Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu

Yapımı hayli uzun süren Atatürk Havalimanı’nı (AHL) Marmaray ve Taksim Metrosu’na bağlayacak olan Aksaray-Yenikapı metro hattı, törenle hizmete giriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aksaray ile Yenikapı’yı birbirine bağlayan 700 metrelik metro bağlantısının açılışında konuşuyor.

İşte Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları:

"İSTANBUL EMANETTİR, KORUYACAĞIZ"

İstanbul bize Rabbimizin ecdadımızdan emanettir. Bu emaneti koruyacağız. Kudüs'ün İstanbul'dan yönetildiği 400 yıl boyunca Yahudiler, Müslümanlar ve herkes Kudüs'e emniyetle girdiler, ibadetlerini yerine getirdiler. Ne biz Kudüs'ü unuturuz, ne de Kudüs İstanbul'u unutur.

"KABE NE İSE MESCİD-İ AKSA DA ODUR"

Sabah Halid Meşal ile görüştüm. Dün de Mahmud Abbas ile görüştüm. Onlara dedim ki; biz Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın yanındayız ve yanında olacağız. Onlar da dediler ki; bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye'yi yanımızda hissettiysek, bundan sonra da en zor zamanlarda her bir Türk kardeşimizin yanımızda olacağını biliyoruz. Kudüs'ün taşının, toprağının hizmetkârıyız. Kudüs'ü yıkmak, Mescid-i Aksa'ya zarar vermek isteyenler bilsinler ki; bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında hiçbir fark yoktur. İkisini de korumak için her şeyi yaparız.

"2019'DA METRO AĞI 430 KİLOMETREYE ULAŞACAK"

İstanbul emanetine sahip çıkmak, İstanbul'un kadim kültürüne sahip çıkmak ve aynı zamanda İstanbul'u yaşanabilir bir şehir yapmak birbiriyle bağlantılıdır, birbirini tamamlar.

Bugünkü proje bu anlamda özel bir yere sahip. Eskiler bu Aksaray'ı bilirler. Aksaray'ın her bir köşesinden İstanbul'un semtlerine minibüsler kalkardı. İnsanlar üst üste istif halinde giderdi. Yollar çamurluydu. Ulaşım, büyüyen İstanbul'a göre tanzim edilmemişti. Bu, İstanbulluların makus talihi AK Parti döneminde değişti. Hem yer üstünde hem de yer altında yeni ulaşım ağları inşa edildi. Son 10 yılda 141 kilometre metro ağı yapıldı. 2019'da 430 kilometreye, sonrasında da daha iyi aşamalara çıkacak.

"İSTANBUL'UN ÜÇ KANADI İRTİBATLANDI"

Öylesine büyük bir devrim ki; bu, hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de tarihi koruyor. Yeni hat ile İstanbul'un üç kanadı birbiri ile irtibatlanıyor. Bütün bunlar bu aziz şehrin sakinklerine işkencesiz, ızdırapsız yolculuk yapma imkanı kazandırmak için. Bunların hepsi bir rüyaydı. Bu inşaat çalışmaları sırasında 50 bin parça arkeolojik eser gün yüzüne çıktı.

"KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRIM VAR..."

Biz bu çabalar içindeyken, bakın muhalefet neler yapıyor. Kılıçdaroğlu, oturduğu yerden diyor ki; 'Asyalılarla ve Avrupalılarla konuştuğumuzda Türkiye ile ilgili tedirginlik duyduklarını söylüyorlar.' Ben hiç Kılıçdaroğlu'nun son dönemde Asyalı ya da Avrupalılarla konuştuğunu görmedim. Herhalde aynaya bakarak, kendi kendine konuşuyor.

Benden Kılıçdaroğlu'na bir çağrı... Kağıthane'ye kağıttepe dedin ya... Bir gün gel de Üsküdar ile Yenikapı'yı birleştiren Marmaray'ı bir kullan. Biz, Türkiye'nin her yerine, hangi şartta olursa olsun gidip konuşuruz. Ama o sadece kendi çevresinde görünür, kendi mahallesinde konuşur. Başka bir yerde göremezsiniz.

"MHP'NİN ZULÜME SAHİP ÇIKMASI ZİLLETTİR"

Dünkü hitabımdan sonra Sayın Bahçeli, rahatsız olmuş ve bir açıklama yapmış. Benim özür dilememi istemiş. Dersim'de yapılan zulüm dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız özür dilediği için ben de onu Hacıbektaş'ta dile getirdim. Tek parti döneminin zulümlerine sahip çıkmak, sizin için bir zillettir. Sahip çıkıyorsa CHP sahip çıksın. Siz sahip çıkmayın. Bunu yaparsanız, en başta rahmetli Alparslan Türkeş'in kemikleri sızlar. Çünkü tek parti zihniyeti, başta Alparslan Türkeş ve Nihal Atsız olmak üzere MHP'lilerin önde gelen isşmlerini tabutluklara soktular. Ey Bahçeli, ister zulüm Dersim'de yapılsın, ister senin öncü bildiklerine tabutluklarda yapılsın, biz karşı çıkarız. Ey Bahçeli, asıl sizinn Türkeş'ten özür dilemeniz gerekir. O sizin bu yaptığınızı görseydi, size aynı şeyi söylerdi. Kur'an kurslarını kapatan tek parti zulümüne sahip çıkmak, MHP'ye yakışmaz.

AHL - KARTAL ARASI 81 DAKİKAYA İNDİ

Aksaray Yenikapı hattı ile Kartal’dan metroya binen bir yolcu, Marmaray’a aktarma yaparak Yenikapı’ya, buradan da Aksaray Havalimanı -Başakşehir hattına kesintisiz ulaşabilecek. Aynı hat sayesinde Yenikapı TaksimHacıosman metrosuna da geçiş yapılabilecek. Yeni açılacak hat ile Kartal Atatürk Havalimanı arası 81 dakikaya inecek. Bağlantı sayesinde Topkapı-Sultançiftliği ve Otogar-Başakşehir metro hatları ile Merter-Bağcılar tramvay hattı da Marmaray ile entegre olacak. 

Aksaray-Yenikapı hattı ile İstanbul’da 2004 yılında 45 kilometre olan raylı sistem ağı, 2014 yılında 142 kilometreye ulaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) son 10 yılda yapılan yatırımlarla raylı sistem ağını 97 kilometre genişletti. Şehirde şu an devam eden raylı sistem çalışmasının uzunluğu 109 kilometre civarında bulunuyor.

İstanbul’a 2019 yılına kadar İBB tarafından 110 kilometre, Ulaştırma Bakanlığı’nın ise 70 kilometre daha raylı sistem inşa edeceği açıklandı. 2019 yılında ise İstanbul’un 430 kilometrelik raylı sistem ağı ile dünyanın önde gelen şehirlerinin arasına girmesi hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.