinden bahseden Erdoğan ”Evlat torundan daha çok sevilir diyorlar ama bence torun daha çok seviliyor” dedi.
GÜLDÜREN 3 ÇOCUK DİYALOĞU

Bu sırada kendi kızının ”Okulda tenefüsler uzasın” talebini şaka yollu olarak Başbakan Erdoğan’a ileten Hande Fırat hiç beklemediği bir cevapla karşılaştı. Erdoğan, hükümetin 3 çocuk politikasını hatırlatarak ”Ben en az üç çocuk derken boşuna demiyorum. Bunun bir anlamı var. O yüzden sen de öyle azda kalma” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.