PROMOSYONU BANKAMI ,KURUMLARMI ÖDER VE KİMİN HAKKKIDIR.

Tuncer ERGÜVEN

25 Nisan tarihli Haber 53 ajansının internet sitesinde benden alındığı belirtilen bir beyanat okumaktayız.
Benim son bir ay içinde Haber 53 adına bir beyanatım olmamıştır.Ancak bir ay önce bir gazeteci arkadaşla yemek sohbetinde bulunarak 2003lerden beri Çaykurda uygulanan işçi-memur-üretici ücretlerinin ödenmesinde özel bankaların kullanıldığını ,tercih edildiğini ,bankalardan hak sahiplerine ödenmesi gereken promosyonların ödenmediği gibi Çaykur tarafından da alınmadığını ,paranın bankada kaldığı 2-3 gün değişen sürelerdeki rantın kurum tarafından alınmadığını veya alınamadığını belirtmiştik.Tahmini rakamlarda da bulunmuştuk .
 
Geçmiş yıllarda ve 2011 yılı başlarında eleştirilerimizden sonra 2011 den itibaren tüm bölgede işçi ve memurlara bankalar tarafından maaşları ile beraber yıllık promosyon ödendiğini ancak üreticilere ödenmediğini ,bu nedenle Yeni genel müdürün üreticlerede ödenmesini isteyen taleplerine rağmen kurum uzmanları nın olanak sağlayamadığından üreticilerin zarar ettiğini beyan ettik.
Geçmiş yıllarda da bu konudaki kayıpların incelenmesini ve araştırılmasının gerektiğini belirtirken .bu görevinde genel müdür tarafından yapılmasının gerektiğini belirttik.
Bu uygulamanın AKP ile ilgili olmadığını hatta Sn. Başbakanın 2007 ve 2010 yıllarında işçi
Ve memura verilmesi talimatlarına rağmen verilemediğini söyledik.
Sanırım bu beyanımızdan söz konusu haber üretilmiştir.
Promosyon nedir ve kim öder.Kamu kuurluşları memurları alırken Özel sektör çalışanları neden alamaz.
 
2000 lı yıllardan beri kamu kuruluşları ve KİT ler çalışanların maaşlarını bankalardan öderken
Çaykur hariç diğer çalışanlar ( vergi dairesi,öğretmenler,adalet mensupları,VS) bankalardan maaş aldıkları için ek bir ödeme aldılar.hatta Çeşitli illerde özel idareler ve kuruluşlar bu maaşlar karşılığı bankalardan kuruluşlarına hizmet ve mal aldılar.
Bu çifte standart mahkemelerde ele alınarak paranın kamu kuruluşundan banka hesabına aktarıldığı , zamanla alacaklının hesabına geçmesi için tarafların anlaşması ile 2*3 gün banka tarafından kullanılmasının sağlanmasından bankanın elde ettiği rantın bir kısmının hak sahibine veya kuruluşa verilmesi gerektiği tartışmalarına mahkemeler ve Sn.başbakan noktayı koydu.
Mahkemelere göre Paranın sahibi alacaklının yani işçi ve memurun hesabına geçinceye kadarki sürede paranın maliki kuruluştur.Kuruluş bu parayı bankaya kullandıramaz ,kendisine kaynak olarak    görmeye mecburdur.
Ancak isterse hak sahibine hazinenin izni ve Başbakan talimatı gereği ile hak sahibine  bir ödeme sağlar ,işte bunun adı promosyondur.
Çaykur İstanbul ve Ankara paketlemelerindeki ücretlerin bankalardan ödenmesi ile tanışmış ,hatta Ankarada ki yöneticiler arasında kavga çıkmış,ceza almışlardır.
Sonra Rizede de uygulanmaya alınmıştır.Çaykur paraları işçi ve memura 3-4 güne varan süre sonunda ödemesi için bankalara para aktarmıştır.Bu durumda promosyon ödenmesi gerekirken ödenmediği gibi paranın bankada talimattan sonra kaldığı sürenin rantı kuruma dönmemiştir.İşçi memura da gitmemiştir.Peki nereye gitmiştir.İşte cevaplanması gereken soru budur.
Yapılan doğru ise 2011 den itibaren işçi ve memurlar promosyon alıyorsa bu çelişki nedendir.Peki 600 milyon Tl.lık üretici ödemelerinden neden üreticiye promosyon ödenemiyor. Bu kimin işidir.Kimin görevidir.
Genel müdürün istemesine rağmen neden ödenemiyor. Çaykur hangi hakla üretici için banka hesabı açtırıyor.Her üreticinin bankada kendisinin açtıracağı hesaba parayı neden havale etmiyor.Çünkü Eğer üreticinin kendi açtığı hesaba havale ederse ,ödeme talimatı ile anında üreticinin hesabına geçmesi gerekir.O zaman Para bankada bir-iki gün değil birkaç saat kalamaz ve banka kaynak sahibi olur fakat kullanamaz.
Kaynağın karşılığında rantı üreticinin alması gerekir.Eğer alacaklının hesabına geçmiyor ve para bir şekilde alacaklı ve borçlu hesabında olmayıp bankada boşta kalıyorsa bu kuruluşun kaybıdır.yanlışı ve hukuksuzluğu yapanda kuruluştur.