OF ZİRAAT ODASI BAŞKANI BERKANT SARAL; YAŞ ÇAY FİYATI EN AZ 15 TL. OLMALI

OF ZİRAAT ODASI BAŞKANI BERKANT SARAL; YAŞ ÇAY FİYATI EN AZ 15 TL. OLMALI

YAŞ ÇAY FİYATI EN AZ 15 TL. OLMALI

Çay sezonuna az bir zaman kala çay üreticilerinin en çok merak ettiği konuların başında açıklanacak çay fiyatı geliyor. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar çaylık alanda üretim yapan yaklaşık 212 bin üreticinin gözü kulağı açıklanacak çay fiyatında. Geçen yıl yaklaşık yüzde 75 zam yapılan ve destekleme ile birlikte 7 TL olan yaş fiyatında bu yıl nasıl bir atış olacağı merak konusu. Yaş çay fiyatı beklentileri hakkında açıklamalarda bulunan Of Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, bu yıl çayın en az 15 TL. olması gerektiğini dile getirdi. 

of-ziraat-odasi-baskani-14.jpeg

"En çok tüketilen, en ucuz gıda maddesi çay"

Çay üreticileriyle fiyat konusunda sürekli görüştüklerini belirten Başkan Saral, "Malum çay sezonuna az bir süre kaldı ve müstahsillerimizin birinci gündem maddesi açıklanacak çay fiyatı. Müstahsillerimizin bunu merak etmesi gayet doğal. Çünkü bizim bölgemizde insanların başka bir geçim kaynağı yok. İnsanlarımız sadece yazın topladıkları çayla bir yıl geçimlerini sağlıyor. Çay bölgemiz ve ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip. Türk çayı her yıl değerini artırarak, yükselişini sürdürüyor. Kaldı ki Türkiye’de üretilen çay iç piyasamıza yetmiyor. Çay ülkemizin her ilinde, mahallesinde, köyünde, evinde tüketilen bir içecek. Ülkemizde her gün milyonlarca bardak çay içiliyor. Biz ülke olarak şanslıyız ki çay bitkisi ülkemizde yetişiyor. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Bunun kıymetini bilirken çay üreticimizin de emeğini dikkate almalıyız. Gıda maddelerine bakıldığında Türkiye genelinde bu kadar çok ve bu kadar ucuza tüketilen bir gıda yok. Çünkü bir ailenin ayda en az bir kilo kuru çay tükettiğini düşünürsek, çayın kilosu bu gün ortalama 70-80 TL olduğuna göre bir ailenin günlük çay tüketim maliyeti 2-3 TL civarında olur. Bu örnek bile üreticisinin binbir zahmetle ürettiği çayın karşılığını tam olarak alamadığını gösteriyor" dedi.

of-ziraat-odasi-baskani-13.jpeg

"Üreticimizin emeği enflasyona ezdirilmemeli"

Geçen yıl yaş çay zam oranın tatmin edici olduğunu belirten Of Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, "Geçen yıl yaş çay fiyatına yaklaşık yüzde 75 zam yapıldı. Bu geçen yıl tatmin edici bir oran sayılabilir. Fakat ondan önceki yıllarda çay hak ettiği değeri görmemişti. Bu yıl çaya desteklemeyle birlikte üreticiyi rahatlatıcı bir zam yapılmasını bekliyoruz. Çay üreticilerimizin isteği ve beklentisi bu yönde. Çünkü yaş çaya yılda bir kez zam yapılıyor. Fakat kuru çay ve diğer gıda maddeleri sürekli değişiyor. Bu nedenle çay üreticisi daha çay parasını alamadan emeği enflasyonun karşısında eziliyor. Bu gün çay üreticisi bir ton yaş çay parasıyla bir ton çay gübresi bile alamıyor. 2022 yılında almış olduğumuz bir ton çay parası 7 bin TL 2023 yılında bir ton gübrenin fiyatı 12 bin 200 TL. Hesap ortada. O yüzden bu yılki yaş çay kilogram fiyatı beklentimiz en az 15 TL. Aslında üreticimiz açısından bakıldığında bu fiyatın daha yukarda olması gerekir. Fakat ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlara bakarak Çayımızın kilosuna rasyonel bir fiyat talep ediyor ve istiyoruz. Bu fiyat belki bir nebze olsun çay üreticimizi rahatlatabilir. Tabi bu günün şartlarında. Yetkililerden beklentimiz bu yönde" dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.