CUMHURİYET OZANLARI ÂŞIK VEYSEL’İ ANDI: DOSTLAR BENİ HATIRLASIN

Dünyaca Ünlü Halk Ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu doğum günü olan 25 Ekim öncesi Sarıyer’de anıldı.

Türk Halk Müziği’nin ustalarını bir araya getiren program, yıldızlar geçidine sahne oldu. Etkinliğe büyük ozanının torunu Çiğdem Toker de katıldı.


Sarıyer Belediyesi Cumhuriyet Haftası kutlamaları tüm hızıyla devam ediyor. Birbirinden renkli etkinliklerle Sarıyerlilere unutulmaz bir hafta yaşatan Sarıyer Belediyesi, bu kez de cumhuriyet ozanlarıyla dünyaca ünlü halk ozanı Âşık Veysel'i andı.

Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenen anma programında halk müziğinin ustaları; Belkıs Akkale, Tolga Sağ, Erdal Erzincan, Cengiz Özkan, Muharrem Temiz, Nilüfer Sarıtaş, Tuncay Balcı, Sinem Eroğlu, Cem Malkoç, Zer Şenay Özçelik ve Özgür Akdemir’in yanı sıra Zafer Gündoğdu şefliğinde Sarıyer Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu da türkülerini seslendirdi. Anmaya, Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Toker de katıldı. Sarıyerliler, eşsiz boğaz manzarası eşliğinde birbirinden güzel türkülere eşlik etti.


SÖYLEDİKLERİ YOLUMUZA IŞIK TUTMALI
Programda bir konuşma yapan Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Toker, “Dedemin hakka yürüdüğü yılda ben daha doğmamıştım. Ama yine de kendimi çok şanslı hissediyorum. Cumhuriyet ozanı olan Veysel, Atatürk milliyetçiliğini, Atatürk ilkelerini, Atatürk’ün çağdaşlaşma hareketini yürekten benimsemiştir. Bunun en bariz örnekleri şiirleridir. 

Âşık Veysel, vatan sevgisini yüreğinde duyan usta bir şairdir. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda askere gitmemiş olması onu derinden etkilemiştir. Mezhep kavgalarının yarattığı acı sonuçlardan derinden etkilenen Veysel, bu kavgaların son bulması için nice şiirler yazmış; din, din, ırk gözetmeksizin herkese yürekten bağlanmıştır. Dinlerin, mezheplerin, inançların birbirine alabildiğine hoşgörüsüz olduğu bu günlerde Âşık Veysel’in 50 yıl önce söyledikleri yolumuza ışık olmalıdır.”


TÜRKÜLERİ CUMHURİYET’TEN AYIRMAK MÜMKÜN DEĞİL
Etkinlikte konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise “ Bu sene cumhuriyeti 16 Ekim’den itibaren kutlamaya başladık. Türküleri cumhuriyetten ayırmak mümkün değil. Bu gece ayrı bir gece. Çok özlemişiz birbirimizi. Uzun zamandır ilk defa bu kadar kalabalık bir araya geldi.

Veysel Baba’yı anıyoruz aynı zamanda ozanlarımızla beraber. Bunun cumhuriyet kutlamalarına denk gelmesi de ayrı bir güzellik. Onun cumhuriyetle ilgili o kadar güzel söylemleri var ki. Böyle bir gecenin hazırlayıcısı olmak, toplumumuzla bir arada büyük üstadı yâd etmek bizler için çok büyük şeref, onurdur” dedi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.