Başkan`dan Rize'ye Metrobüs Hattı Önerisi

Başkan`dan Rize'ye Metrobüs Hattı Önerisi

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, trafiği rahatlatacağını düşündüğü Derepazarı ile Gündoğdu arasında uzun vadede hafif raylı taşıma sistemi kurulabileceğini kısa vadede ise aynı güzergah üzerinde sahil yolundan çalışacak İstanbul`daki örneği gibi Metrobüs hattı konulmasını önerdiği ancak buna iki belediye başkanının sıcak bakmadığını söyledi.

Bakırcı, Dağdibi yolu üzerinde taksi ihtiyacının olduğuna da dikkat çekerek burada durak kuracaklarını mevcut Rize`deki taksi duraklarının anlaşarak dönüşümlü kuracakları bu durağa taksi vermelerini taksilerin buna yanaşmaması halinde Dağdibi hattına 50 yeni taksi hattı vereceğini açıkladı.

ŞEHİRİÇİ DOLMUŞLAR GÜNDE 35 BİN KİŞİYİ TAŞIYOR

Başkan Bakırcı, beraberinde Rize Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muzaffer Turan ile birlikte Rize Sigorta Taksi durağında düzenlenen ödüllü kampanyanın çekiliş törenine katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakırcı, 2004 yılında ilk seçildiğimde şehrin en önemli sorunlarından ilk ikisinin alt yapı ve trafik sorunu olduğunu belirttiğini ancak bazı kesimlerin “bu şehirde trafik sorunu mu var” diyerek kendisini eleştirdiğini hatırlattı. Bugün Rize’nin en önemli sorununun trafik olduğunu anlatan Bakırcı, şöyle konuştu: “Bu sorun kısa vadede çözülemez.Güney Çevre yolu hayat bulduğunda 3-4 yıl trafikte bir rahatlama olur. Ama yine bu sorun bitmez. Her evde hemen hemen birden fazla araba var, ticari araçları da düşündüğümüz de bu oran artıyor. Ancak arazi aynı. İnsanlarımız da toplu taşıma araçların kullanma alışkanlığı yok. Bugün şehir içi dolmuşlar günde 35 insanı taşıyor:



Duraklar birleşmeden önce bu rakam 10 bin seviyelerindeydi. İnsanlarımızın taksiye binme alışkanlığını da artırmalıyız. Rize’de şehir için taksi ücreti 7 lira. Park ve trafik sorunu göze alındığında taksiyi tercih etmek daha yararlı. Taksicilerimizde kendini yedi eminden daha üstün görecek ve vatandaşa öyle davranacaktır. Bu ivmeyi artırırsak taksiler daha çok iş yapacaktır. Böylece insanlarımız özel araçlarını çok fazla kullanmayacaktır.”

 

RİZE’DE HAFİF RAYLI TAŞIMACILIK BAŞLAMALI

Bakırcı, 2023 Rize vizyonunu ele alındığında kentte hafif raylı taşımacılık sisteminin devreye girmesi gerektiğini belirterek  “Derepazarı ve Gündoğdu arası bir hafif raylı taşıma olması lazım. O zaman biz sahildeki taşımacılığı  ve trafik sorunu nu rahatlatırız. Ben Derepazarı ve Güngoğdu Belediye başkanlarına teklif ettim. Metrobüs koyalım kuzey toplama yolu diye tabir ettiğimiz sahil yolunda düşük ücretle yolcu taşımacılığı yapalım dedim. Ama kısa metrajlı işlere bakmaktan bu belediye başkanlarımız buna sıcak bakmadı. Biz bunu yapar mıyız yaparız ancak kavga ederek bunu yapmak istemiyoruz. Anlaşarak yapmak istiyoruz”

DAĞGİBİ YOLUNDA TAKSİ İHTİYACI VAR

Görev süresi boyunca hiçbir yeni taksi hattı vermediğini ifade eden Bakırcı, “İhtiyaç olsa veririm ama ihtiyaç yok. Dağdibi yolu üzerine bir taksi durağı ihtiyacı var. Bu konuda mesafe alamadık. Ben buraya Of’tan mı yoksa Çayeli’nden mi taksi getirip koyayım. İş yok diye Rize merkezdeki taksiciler bağırıyor, oradaki vatandaşımız da taksi bulamıyorum diye bağırıyor.

Eğer mevcut taksilerden bulup buraya getiremezsek ben orada ihale sistemi ile 50 yeni taksi plaksı vereceğim. Bunu hiç istemiyorum. Taksiciler bizimle uyum sağlayıp gelirse yani bizim şartlarımızı kabul ederse gelsin, orada yeni taksi hattı vermeden durak açalım. Orada ciddi nüfus yoğunluğu var ve insanların taksiye ihtiyacı var. Rize’deki taksiciler anlaşarak buraya gelmezse oraya 50 yeni taksi hattı vereceğiz. Eski ismi Dağdibi yani Güney çevre yolunda taksi durağına ihtiyacımız var. Taksicilerle anlaşacağımızı umuyorum. Belli duraklardaki taksicileri kendi duraklarındaki haklarını da kaybetmeden taksileri ile haftanın belli bir günü orada nöbetleşe duracaklar. Ben durayım başkası gelmesin mantığı olmaz. Biz öncelikle vatandaşımız rahat etsin, ikincisi esnafımız para kazansın derdindeyiz. Ancak öncelikli tercihimiz vatandaşımızdır. Bu sorunu çözmemiz lazım. Çözülmezse Dağdigi yoluna 50 taksi hattı vereceğim. Bunu istemiyoruz. O nedenle taksiciler kendi aralarında anlaşıp buraya taksi kaydırmalarını bekliyoruz. Benim dönemimde 45 taksi hattı plakasını iptal ettik ve dolmuşa çevirdik. Geçmişte bu denli taksi plakası üreten kesimler buna karşı çıkmadı. Birileri istedi verildi. Siyasi baskılar oluşturularak taksi hatları verildi. Şimdi o taksiler iş yapamıyoruz diyor.” dedi.

MUZAFFER TURAN’DAN BAŞKANA TEŞEKKÜR

Rize Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muzaffer Turan, Başkan Bakırcı’ya şoför esnafına verdiği destekten dolayı teşekkür ederek “Duraklarımızda ki taksilerle anlaşarak Dağdibi üzeri Varlı mobilya mönünde nöbetleşe durmalarını bizde isteriz. Ancak dört toplantı yapmamıza rağmen bunu başaramadık. İnşallah yeni plaka verme girişimi olmaz. Yeni plaka bizim için çok tehlikelidir. Şoför esnaf bundan rahatsız olur. Orada taksileri biz taşırsak bu sorunu aşacağız.” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.