Deriner Barajın'da Su Tutulmaya Başlandı

Deriner Barajın'da Su Tutulmaya Başlandı

Türkiye'nin en büyük dünyanın ise 6. en büyük barajı olan Deriner Barajı'nda bugün düzenlenen törenle ilk su tutma işlemi başlatıldı.

Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan ve yapımı 2012 yılı içerisinde tamamlanan 249 metre yüksekliğindeki Deriner Barajı, bugün düzenlenen törenle su tutmaya başladı.
Artvin'de bulunan DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen Deriner Barajı Su Tutma, Yusufeli Barajı Bağlantı Yolları Temel Atma ve dere ıslah çalışmaları ortak temel atma törenine Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve çok sayıda kişi katıldı.

Törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yapımına başlanılacak barajlar ve bitenleri ile birlikte Çoruh'a beşi birlik takmış olacaklarını belirterek, "Bu 3'üncü gerdanlık oldu. İnşallah Artvin ve Yusufeli barajları ile Anadolu'da 5'i birlik olarak bilinen 5'i birliği de bu vadiye kazandırmış olacağız. Yılarca nehirler aktı, baktık. Çoruh aktı biz baktık. Artık Çoruh istediği gibi değil bizim istediğimiz gibi akacak. Benim çocukluğum buralarda geçmiş. Neleri götürdüğünü, ne ocakları söndürdüğünü bildiğim. Çoruh nehri artık delice akmıyor, Çoruh nehri Artvin'liye hizmet ettiği gibi 75 milyon insana hizmete diyor. Türkiye, aydınlatmaya dönük çok önemli hizmetler görüyor. Enerjide dışa bağımlığı azaltması bakımında bu baraj çok önemlidir. Artvin'de ekonomik canlılık bakımından katkı sağlaması için de önemlidir. Türkiye'nin 81 ili şantiye durumunda. Devletlerin iflaslarla karşı karşıya olduğu bir süreç içerisindeyiz. Avrupa topluluğu ve dünya ekonomisi ciddi risk içerisinde bulunduğu bir
dönemde. Biz Hopa tünelini, Deriner barajını nasıl açarız dağlar nasıl deleriz diye düşünüyoruz. Heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmediğimizi belirtmek istiyoruz. Bunu da halkımızın gördüğünü görmek bizi mutlu ediyor" dedi.


EROĞLU: "DESTAN YAZDIK"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu'da yaptığı konuşmasında Türkiye'de destan yazdıklarını belirterek, Deriner Barajı'nın çok zor bir proje olduğunu söyledi.
Bakan Eroğlu, "Deriner Barajı çok zor bir proje oldu. Bugün bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Destan yazıldı Türkiye'de. Küresel bir güç haline geldik. Başbakanımızdan önce Türkiye'nin hali neydi biliyorsunuz, paramız pul değerindeydi. O günler geride kaldı. Bugün Çin'den sonra en büyük büyüme hızı ile yolumuza devam ediyoruz. Bizim hükümetimizden önce IMF'nin bir memuru ülkeye geldiğinde neredeyse bir devlet başkanı gibi karşılanırdı. Aynı şeyi Başbakanımıza yapmak istediklerinde Başbakanımız 'biz
güçlü bir devletiz, ya bizim şartlarımızı kabul edersiniz yada size güle güle' dedi ve biz IMF' siz yolumuza devam ettik. Şimdi nereden nereye geldik. Bakanlık olarak 2012 yılında ülkede 112 dev tesisi açacağız. Bunların arasında Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner barajı da yer alıyor. 47 ilimiz susuzdu. Bizler 47 ilimizin su meselesini kökünden çözdük. İstanbul'un 2060 yılına kadar su problemi yok. Dere ıslahlarında doludizgin gidiyoruz. Odun servetini 1 milyar 400 bin metre küpe çıkardık" dedi.


METEOROLJİDE DEVRİM
Bakan Eroğlu, meteorolojide devrim niteliğinde gelişmeler kaydettiklerini belirterek, "Meteoroloji de dünya ile yarışır hale geldik. Dünyanın en ileri teknolojilerini kullanıyoruz. Meteorolojik tahminlerde yüzde 90'ın üzerinde tahminler sağlıyoruz. 700'e yakın otomatik meteorolojik ölçüm merkezi kurduk. Dünyanın her hangi bir yerinden her hangi bir içleminin meteorolojik durumunu bir tuşla öğrenebiliyoruz" dedi.
Artvin iline büyük önem verdiklerini belirten Eroğlu, "Bazı bakanlıkların şehirleri vardır. Artvin bizim bakanlığımızın şehridir. Yusufeli bizim bakanlığımızın ilçesidir. Burada bal ormanları kuruyoruz. Büyük projelere imza atacağız. Bakanlığımız Artvin'e, 6 milyar liralık yatırım yaptı. Müteahhitlere söylüyoruz, en az yüzde 50 elemanı buradan alacaksınız. Bugün de çok mutuyuz. Arkadaşlar 4 tesisi dedi ama 11 projenin temel atma merasimini yapacağız. Bu tesislerin toplam maliyeti 49 milyon liradır.
Artvin'de yol problemi kökünden çözüyoruz. Artvin'den Trabzon'a Erzurum'a ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Keçi yolları gibi yollarda iki arabanın yan yana geçmediği yolları biliyorum. O günler artık geride kaldı" dedi.

ARTVİN'E DENİZİ GETİRDİK
Deriner barajının Avrupa ve dünyanın sayılı barajlarından biri olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bu baraj bugün su tutacak ve 2 milyar metre küp su birikecek. Faaliyete geçtiğinde Deriner barajı yılda 2.1 milyar KWS enerji üretecek. Aynı zamanda Muratlı ve Borçka barajlarının ömrünü artıracak. Çoruh'a gerdanlık takan ilk hükümet biziz. Muratlı ve Borçka ve Deriner Barajı ile yılda 3 milyar 600 milyon KWS enerji üretilecek. Ekonomiye yılda 1 milyar lira katkı sağlayacak. Türkiye'nin elektriğinin yüzde 73'ünü
dışardan ithal ettiğimizi düşünürsek bu çok önemli. Artvin'de artık deniz yok demeyin, Artvin'e denizi getirdik. Ayrıca Yusufeli'ne dört dörtlük bir ilçe kuracağız. Deriner barajını 24 Şubat tarihinde saat 10:59'da su tutulacak şekilde her şeyi hazırlayın demiştim. Arkadaşlar hazırlıklarını tamamladı. Bugün Deriner barajımız su tutmaya başlıyor. Ülkemize ve Artvin'e hayırlı olsun."dedi.
Konuşmaların ardından Bakanlar ve diğer ilgililer butona basarak aynı anda Yusufeli Barajı Geçici Bağlantı Yolları ve dere ıslah çalışmalarının temel atmalarını gerçekleştirdiler. Bakan Erdoğlu, Deriner Barajı'nın kapaklarını kapatmak için, "Kapaklar kapana, sular tutula" diyerek butona bastı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.