Dev kaya sonunda kimyasal ilaçla parçalandı!

Dev kaya sonunda kimyasal ilaçla parçalandı!

Rize Gündoğdu'da tehlikeli diye ağaca çelik halatla bağlanan ve parçalanmasına karar verilen yamaçtaki 400 tonluk kaya parçası, 20 gündür uğraştırıyordu.

Rize’nin Gündoğdu Beldesi Dakiniksu Mahallesinde 20 gündür 5 kişinin parçalamak için uğraştıkları dev kayadan sadece küçük parçalar koparılabilmişti. Kayayı parçalamak için yeni formül bulan Gündoğdu Belediyesi, Sakarya ilindeki bir firmadan aldırdığı kıymasal madde ile sorunu çözdü.



Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız uzun süredir kayayı parçalamak için iki kompresör ile 5 kişinin çalıştığını söyleyerek, “Maalesef çok damarlı olan bu kaya parçasından küçücük parçalar anca koparabildik. Bir firmadan aldığımız kimyasal bir toz maddeyi kaya üzerinde açılan deliklere boşalttık. Bu şekilde kayada çatlaklıklar oluştu ve 12 ton ağırlığında bir kitle koparabildik. Şu an kayanın durduğu yerde bir tehlike kalmadı. Ancak biz bu kayayı komple yok etmek istiyoruz. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen kaya oldukça zorlayıcı ve bu bölgede benzeri olmayan bir kaya” dedi.

Yeniden toz siparişi verdiklerini söyleyen Yıldız, “Kopan parçaları açtığımız kuyuya düşürüyoruz. Kayanın aşağısında bulunan yerleşim yerlerine gitmemesi için tedbir aldık. Kayada açılma olduğunda büyük krikolar ile kayayı devirme şansımız oluyor.” diye konuştu.




Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.