ÇAY’DA ÇÖZÜMSÜZLÜK VE SORUMSUZLUK DEVAM EDİYOR..

Orhan YAZICILAR
ÇAYKUR: 2013 Yılı Yaş Çay alımı kampanyasını açarken Kontenjan ve Kota uygulamalarına aynen devam edeceğini belirtirken;çok önemli gördüğü ve inandığı bir projesini gündeme getirdi. Randevu sisteminin uygulamasına geçiş yapılacağını açıkladı.Bu projenin ilk defa uygulanmasına başlandı.Günahıyla sevabıyla devam ediyor.Edecek de..Amaç üreticiyi rahatlatmak,üreticiden kaliteli yaprak almak.İddia buydu.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.Bu sistem çaykur’u rahatlattı.Özel Sektörü da rahatlatıp; daha çok kazanmasının önünü açtı.Buraya kadar güzel.Peki üreticinin durumu ne oldu.Hocam onu karıştırma!Ne sen duy ne ben söyleyeyim.Yani bir duy bin ah işit.

Bu proje üreticinin bütün hayalini kırdı.Başta ben bu projenin iyi uygulanıp,üreticinin tamamen lehine olacağını tahmin etmiştim.Ancak bende üretici olarak işin içine girdiğimde gördüm ki durum hiçte olumlu gelişmedi.

Enteresan olan durum şu:Bazı özel firmalar kampanyanın hemen başında çay daha henüz 2,5 yaprak iken üreticiden son derece kaliteli yaprak alımına başladı.Örnek:90 Krş tan 2014 Şubat mart sonu ödeme koşuluyla 15 gün alımlar yoğun bir şekilde devam etti.

Hatta 75 krş tan bir ay sonra ödeme..Vs. vs.

Şimdi sıkı durun.Bu günlerde çay evsafını yani kalitesini tamamen kaybetmek üzere.Hatta kaybetti diyebiliriz.O kalitesini kaybetmiş olan çayı bu defa 90 krş tan hem de peşin ödeme yaparak alıyorlar.Böyle bir mantık olur mu? Allah aşkına.Kaliteli çay 90krş 12 vade,kaliteden yoksun olanı da 90krş tan hem de peşin.

Bu ne fırsatçılık.Haa diyeceksiniz ki,serbest ekonomi piyasasının gereğini yapıyoruz.Sizce doğru ise yapın.Bu milleti böyle perişan, sefil duruma düşürenlerin inşallah yüzleri kızarır.

Daha yazacak çok şeyler var ama; onları bir başka zamana bırakıyorum.

Sonuç mu? 70-80 yıllık sorun ve sıkıntılar öyle bir kaç yılda biteceğini hiç mi hiç zannetmiyorum.Çok konuştuk,çok yazdık.Şimdilik bu kadar. Daha söylenecek çok şeyler var.

Haydi hayırlısı…