3. Havalimanı’nın ilk etap finansmanı için imzalar atıldı

3. Havalimanı’nın ilk etap finansmanı için imzalar atıldı

İstanbul 3. Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni Cumhurbaşkanı ve Başbakanın katılımıyla gerçekleşti.

3. Havalimanı’nın ilk etabının 4.5 milyar Euro’luk finansman paketi tamamlandı. Şu sıralar Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın da katılımı ile düzenlenen imza töreninde proje finansmanında son imzalar atılıyor. Üç kamu bankasının aslan payını üstelendiği finansman paketine, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gelir garantisi verdi. İşte konuşma sırasıyla devam eden törendeki önemli açıklamalar:

 Ertem Şener'in sunduğu törende İGA adına konuşan işadamı Nihat Özdemir, "Bu dev yatırım hakkında önemli gördüğüm bilgileri paylaşmak istiyorum. 76 milyon metre kare büyüklübirlikte 100 binlerce kişiye istihdam sağlanacak. bugün itibariyle en büyük makine parkına sahibiz Yılda 200 milyon yolcu kapasitesi...

 Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak bugüne kadar dünyanın dört bir yanındaki tecrübelerimizi bu projeye aktarıyoruz. hedefimiz dünyanın en büyük havalimanını tamamlayarak 2018 yılının ilk çeyreğinde işletmeye açmaktır. O gün geldiğinde bu dev projeyi tamamladığımızı dünyaya duyuracağız. İşletleme açtığımız günden itibaren KDV dahil 1 milyar 46 milyon euro dahil devlet bütçesine kazandıracağız. Bu arada da 10 milyar euronun üzerinde yaıtrım yapacağız." dedi.

 3. havalimanı için 6 bankadan toplam 4,5 milyar euro kredi

 İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etap inşaatı için 6 bankadan toplam 4.5 milyar euro kredi sağlandı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile düzenlenen törende, 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzeygüney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için 6 banka kredi verdi.

Bunlar; Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank.

 6 banka yeni havalimanının projesini gerçekleştirecek İGA (Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun konsorsiyumu) ile 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı. Kredinin ilk 4 yılı ana para ödemesiz olacak.

 Konu ile ilgili basın bülteninde, ilk aşamada 6 milyar euroluk yatırımın hedeflendiği havalimanında yatırımların 4.5 milyar euroluk (Bugünkü kurla yaklaşık 14 milyar 715 milyon lira) kısmının krediyle, yatırım tutarının yüzde 25'inin öz kaynaklardan karşılanacağı belirtildi.

 TAAHÜTLER 300 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

 Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın: Gücünü Türkiye ekonmisinden alan bankacılık sektörümüzün proje bazında taahütleri bu projeyle birlikte 300 milyar TL'ye yaklaştı. İstanbul yeni havalimanı projesi ülkemiz ve bölge coğrafyaları için önemlidir. Türk mütaeahitlerin eseri olacak projenin bir parçası olmaktan mutluyuz. İstanbul Yeni Havalimanı milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

 HAVACILIK SEKTÖRÜ YÜZDE 15 BÜYÜDÜ

 Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin: Dünyada havacılık sektörü yüzde 5 büyürken, bizde bu oran yüzde 15... terminallerimizi ülkemize yakışır hale getirdik. 2014 yılı sonu toplam yolcu sayısı 140 milyonu geçti. Büyük gövdeli uçak sayısı 482'ye çıktı. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri bu havalimanı projesidir. Yapım kararı dahil bugüne gelinceye kadar her türlü desteği Cumhurbaşkanımız verdi. Hizmete girmesiyle 100 binin üzerinde istihdam sağlanacak. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı tamamlandığında transfer merkezi olacak. yeni havalimanının yapımı hızla devam ederken önemli karayolu projeleri de eş zamanlı devam ediyor. Havalimanından geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2016 yılı Mayıs ayında hizmete açılacak.3

 

İSTANBUL ÖNEM KAZANDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Son 20 yıla baktığımızda bazı şehirlerin göreceli olarak önem kazandığını, bazılarının düşüşe geçtiğini görürüz. Arap Baharı sonrası büyük yıkımlar yaşandı. İstanbul'un ise önem kazandığını açıkça görebiliriz. Bir şehrin ekonomik gücünü görmek isterseniz havalimanı o şehrin canlıysa, bir uçak indiği gibi diğeri kalkıyorsa yükselen ekonominin kentini görmüş oluyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.