O bir suç makinesiydi

O bir suç makinesiydi

Trabzon’da "Daltonlar çetesi" olarak tanınan hırsızlık şebekesinin eski üyesi Mustafa Yılmaz, 7 yıl önce gördüğü rüyadan etkilenip hırsızlığı bırakmasına rağmen, halen işlediği suçların cezasını çekiyor.

Mustafa Yılmaz henüz 23 yaşında ancak bu yaşa kadar baştaTrabzon olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde karıştığı hırsızlıklardandolayı hakkında 552 dava açıldı. Yılmaz, bu davalardan aldığı cezalar yüzünden48 kez cezaevine girdi.

 Yılmaz’ın yaşamı, babası Belül Yılmaz ve annesi NigarŞımar’ın yıllar önce boşanmasıyla değişti. Boşanma sonrası baba Belül Yılmazkarıştığı cinayet suçundan cezaevine girdi. Anne Şımar ise başka biriyleevlendi. Bir süre annesi ve üvey babasıyla kalan Mustafa Yılmaz, aileninekonomik sorunları sebebiyle küçük yaşta çocuk esirgeme kurumuyla tanıştı. Busüreçte bazen annesiyle bazen çocuk esirgeme kurumunda kalan Yılmaz, henüz 3yaşındayken elma çalmakla hırsızlığa başladı. İlkokulda üvey babasını kaybedenYılmaz, zengin olma hayaliyle hırsızlık yapmayı sürdürdü. Disiplinsizhareketleri yüzünden okuldan atılan Yılmaz, 9 yaşında bir evden hırsızlıkyaptığı için polislerce yakalandı.

 Böylece kimliği polis kayıtlarına giren ancak yaşı küçükolduğu için ceza almayan Yılmaz, sokaklarda kalıp uçucu madde kullanmayabaşlayınca tanıştığı Muhammet T, Miraç A. ve bir başka arkadaşı ile Trabzon,İstanbul, İzmir, Sinop, Samsun, Bodrum ve Marmaris’te çok sayıda hırsızlığakarıştı. Arkadaşlarıyla birçok kez yakalanan Yılmaz, hırsızlık suçundan ilk kez10 yaşında cezaevine girdi. Yaşı 15’ten küçük olduğu için  kısa süreli hapis cezaları alan Yılmaz,cezaevi çıkışında da suç işlemeye devam etti.

 Özellikle Trabzon’un Moloz mevkisinde esnafı canındanbezdiren Yılmaz ve arkadaşlarına, 4 kişi oldukları, ayrıca yanlarında Yılmaz’ın"Raks" isimli köpeğini bulundurdukları gerekçesiyle"Daltonlar" çetesi ismi takıldı. 2004’de bir binanın çatısına çıkanMiraç A, uçucu maddenin de etkisiyle düşerek hayatını kaybetti.

 2006’da ise Muhammet T, ve Mustafa Yılmaz Trabzon’daçaldıkları otomobille Maçka ilçesi yönüne giderken polislerce takibe alındı."Dur" ihtarına rağmen devam eden otomobile polislerce açılan ateşteMuhammet T. öldü. Bu olayda kendisi de ölümden dönen Yılmaz, hırsızlığa devametti. Karıştığı suçlar nedeniyle hakkında 552 kez dava açılan, 48 kez cezaevinegiren Mustafa Yılmaz, arkadaşı Muhammet T’nin ölümü ve peş peşe birkaç gecegördüğü rüyalardan etkilenerek tövbe etti.

 -Camiyi temizleme cezası

 Cezaevinde Kuran-ı Kerim okumayı öğrenen Yılmaz, çıktıktansonra ev ve iş yerlerine girdiği kişilerden tek tek helallik istedi ancakvatandaşlarca affedilmesine rağmen özellikle 15 yaşından sonra karıştığı suçlarsebebiyle sık sık cezaevine girdi.

 Son olarak pasaport işlemi için Trabzon Emniyet Müdürlüğünegiden Yılmaz,  "plakahırsızlığı" suçundan aldığı 2 yıl 8 ay hapis cezası dolayısıyla arandığıanlaşılınca yeniden cezaevine konuldu. Yaklaşık 2 ay önce Denetimli SerbestlikUygulaması’ndan yararlanarak kalan cezasını bir kamu kuruluşunda ücretsizçalışarak çekmek şartıyla dışarı çıkan Yılmaz, bu çerçevede bir spor tesisindetemizlik yapmaya başladı ancak çevredekilerce dışlanınca görevlilerden izinalarak buradan ayrıldı ve kalan cezasını çekmek için 09.00 ile 13.00 arasındaAkçaabat ilçesi Yaylacık Sahil Camisi’nde temizlik yapmaya başladı.

 
Camide namaz kılıp Kur’an-ı Kerim okuyan Yılmaz, 89 günboyunca caminin temizlik işlerini usulüne uygun yaparsa "plakahırsızlığı"ndan verilen cezayı çekmiş olacak, aksi takdirde yenidencezaevine girecek.

 -Halen süren davaları var

Mustafa Yılmaz, hırsızlığa tövbe ettiğini belirterek,"Üvey babam ölünce yalnız kaldık, okuldan kovulduk. 9 yaşındaydım. Poliskayıtlarına geçen ilk hırsızlığı bu yaşta yaptım. Ondan sonra bali tiner derkengünde 100-200 hırsızlık yapıyordum. Ölen arkadaşlarım oldu. 2006’da tövbe ettimancak geçmişte yaptığım olaylardan aldığım kısa süreli cezalar önümeçıkıyor" dedi.

 

Faili meçhullerle 2 bine yakın suç işlediğini itiraf edenYılmaz, "O dönemde çocuk olduğum için davalar açılıp, kapanıyordu, çünkü11 yaşında çocuğa mahkeme ceza vermiyor. 15 yaş sonrası işlediğim suçlaryüzünden cezalar almaya başladım. Trabzon Çocuk Mahkemesi hakiminden Allah razıolsun. Yardım etti, beni uzlaştırdı. Uzlaşmadan sonra bir çok dava düştü, öylekurtardık. Hakkımda çeşitli illerde davalar açıldı, halen süren 4-5 davamvar" şeklinde konuştu.

 -"Rüya hayatını değiştirdi"

 Yılmaz, hırsızlık yaparken vatandaşlarca bir çok kezyakalanıp dövüldüklerini de söyleyerek, "Şişman bir polis vardı, devamlıkoşturuyorduk onu peşimizden. O bize Daltonlar ismini taktı. 4 kişiydik, bir deköpeğimiz vardı. Aynı Daltonlar gibi. Çok polisin ayağı, kolu kırıldı peşimizekoşarken düştüğü için. Bu kadar çok şey yaşadık ancak tövbe ettim. Pişmanım.Bunun diğer dünyası var. İnsan büyüdükten sonra her şeyin ne olduğunu anlıyor’’yanıtını verdi.

 Eskiye dönmek istemeyen ve suç işleyenleri kurtarmak içinyardımcı olmak isteyen Yılmaz, ’’Benim arkamda bir dernek olsa suçlu insanlarayardım etmek isterdim. Onlara anlatacağım çok şey var. Onları cezaevineatmakla, ekmek vermekle iyileştiremezsiniz ancak işe sokarsanız kurtuluş olur’’dedi.

Yılmaz, Denetimli Serbestlik Uygulamasının suçluların ıslahıiçin çok güzel bir uygulama olduğunu ifade ederek, ’’Plaka hırsızlığındandolayı ceza aldım, cezanın bir kısmını cezaevinde yattım, kalan kısmını dacamide temizlik yaparak çekiyorum. Burada tuvaleti, camiyi temizliyorum. Nekadar güzel. Hiç olmazsa cezamı Allah yolunda çekiyorum. Keşke bütün cezamıböyle çeksem ama ne yazık ki ömür de gidiyor’’ diye konuştu.

 Gördüğü rüyanın ardından suç işlemekten vazgeçtiğinibelirten Yılmaz, ’’Rüyamda bir grup insan benden ’hak, hak’ diye haklarınıistiyordu. Çok sıkışık durumdaydım, kan ter içinde. Bunu 3-5 gün gördüm. Sonrakalbime tuhaf bir şeyler oldu, sanki biri bana helallik iste diyordu. Sonra birdaha hırsızlık, kötülük yapmamaya tövbe ettim. Dükkanları gezip helallikistedim, çok rahatlamıştım. Şu anda kim hakkını helal ederse onun kölesiolurum’’ dedi

 -’’Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmak kadardeğerlidir’’-

 Yaylacık Sahil Camisi İmamı Fehmi Atasoy da Mustafa Yılmaz’ıtopluma kazandırmak istediklerini anlatarak şöyle konuştu:

 ’’Mustafa Yılmaz’ın ’Hocam ben geçmişte hata ettim ama 7sene önce bunları kapattım’ dedi. 2 aydır burada çalışıyor, söylemediğim haldeher tarafı pırıl pırıl ediyor. Ben de jest olsun diye öğle yemeklerinikarşılıyorum. 89 gün daha burada olacak. İnşallah daha güzel şeyler yapacağız.Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak kadar değerledir, bir insanıöldürmek bütün insanlığı öldürmek kadar tehlikelidir. Mustafa’ya sahipçıkacağız, böylece o da kurtaracak biz de rahat edeceğiz.’’

 Atasoy, suça sürüklenen insanların topluma kazandırılmasıiçin toplumun elini taşın altına koyması gerektiğini de ifade etti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.