Çayda 3 Farklı Fiyatı Önerisi

Çayda 3 Farklı Fiyatı Önerisi

Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Peltek, yaş çay hasadına 10 gün erken başlanılıp, ürün kalitesine göre üç farklı fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Rize Ziraat Mühendisleri Odası Olağan Genel Kurulunda Muhammet Peltek 4. kez yeniden başkanlığa getirildi. Bugün basın mensupları ile bir araya gelen Peltek yeni dönemdeki projelerinden bahsetti.

Peltek, Rize’de kamu sektöründe çalışan 254, özel sektörde çalışan 102 ve serbest olarak çalışan 160 Ziraat Mühendisi üyeleri bulunduğunu belirtti. Muhammet Peltek üyelerinin ve tüm ziraat mühendislerinin çalışma şartlarının iyileştirmesi ve bazı haklarını elde etmeleri için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Çay kalitesinin artırılmasında Ziraat Mühendisleri’nin önemli görevleri bulunduğunu ifade eden Peltek, tarım politikalarını şekillendirmesinde söz sahibi olması gereken yöneticilerin aynı zamanda Ziraat Mühendisi olmalarının faydalı olacağını vurguladı. Peltek konuşmasında, çay budama projesindeki eksikliklere de değinerek, “Çay budaması bitkinin ihtiyacına göre yapılmalıdır. Ancak sektörümüzde kanunu bir zorunluluk olduğu için yapılıyor. Çay hem sahilde hem de yüksek kesimlerde üretiliyor. Sahildeki ve yükseklerdeki bitkinin budama ihtiyacı aynı değildir. Ama aynı budama projesi uygulanıyor. Bundan vazgeçilip, budama bitkinin bulunduğu yerin özellikleri ve bitki ihtiyacına göre mühendislerin gözetiminde yapılmalıdır” dedi.

Peltek, yaş çay kalitesinin artırılması için hasat takviminin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Yaş çayda 2.5 yaprak kaliteli kabul edilir. Ancak üreticilerimiz hasat edecekleri çayın ekonomik olması için 5 yaprak olgunluğuna ulaşmasını bekleyip öyle hasada başlıyor. Çeşitli etkenlerden dolayı hasat gecikince ise yapraklar kartlaşıyor ve ürün kalitesi düşüyor. Biz yaş çay hasadına 10 gün erken başlanılmasını öneriyoruz. Taze yaprağın eksratı yüksek olduğu için bu yapraklardan çok kaliteli çay elde edilecektir. Ancak üreticinin ekonomik kaybı söz konusudur. Bu nedenle 2.5 yaprak yaş çaya farklı, 5 yaprak yaş çaya farklı ve kartlaşan yapraklara farklı fiyat politikası uygulanarak üretici mağduriyeti de önlenir. Hem kalite artar, hem 2. ve 3. sürgün hasat takvimi de dengelenmiş olur” diye konuştu.

Peltek, ayrıca çay bahçelerinin yenilenmesi çalışmalarının biran önce başlayarak örnek bahçeler oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Peltek, heyelanların önlenmesi için yeni düzenlenecek bahçelerde 2-3 metre arayla su arkları oluşturulması gerektiği, bunu yapmayan üreticilere ruhsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.