GÜNEY DOĞU VE KARADENİZ BÖLGELERİMİZ ,İNSANLARIMIZ ,KİMLİKLERİ VE FARKLILIKLARI

Tuncer ERGÜVEN
Yazının başlığına bakınca 2 sayfalık bir yazıya sığacak bir konu değil ancak birkaç birlikteliğimize ve farklılıklara değinerek Kışınak 7 kim olduğunu sormak,kim olduğumuzu hatırlatmak gerektiğine inanmaktayım.
1950-1960 lar da Erzurum- Erzincan- Kars hattının güneyini Karadeniz Bölgesi halkı KÜRT diye tanımlardı.Doğu ve Güney doğulular ise Karadeniz bölgesini LAZ diye tanımlarlardı fakat hepimiz TÜRK milleti idik.
1963*1967 Erzurum Üniversite yıllarımızda da sohbetlerde ,bu böyle idi ve genellikle  Karadenizliler ve doğulular  batı ve orta Anadolulu öğrencilere karşı daha kolay anlaşır ve  birlikte hareket ederdik.Çünkü o yıllarda radikal gurup virusleri henüz öğrencilere tam pençesini atamamıştı.
O yıllarda vatan hepimizin müşterek malı idi ,Türklük ortak payda bileşkemiz ,Lazlık-Kürtlük-Çerkezlik –Azerilik ,tatarlık,Gürcülük ise kültür zenginliği ritüellerimiz idi.
Özellikle ziraat fakültesi öğrencileri toprak reformu-tarım reformu tartışması yapardık ve çare arardık.Bu vesile ile doğunun toprak mülkiyet ve sosyal yapısı ile Karadenizin yapısını karşılaştırınca orada o gün egemen olan ve halen de egemen olan ve bir çok problemin ,hatta ayrılıkçılığın ,terörün bile kaynağı olan toprak-ticaret düzeni değişmedikçe eşitliğin olamayacağını görmekteydik.Nitekim oradaki bozuk düzen devam etmekte yara kanamaktadır.
30 Yıldır bir ayrışmanın kalkışması yaşanmaktadır.30 000 e yakın yurttaşımız ölürken 5000 kadar şehidimiz olmuştur.Şehitlerimizi rahmetle anarken isyancı –bölücü-ayrılıkçıların ele başları hariç ölen yurttaşlarımıza da Allahtan rahmet dileriz.
Son olarak askeri harekat bölgesi olan ve PKK yerleşim bölgesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda kaçakçı yurttaşlarımız ölmüştür.
BU yurttaşlarımızın aileleri veya onları oraya gönderen,hudut dışında PKK bölgesinde güvenliğini sağlayan,kaçak malları tedarik edenler şüphesiz güvenlik mensuplarımız değildir.Kaçak mazotu ö köylüler içmez ve tüketemez.O halde alıcıları kimdir ,alıcıları belki güvenlikçilerden korunmak için bir bedelde ödeyebilirler ,fakat PKK ya yada KCK yada bir şekilde kaynak sağladıkları da mutlaktır.Çünkü o iş öyle gerekmektedir.Yani işin vergisini devlete değil PKK ya ödemektedirler.Bu anlamı ile PKK yı finanse etmektedirler.
BDP Kaplan,Kışınak ve Türk gibiler kaçakçılığın önlenmesi için Hükümetin PKK konusundaki kararlılığını,kaçakçılık sektörü içinde karar verirse diye korkmaktadırlar.
Kışınak ,TBMM de esip gürlüyor.Siz kimsiniz diyor.Biz kürt halkı milletiyiz diyor.
Bayan Kışınak önce bir Millet kime denir ,Millet nasıl meydana gelir,onu öğrenmesi gerekir.Halk ile millet kavramını karıştırmaktadır.
Şimdi Bn. Kişınak ile beraber mozapotam ya ve Diyarbakır tarihine bir göz atalım.Mezapotam yada tarihe kayıt düşebilen farklı kavimler yaşamıştır.Onların o bölgede egemenlikleri ve devletleri vardır.O halde o egemenlik altında devleti oluşturan milletleride vardır.
Mezapotamyada ,Sümerlerin,Akadların,Babillilerin,Asurluların,aramilerin, yaşadığını görmekteyiz.Fakat bu toplulukların hiçbir zaman siyasi mevcudiyeti olmadığı gibi sınırları belli bir bölgede süreklilikleri de yoktur.Bir sıralamaya tabi tutarsak MO 3000 lerden beri Smerlerin,akadiarın,Ur hanlığının,Asur , babil hakimiyetini, pers hakimiyetini,İskender ,Roma,Pers sasaniler,Arapların,safevilerin,Selçukluların ve Osmanlıların bölgesel hakimiyetlerini tespit edebilmekteyiz.
Dikkat ederseniz  bölgede egemen ,çoğunluk halinde Bir KÜRT hakimiyeti ,milleti ve halkı egemenliği söz konusu değildir.
 
Mezapotamyayı bir kenara koyalım ve Diyarbakıra bir bakalım orada kimlerin hakimiyeti var.
Diyarbakırda ,MÖ 3000 lerde Hitit –Hurri-mitani egemenliğini görürüz.MÖ 1260 lardan sonra sırası ile Asurlular (Anadoluda Hititler,Güneydoğuda Asurlular var iken Doğu Karadenizde Lazlar vardı.).Aramiler,Urartular,İskitler,medler,persler ,makedonlar,selekoslar,partlar,Ermeniler, Romalılar,Hunlar-Akhunlar ,Sasaniler,Bizanslılar,Emeviler ,şeyhoğulları,hamdaniler,mervaniler,Selçuklular ,inaloğulları,Nısanoğulları,artuklular,Eyyübiler,Mogollar,Akkoyunlular,safeviler,Osmanlılar ve Türkiye cumhuriyeti hakimiyetini görmekteyiz.
Bn.Kişinak şimdi ben bir Karadenizli olarak soruyorum, siz bunlardan hangi etnisite,kabile veya guruba mensupsunuz.Yöneten ve egemen olanlar bunlar.Bunların dilleri zazaca-kırmanca-kürtçe değil.
Kahraman Maraş Üniversitesinin Orta Asyadan Diyarbakır ve Çevresine göçler araştırmasını okumanızı tavsiye ederiz.Belki aslınızı buradaki bilgiler ışığında görebilirsiniz.
Sn.Kışınak siz ırkçılık yapmaktasınız,fakat ne kadar ve nerde ,nasıl olduğu belli olmayan bir ırkı yaratmaya çalışmaktasınız.Yukarda saydığımız bölge egemenlerinin hiç biri KÜRT asıllı değil. O bölgeye gelen halklar o bölgeyi yönetirken orada mülkün sahibi olduğunu varsaydınız KÜRT leri idare etmediler mi,onlarla evlenmediler mi,onlar o bölgeye yerleşerek binlerce yıldır yerelleşemediler mi .Yanı Araplar-Türkmenler,urartular,Asurlular,İranlılar,İskit-saka torunları,hunların artıkları halen orada yaşamaktadırlar.O halde siz çıkıp tüm güney doğuyu yalnız KÜRT ler var nasıl dersiniz.Derseniz ne olursunuz.Gülünç olursunuz.
O halde bana göre siz kimsiniz. TC yurttaşı bir Türksünüz.Çünkü bu saydığım topluluğun yaşadığı coğrafyada ki insanlara Tarih 1000 yıldır Türkeli ve halkına Türk demektedir.İçinde ayrıntı niteliğinde halklar olabilir.Ermeni,Nasturi,Kürt olduğunu düşünenler olabilir.Varsın söylesin ,doğruda olsun.Ne mahzuru var.Türk demek bir halkların oluşturduğu millet olduğuna göre oda bizim zenginliğimiz.
Bn.Kışınak, Peki biz Karadenizliler kimiz ? Hepimiz Doğu Karadenizin ilk yerel otokton halkları Lazların atalarıdır ,lazika kırallıkları var deyip sizin gibi düşünüp bizde yurdumuzun ayrı bölümünü yanı İstanbul boğazından,Gürcüstan Zugdidi sine kadar Lazistan devleti kuralım uçukluğuna mı sarılalım.Olmayacak ,olmayan bir macera ile insanları katledip Türkiye cumhuriyetini yabancılarla işbirliği yaparak sabotemi edelim. Yoksa sizin gibi yapıp lazistan sancağı vardı diyerek isyan mı çıkaralım.
Dikkat edin o bölgede bir kürt devleti ,kürt kırallığı,kürt sancak beyi hiç olmamıştır.Sadece sizi idare eden şeyhleriniz,ağalarınız,seyidleriniz ve aşiret reislerinin olmuştur.Onlarda daima Yukarda saydığımız egemen yönetici guruplara biat ederek sizi köle gibi çalıştırmışlardır.Tek rahat ettiğiniz,insan gibi yaşam olanağınız ve varlığınız Asya kültürünü taşıyan Türklerle idare edileme dönemleridir.
Güney doğu halklarının genetik araştırmasını yapın,DNA larını za baktırın , saf bir Kürt populasyonu bulamazsınız.Böyle bir araştırma 7 000 yıllık Asya kültürü izlerini taşıdığınızı göreceksiniz..Asya Külürü ve halkları izlerine Tarih millet kavramı açısından  TÜRKler olarak tanımlar.
Tarihi kesit içinden Günümüze gelince Doğu Karadeniz yani size göre Lazların coğrafyası bana göre Türklerin coğrafyasıdır.Çünkü Nufüs yapısı binlerce yıldır bunu sağlamıştır.Lazların atalarından beri bu bölgeye gelenler   tarihi kronolojik sıralama ile ;
İskitler-Sakalar-Makronlar,Kolkhiler,driller,mossynoikler ,khalybler ,Tibarenler,heptakomnetler ilk otokton halklardır .BU guruplara çoğunlukla lazların ataları olarak bakmamız pek yanlış olmaz .BU guruplar inançları ve geriye bıraktığı orf adetlerinde Asyalılığı,şamanızmı görmekteyiz. Daha sonra, Hunlar,sabirler,ogurlar/Bulgarlar,Avarlar,hazarlar,Peçenekler,uzlar,Macarlar,Kıpçak/kuman ,medler,İranlılar,ilhanlıları,hatta emevileri,ilhanlıları,selçukluları görmekteyiz.
Fatihin Trabzonu fethetmesi ile yaşamı son bulan Komenoslar –yani size gör Pontus –rum devleti  olan devlet ,bir kuman Türk devletidir.Sarayında ve ordusunda kuman Türkçesi konuşulurdu.
Osmanlı hakimiyetinden sonra buraya sizin bölgenizden de olmak kaydı ile , akkoyunlular,dulkadır oğulları,Fettah oğlulları ,artuklular,karamanlılar,Saruhanlar beyliklerinden getirip yerleştirilen binlerce  Müslüman aileler vardır.Bunlarla beraber gürcüler,Çerkezler Abazalar ,Azeriler gibi Kafkas gurupları ile beraber yaşamaktayız ve Hepimiz Türk olarak sizin isyanınızı bastırmaya,sizi doğru yokla getirmeye,sizinle kardeş olduğumuz bilinci ile beraber yaşamaya hazırız.
İşte bu nedenle siz , bize siz kimsiniz sorusunu soramazsınız.Çünkü siz biz aynıyız fakat siz yanlış yoldasınız.
 
Gelin bölgenizdeki aşiret ,şeyhlik ,ağalık,derebeylik,seyid lik düzeni esaretinden kurtulun.Aşiret reisleriniz,ağalarınız,şeyhleriniz,seyitlerinizle aynı genetik mirası paylaşıyorsanız , neden yaşamınızda aşiret düzeninizde söz hakkınız ,insan olma hakkınız,eşit mülkiyet hakkınız yoktur.Mevcut feodal sistem,o toprak dağılım sistemindeki çağ dışılığı yıkın.Sorunlarınızı meydana getiren bu sistemdir.Bugünkü sorununuzu oluşturanlarda bu anlayışın temsilcileridir ve bunların ülkemizde,topraklarımızda gözü olan yabancılarla işbirliği yapanlardır.Size yanı PKK ya komşu ülkeler,batılılar destek vermese siz ağanızın dizinden yukarı bakabilir mısınız.
 
Gelin Karadenizde neden toprak ağalığı ,şeyhlik,derebeylik,seyidlik,aşiretlik , yok,neden devlete bağlı millet olma kültürü önem kazanmıştır.Bunu araştırın bizim kim olduğumuzu,sizin kim olduğunuzu o noktada göreceksiniz.Siz be biz de farklılık olmadığına ,sadece bölgenizde haklarınızı gasp eden ağalarınız,seyidleriniz,şeyhleriniz,aşiret reislere biatınızı sorgulayın.Mesela Türk aşiretini bir sorgulayın .Sizde bu biat kabiliyeti oldukça mutlaka birine biat edeceksiniz,diye bir tabu olmamalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti devleti yurttaşlarından kendisine biat etmesini değil yurttaşlık hakları ile eşit yaslara uygun insan hakları ile halkların oluşturduğu bir milletin devleti, olduğumuz bilincini taşımlarını istemekte ve bu çabayı göstermektedir.
 
Batılıların ve Türk düşmanlarının sevmediği Mustafa Kemal Türk!ü kendi el yazıları ile şöyle tarif eder.
 
’Bu memleket , dünyanın beklemediği ,asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine ,yüksek sahne oldu.BU sahne 7 bin senelik ,en alasından bir TÜRK beşiğidir.Beşik tabiatın rüzgarlarıyla sallandı.Beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı.O çocuk tabiatın şimşeklerinden,yıldırımlarından,kasırgalarından evvela ,korkar gibi oldu.Sonra onlara alıştı:Onları tabiatın babası tanıdı onların oldu.Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu:Şimşek,yıldırım,güneş oldu:TÜRK oldu.Türk budur.Yıldırımdır.kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
 
Bn.Kışınak hanimefendi işte:
 Biz Anadoluda 7 bin yıldır varız ve Anadolu o sözlerdeki 7bin yıllık beşiktir.Bu beşikte ki çocuk yukarda saydığımız halklar milletlerin çocuklarıdır.Yani biziz-sizsiniz.Bir ulus millet ve ulus devlet olmanın yolu budur ve bu yolda 7 bin yıldır yürürken bize ihanet etmeyen Laz-Çerkez-Gürcü-Abhaz-Türkmen-Çeçen-arap-pars-azeri-tacik-kazak-ermeni yunanlı ve KÜRDE ihanet etmedik.Aşağılamadık. Fakat onlardan bize ihanet eden-yabancılarla işbirliği yapıp isyan edenlere karşı savaşırız.Görünüşe göre sizde bu ihanet gurubunda yanı PKK gurubunda yer almaya özen göstermekte ve Kürtlere Tarihte hiç olmamış devletine kavuşturmaya çalışırken yukardak TÜRK tarifini yok saymaktasınız.
Gelin o tarifte bir olalım,birlik olalım daha büyük kuvvet olalım,yoksa o kadar üzülürsünüz ki bize siz kimsiniz sorusunu soramazsınız.Çünkü biz o beşikte 7 bin yıldır Türklüğün bireyleri ve Türkiyenin ulusuyuz.