Çaycuma'daki köprüde bir çökme daha!

Çaycuma'daki köprüde bir çökme daha!

Köprüde bir çökme daha meydana geldi.

Köprünün geçtiğimiz günlerde çökmesi üzerine, kaybolan 14 kişinin arama çalışmaları devam ederken, bugün 30 metrelik bir bölümü daha çöktü.

Çaycuma'da üzerindeki köprünün bir bölümü çöken Filyos Çayı yatağında dolgu ve yaya ekiplerce kayıp kişileri arama çalışması sürdürülüyor. Kaybolan 14 kişinin arama çalışmalarına deniz polisi de destek veriyor. Zonguldak'taki arama çalışmaları devam ederken, bir köprü yıkım haberi daha geldi. Kızılırmak'ın kollarından Gökırmak'ın debisinin yükselmesi sonucu Kastamonu Taşköprü'de yayaların kullandığı bir köprü ayağı ile istinat duvarını yıktı. Saat 13:30 sıralarında ise Filyos Çayı üzerinde bulunan eski köprünün 20-30 metrelik bir bölümü daha çöktü. Vatandaşlar eski ve yeni köprü çevresinden uzaklaştırıldı, can kaybı yaşanmadı.

KAYIP YAKINLARI DA ÇALIŞMALARA KATILIYOR

Köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu çaya düşen blokların kaldırılması amacıyla debisi yüksek olan suda iş makineleriyle kum ve kaya parçalarıyla dolgu yapılıyor. Çeşitli kurumların desteğiyle 110 kişilik ekip de, yaklaşık 25 kilometrelik alanda tarama çalışmaları yapıyor. Bazı kayıp yakınları da çalışmalara katılıyor.

KASTAMONU'DA KÖPRÜ AYAĞI YIKILDI

Kızılırmak’ın kollarından Gökırmak, debisinin yükselmesi sonucu Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde yayaların kullandığı köprünün bir ayağı ile istinat duvarını yıktı.

Karların erimesiyle birlikte Gökırmak’tan gelen su, Karadere Barajı’nda su seviyesini tehlike sınırına yükseltince, kapaklar açıldı. Debisi artan Gökırmak’ın suları, Taşköprü ilçe merkezinde önce itfaiyenin su dolum tesislerinin istinat duvarının 30 metrelik bölümünü yıktı. Azgın sular, bu kez Taşköprü girişinde bulunan yaya köprüsünün bir ayağı ile 30 metrelik istinat duvarını yıktı.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu hızla eriyen karlar, suların debisini de yükseltmeye başladı. Taşköprü’de Kızılırmak’ın en büyük kollarından biri olan Gökırmak’ta oluşan taşkın suları, ilçenin tek yaya geçişi olan yaya köprüsünün bir ayağı ile köprünün tutunduğu istinat duvarını yıktı.

"CAN KAYBI YOK"

Olayda can kaybı yaşanmazken, yaya ulaşımı tarihi taş köprü üzerinden sağlanmaya başlandı. Belediye ekipleri alarm durumuna geçti. Olay yerinin bitişiğinde bulunan çay bahçesi ise boşaltıldı. Irmak kenarında bulunan işyerleri ve çay ocaklarının tavan kiremitlerinin de işçiler tarafından taşındığı görüldü.

Taşköprü Kaymakamı Ali Yılmaz ile Belediye Başkan Vekili Tayfur Mumcu olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Kaymakam Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu yıl kış mevsiminin çok sert geçmesi nedeniyle bölgemizde bu tür su taşkınlarını bekliyorduk. Dün gece Taşköprü ilçe merkezine giriş için kullanılan bir yaya köprüsünün bir ayağı ile bağlı olduğu istinat duvarı yıktığını gördük. Belediye ekiplerimiz çalışıyor, işallah daha fazla olumsuzluk yaşanmadan bu olayların üstesinden geliriz. Tesellimiz, can kaybının olmaması. Yaya ulaşımı tarihi Taşköprü’den sağlanıyor. Taşköprü oldukça sağlam görünüyor, atalarımız iyi inşa etmiş".

Samsun, Sinop ve Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 3 dalgıç suya giderek, 2 dalgıç da zodyak botla sopalar kullanarak kayıp kişileri bulmaya çalışıyor. Görüş mesafesinin olmaması nedeniyle dalış yapamayan dalgıçlar,  akıntıyla birlikte suda ilerliyor.

Zonguldak'ta görevli dalgıç polis Ataman Şekerci, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir görgü tanığının olaydan sonra köprünün yaklaşık 250 metre ilerisindeki bölgede minibüsü sürüklenirken gördüğünü belirttiğini, bu doğrultuda arama çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

“MİNİBÜS ÇUKURLARA GİRMİŞ OLABİLİR”

Suyun debisinin yüksek olmasına karşın bot ve suya girerek arama çalışmasını sürdüreceklerini anlatan Şekerci, şunları kaydetti:

“14 kişilik ekiple kayıpları arıyoruz. Yaklaşık 12 kilometrelik alanda tarama yaptık. Suda görüş mesafesi olmadığından dalamıyoruz. Çay yatağında 10 metreyi bulan çukurlar var. Minibüs buralara girmiş de olabilir.” İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör de çay yatağındaki dolgunun akşam saatlerine kadar bitirilmesinin amaçlandığını belirterek, “Çay suları yapılan dolgunun bir kısmını geri alıyor. Suyun durgunlaştığı yerlerdeki taramalara ağırlık veriyoruz. Yağmur yağsa da arama çalışmaları devam edecek”  dedi.

KÖPRÜ AYAKLARI İNCELENDİ

Bu arada, bir bölümü yıkılan köprünün yanındaki yeni köprünün ayaklarında incelemede bulunuldu. Köprünün ayakları itfaiye tarafından yıkandıktan sonra, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden bir kişi halatla sarkarak, ayakların deforme olup olmadığını kontrol etti. Köprünün ayaklarında herhangi olumsuzluğa rastlanmadı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.