Erdoğan başkanlık modeli sempozyumunda konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık modeli konulu sempozyumda konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık modeli konulu sempozyumda açıklamalarda bulundu. Burada başkanlık sistemini istemeyenlerin amaçlarının kendi pozisyonlarını korumak olduğunu belirten Erdoğan "Eski sistemde ısrar edenler kendi mevcut pozisyonlarını korumanın çabası içerisinde olanlardır. Başkanlık sistemi gelirse biliyorlar ki bir daha bu pozisyonu koruyamayız" dedi.
Erdoğan: Başkanlık sisteminden korkuyorlar İZLE
"ESKİ SİSTEMDE ISRAR EDENLER..."
"Başkanlık sistemi deyince aklına padişahlık gelenlere hatırlatmak isterim. Dünyada ülkelerde parlamenter sistemde krallık görmek mümkün. Parlamenter sistemde güçler ayrılığı 2 ayak üstüne oturur. Oysa başkanlık sisteminde yasama, yürütme ve yargı çok keskin çizgilerle birbirinden ayrılır. Eski sistemde ısrar edenler kendi mevcut pozisyonlarını korumanın çabası içerisinde olanlardır. Başkanlık sistemi gelirse biliyorlar ki bir daha bu pozisyonu koruyamayız..."
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
BAŞKANLIK SİSTEMİ
"Başkanlık sistemi toplumun ferahı için karşımıza çıkıyor. Dünyada başkanlık sistemi olan ülkelerde hepsinin yönetimi farklıdır.
Güncellenmeyen sistemler kriz yaşamaya mahkumdur. Yeni yönetim stratejilerinin olması lazımdır. İnsanımızın, ülkemizin geleceği için ideali neyse onu yapabilmek siyasetçilerin görevidir. Parlamenter sistem uzun olsa da başkanlık sistemi hep konuşulmuştur.
BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI OLAN SİSTEMİN RAHMETLİ LİDERLERİ
Başkanlık sistemi ülkemizde 20 yıldır hep konuşuldu. Bugün başkanlık sistemlerine karşı olan partinin rahmetli lideri de bunu dile getirmiş ve kitap yazmıştır.
Ülkemiz, siyasi istikrarsızlık girdabına girmiştir. Bizim 13 yıllık iktidarımızda siyasi güven olmasaydı 1'e 3 Türkiye büyüyemezdi.
Başbakanların programlarını uygularken bürokrasiye takılmaları, Türkiye'de hep sorun olmuştur. İstanbul gibi bir şehirde belediye başkanlığı yaptığımdan bürokraside neler yaşandığını biliyordum.
1. MEŞRUİYET'İN İLANI
1. Meşruiyet'in ilanından sonra 9 haftada yeni anayasa hazırlandı. 9 ay sonra bu sistem çöktü. 2. Meşruiyet de başarılı olamadı. Cumhuriyet sonrası da arayışlara devam edildi. Önce tek partili sistem sonra da çok partili sisteme geçiş denendi.
Türkiye'nin önünde, yeni hedefe yürüyecek zengin bir siyasal birikim var. Başkanlık tartışmaları kişiler üzerinden değil ilkeler üzerinden yapılmalı.
Birtakım kesimler kendi menfaatleri için bazı kelimeleri yıprattılar.
ORDUNUN ASLİ GÖREVİNİ BIRAKMASI
Ordunun asli görevini bırakıp siyasetçinin yerine geçmesi bu ülkeye hep acı sonuçlar yaşatmıştır.
Kendi sorunlarını çözemeyen bir siyasal sistemin ülkenin sorunlarını çözmesi beklenebilir mi? Başkanlık sistemini bu açıdan Türkiye'nin sisteminin değişiminde köklü bir adım, radikal bir karar olarak görüyoruz.
Türkiye'nin parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiş zamanlarda geçemeyeceği açıktı. Bugün Türkiye'nin, arkasında yüzde 58 halk desteği olan bir Cumhurbaşkanı'yla bu sisteme geçebileceği açıktır.
BAŞKANLIK SİSTEMİ DEYİNCE PADİŞAHLIK DİYENLERE HATIRLATMAK İSTERİM...
Ülkemizin bunu yapabilecek beyin gücüne sahip olduğumuzu düşünüyorum. Başkanlık sistemi deyince aklına padişahlık gelenlere hatırlatmak isterim. Dünyada ülkelerde parlamenter sistemde krallık görmek mümkün. Parlamenter sistemde güçler ayrılığı 2 ayak üstüne oturur. Oysa başkanlık sisteminde yasama, yürütme ve yargı çok keskin çizgilerle birbirinden ayrılır.
Eski sistemde ısrar edenler kendi mevcut pozisyonlarını korumanın çabası içerisinde olanlardır. Başkanlık sistemi gelirse biliyorlar ki bir daha bu pozisyonu koruyamayız..
Ayda bir yaptığımız Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda da aramızda müzakere ettik. Tüm derdimiz; ülkemiz bunu tartışsın, müzakere etsin, en ideal olanı bulup çıkaralım."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.