Ayder için koruma planı önerisi

Ayder için koruma planı önerisi

İSRAİLLİLERİN bölgede yetişen bitkileri kopyalayarak minyatürünü kurduğu iddiasıyla gündeme gelen Rize`nin Ayder Yaylası için koruma önerisi getirildi.

Bir süre önce açıklama yapan Rize Üniversitesi (RÜ) Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Şengül Alpay Karaoğlu, turist olarak gelen İsraillilerin bölgede yetişen bitkilerin örneklerini alıp götürdüğünü ve İsrail`de Rize’nin Ayder Yaylası’nın bir minyatürünün kurulduğunu öne sürmüştü. Bu iddiaların ardından bölge için bir koruma önerisi geldi. Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, dünyanın koruma öncelikli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan Türkiye’nin gözbebeği Ayder yaylasının mutlak korunması gerektiğini söyledi. Yaylaya gelen herkesi turist olarak gördüklerini ancak kimsenin de yaylaya zarar vermesine müsaade etmeyeceklerini ifade eden Altun, şunları söyledi:

“Yaylanın korunması için yetkililerle sürekli temas halindeyiz. Sadece Ayder Yaylası değil, Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer alan bölgenin mutlaka korunması gerekir. Kaçkar Dağları, zengin bir floraya sahip. Önemli endemik türler içermektedir. Bu alanı daha iyi koruyabilmek için alan kılavuzlarının alana çıkmaları gerekir. 2008 yılında 65 kursiyer alan kılavuzluğu eğitimi almıştı. Fakat geçen 3 yıl içinde bu kılavuzların görevlendirilmesi için hiç bir gelişme olmadı. Diğer milli parklarda alan kılavuzları çalışıyor. Kaçkar Dağları’nın korunması için de alan kılavuzlarının görevlendirilmesi çözüm olabilir. Bu sağlanırsa hem bitki kaçaklığının önüne geçilmiş olur, hem de önüne gelen izinsiz dağlara çıkamaz. Ayrıca alan rehberleri ile dağlara çıkan turistlerin zaman zaman yaşadığı kaybolma olayları da sona erer.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.